úvod
homepage

Významná rozhodnutí českých sladovníků a pivovarníků vytisknout článek

Přidáno: 16. prosince 2005  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 3,3 hodnotících Hodnotících: 10 počet zobrazení Zobrazeno: 5432x

Členové Českého svazu pivovarů a sladoven přijali na své valné hromadě, která se uskutečnila 7. prosince 2005 v Kolíně, dvě významná rozhodnutí.

První z nich se týká přistoupení k Brewers of Europe, lobbistické organizaci sídlící v Bruselu, která hájí zájmy evropských pivovarníků. Druhé rozhodnutí stanovuje, že všichni členové svazu zastupující malé, střední i velké pivovary přijímají za svůj Etický kodex odpovědných výrobců piva. Kodex vznikl na základě „Iniciativy zodpovědných pivovarů“ v roce 2003 a mezi zakládající signatáře patřily např. Královský pivovar Krušovice, a. s., Plzeňský Prazdroj, a. s., Pivovary Staropramen, a. s., a Starobrno, a. s. Zmíněnou iniciativu přijala kolínská valná hromada ČSPS do aktivit pivovarského svaz jako pracovní skupinu.

„Obě rozhodnutí lze považovat za významný signál pro zahraničí a souvisejí s naší snahou propagovat dobré jméno českého piva i hájit profesní zájmy českých sladovníků a pivovarníků,“ uvedl Ing. František Krakeš, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven. „Přihlášení se k principům a dodržování Etického kodexu odpovědných výrobců piva znamená pro producenty hlavně zodpovědnost ve všech oblastech marketingu, reklamy a obecně propagace. Tedy bojovat proti konzumaci piva nezletilými a řidiči motorových vozidel a proti jakékoliv nepřiměřené formě reklamy na pivo,“ dodal František Krakeš.

Brewers of Europe byla jako lobbistická organizace založena v roce 1958 a sdružuje 21 národních asociací pivovarníků. Jedním z jejich cílů je bojovat proti neodůvodněným rozdílům ve spotřební dani na pivo mezi evropskými státy. Dalším cílem je podporovat umírněnou a zodpovědnou konzumaci piva neboť za těchto podmínek je pro organismus prospěšná. Navíc Brewers of Europe odsuzují nadměrnou konzumaci piva. Zároveň aktivně podporují nezávislé výzkumy, které zkoumají vztahy mezi umírněnou spotřebou piva, jeho důsledky pro zdraví člověka a vlivem nápoje na jeho chování. Kromě toho informují evropskou veřejnost o pozitivním vlivu výroby piva na národní ekonomiky (placení daní, zaměstnanost, stabilizace zemědělství apod.).

Český svaz pivovarů a sladoven v současné době sdružuje 62 organizací činných v pivovarství a sladařství. Členy ČSPS je 35 pivovarů, dále 11 sladoven a 16 přispívajících členů, kteří zastupují společnosti, jako jsou vědecké a vzdělávací instituce, výrobci zařízení a technologií v pivovarství a sladařství, firmy vyrábějící sklo, tiskárenské závody a další subjekty. Předchůdce dnešního svazu byl založen v roce 1873.

Další informace naleznete na internetových stránkách Českého svazu pivovarů a sladoven www.cspas.cz.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání