úvod
homepage

Návrat třebívlické Baronky vytisknout článek

Přidáno: 9. prosince 2005  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,6 hodnotících Hodnotících: 20 počet zobrazení Zobrazeno: 6946x

Korunní pivovar v Litoměřicích kdysi vaříval znamenitou třináctku jménem Baronka. Bohužel, litoměřický pivovar je už tři roky mrtvý. Letos na podzim však pivo značky Baronka opět spatřilo světlo světa.

Zajímavou pivní novinkou roku 1999 bylo speciální 13% světlé pivo Baronka z litoměřického Korunního pivovaru. Tato zdařilá nepasterovaná třináctka výrazné chuti si poměrně rychle našla mnoho příznivců mezi znalci. Získala i některá nikoli bezvýznamná ocenění. Jeden čas to dokonce vypadalo, že se upadající litoměřický pivovar částečně i díky ní opět pomalu dostane na výsluní. Pivovar investoval do výroby, zlepšoval kvalitu a skutečně se zdálo, že se mu pomalu opět začíná dařit. Jenže pivovar nebyl schopen na trhu obstát a v listopadu 2002 ukončil výrobu. Ztráta byla o to smutnější, že litoměřické pivo patřilo na severu Čech mezi chuťově nejzajímavější a jeho mizerná pověst mezi laickou veřejností se již delší dobu zakládala jen na předsudcích a dílem na špatných vzpomínkách na někdejší kvalitu.

Z litoměřického pivovaru zbyly jen budovy, šance na obnovení výroby jsou téměř nulové. Skončila i Baronka. Místo na trhu rychle obsadily jiné značky a nám pamětníkům zůstaly jen vzpomínky. Po třech letech je však Baronka opět tady. Jak je to možné? Inu, Baronka není jen tak obyčejné pivo.



Výrobu piva tohoto jména totiž již v roce 1999 iniciovala obec Třebívlice. Jméno pivo dostalo podle slavné někdejší obyvatelky Třebívlic, baronky Ulriky von Levetzow, milenky samotného Goetha. Třebívlice tak měly „své“ pivo, litoměřický pivovar i v zahraničí atraktivní tvář na etiketě a pivařská veřejnost zajímavý pivní speciál. S koncem výroby v Litoměřicích však Třebívlice o své pivo přišly.
„S tím jsme se na obci nemohli smířit a tak jsme oslovili pivovar v Žatci, jehož vedení naše nabídka oslovila. Po ročních přípravách a jednáních žatecký pivovar v srpnu letošního roku zahájil výrobu piva s názvem a etiketou naší baronky“, říká Josef Seifert, starosta Třebívlic. O záchranu jedné pivní značky se tak postarala obec, ve které se pivo nevaří již od konce devatenáctého století.

Baronka je tedy nyní žatecká. Žatecký pivovar její výrobě věnuje náležitou péči: "Striktně se dbá na to, aby k výrobě žatecké piva obecně a Baronky zvláště byly použity pouze ty nejkvalitnější suroviny, které jsou na trhu k dostání: žatecký chmel, včetně slavné odrůdy Žateckého červeňáku, kvalitní ječný slad od místních zemědělců a vlastní voda. Nejsou přidávány žádné další extrakty ani deriváty", tvrdí Radek Vincík, obchodní ředitel žateckého pivovaru.

Nové pivo Baronka je pasterovaný světlý ležák (tedy už nikoliv speciál) s obsahem alkoholu 5,3%, dodávaný jak v lahvích, tak i v sudech. Po ochutnání musím konstatovat, že se jedná o velmi chutné pivo. „Stará dobrá“ litoměřická Baronka to samozřejmě není, ale to snad nikdo ani neočekával (navzdory do medií vypuštěným informacím o původních recepturách a podobně). Deklarovaný obsah alkoholu shodný s pivem „Žatec Export“ a subjektivní dojem ze současného ochutnání obou zmíněných piv ve mně vzbuzuje podezření, že by se mohlo jednat o běžné žatecké pivo v jiném kabátě. I kdyby tomu tak skutečně bylo, nic to nemění na tom, že obnovení značky Baronka je velmi záslužný počin. A to nejen pro radost pamětníků.


Spolupráce pivovaru a obce, případně malého regionu, totiž může pomoci jak obci, tak pivovaru. Pivovar získá lepší ukotvení v regionu a snad i nové zákazníky, pro obec je to jedna z možností zviditelnění se a získání větší atraktivity. Ostatně, příklad Třebívlic a žateckého pivovaru není jediný, vzpomeňme alespoň na jihlavský pivovar a pivo „Telčský Zachariáš“, nebo na pivo „Toulovec“ z Hlinska.

Přejme proto pivu Baronka mnoho úspěchů a přejme si také více podobně osvícených obcí, jako jsou Třebívlice.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 15.12.2005 01:28 Komentovat
Baronka ? Jan15.12.2005 01:28
Nic proti pivům ze Žatce,ale nepasterované a "mrtvé"pivo je přeci jenom rozdíl,ale...
Ať žije Baronka! Weetek09.12.2005 16:42
Tak po ochtnání jsem měl přesně to samé podezření, jako autor, Žatec Export v nové...
Vyhledávání