úvod
homepage

O české pivo je ve světě zájem – produkce českých pivovarů roste vytisknout článek

Přidáno: 5. prosince 2005  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 2 hodnotících Hodnotících: 2 počet zobrazení Zobrazeno: 5332x

České pivovary vyprodukovaly za prvních devět měsíců roku 2005 více než 14,616 milionu hektolitrů piva, což je nárůst o 1,67 % (240 533 hl). Pokračuje tak vzestupný trend posledních let.

Největším producentem piva je nadále skupina Plzeňský Prazdroj, a. s., na druhém místě jsou pivovary Staropramen, a. s., a třetí je Budějovický Budvar, n. p. Mezi naše nejvýznamnější pivovarské skupiny dále patří PMS Přerov, a.s., Drinks Union, a.s., Královský pivovar Krušovice, a.s. a Starobrno, a.s.

Ještě dynamičtěji se vyvíjel export. Za první 3 čtvrtletí letošního roku bylo vyvezeno 2,354 milionu hl piva, což je o 16,2 % více než ve srovnatelném období loňského roku. Prakticky všechny naše pivovary část své produkce vyvážejí, a to jak ty malé, tak i ty největší. Tradičně největšími odběrateli českého piva jsou Německo, Slovensko, Velká Británie, USA a Maďarsko. Výrazný vzestup zaznamenal vývoz piva také do Švédska, Ruska, Rakouska, Itálie a Kanady.

„Dosavadní výsledky potvrzují trend posledních let, kterým je rostoucí zájem o české pivo ve světě díky jeho vysoké kvalitě,“ uvedl Ing. František Krakeš, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven. „Možnost uplatnit své pivo na zahraničních trzích je velkou příležitostí především pro malé pivovary a v řadě případů to umožňuje jejich produkci postupně rozšiřovat,“ dodal František Krakeš.

Více než 60 % produkce českých pivovarů tvoří výčepní piva, ležáků bylo vyrobeno více než 5,1 milionu hl neboli 35 % a poptávka po nich stoupá. Vysokou dynamiku produkce zaznamenává i nea1koholické pivo, kterého se vyrobilo přes 185 tisíc hektolitrů a ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je to nárůst o 23 %. Zbývající podíl patří speciálním pivům, která se podílejí na výstavu více než 1 %, a ochuceným a svrchně kvašeným pivům. České pivo je nejvíce stáčeno do sudů, které tvoří více než 51 % obalů (6,3 milionů hl) a jsou distribuovány především do restaurací, hospod a dalších typů stravovacích zařízení. Téměř 44 % obalů zastupuje pivo v lahvích a menší objemy jsou distribuovány spotřebitelům v plechovkách a cisternách – ty však zaznamenávají nejvyšší růst poptávky. Více než 98 % piv tvoří světlá piva, zatímco zbytek jsou téměř výhradně piva tmavá.

Tisková zpráva CSPS. Další informace naleznete na internetových stránkách Českého svazu pivovarů a sladoven www.cspas.cz.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 07.12.2005 19:56 Komentovat
Krušovice Martin Štros07.12.2005 19:56
Královský pivovar se brzy stane asi minipivovarem, protože pivo má nekvalitní a co tak...
Řešení Pivopyj07.12.2005 19:18
Tak si do našeho piva nalej panáka, no...
pivo v čechách nic moc pepa07.12.2005 12:07
Některé německé organizace tvrdí že české pivo za moc nestojí. bavorské pivo je prý...
Poslední věta L.05.12.2005 18:55
stojí k zamyšlení!!
Vyhledávání