úvod
homepage

Velká listopadová pivní revoluce vytisknout článek

Přidáno: 23. listopadu 2006  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,35 hodnotících Hodnotících: 14 počet zobrazení Zobrazeno: 9557x

Nemám rád bombastické titulky, ale v tomto případě si nemůžu pomoct. Vždyť koho by ještě před pár lety napadlo, že se u nás najde pivovar, který bude mít odvahu komerčně vařit svrchně kvašené za studena chmelené ale, typické pro britské ostrovy. A přeci,

Asi nemá cenu nic protahovat, protože v domácí pivní scéně zběhlý čtenář nejspíš tuší, odkud vítr vane a který pivovar nám rozšíří nabídku v Čechách vařených pivních kategoriích. Ano, je to pivovar, který se nebojí jít u ležáků do stupňovitostí začínající číslicí přes dvacet, je to právě ten pivovar, který zatím jako jediný zásobí naše hospody a nálevovny točeným pivem weizen. Ano, modří už vědí, jak praví klasik, je to pivovar Primátor z Náchoda. Dnes vám přinášíme první obrázky sklenice, etikety, lahve. Pro nedočkavce máme dobrou zprávu – první prodejní vzorky piva English pale ale by se měly objevit v obchodních řetězcích ještě do vánoc. Rozhovor, když jsme u těch bombastických označení, tedy exkluzivní, s generálním ředitelem pivovaru Náchod vám pak přineseme zkraje příštího týdne.



Tisková zpráva

Novinku na český pivní trh v těchto dnech uvádí Pivovar Náchod a.s. Jedná se o svrchně kvašený polotmavý ležák anglického typu, který bude nabízen pod značkou PRIMÁTOR® English Pale Ale. Tento druh piva je, na rozdíl od výrazné většiny dnes vyráběných piv v českých pivovarech, odlišný především technologií výroby. Je to svrchně prokvašené pivo, vyrobené z ječných sladů s malým podílem barevných sladů, nasladované pšenice a navíc z nesladovaného ovsa, ze kterého se příliš často nevaří ani v Anglii. Pro toto pivo je charakteristická tmavá jantarová barva, bohaté chmelové aroma a specifická hořká chuť po originálních anglických chmelech, které zanechávají v ústech na patře jemnou hořkou chuť. Pivo se vyznačuje lehkostí, svěžestí a pro tento druh piva typickou pěnou. Bude dodáváno v nevratných lahvích typu Ale o objemu 0,33 l. Speciální design mají sklenice, do kterých bude pivo čepováno a v gastronomických zařízeních servírováno. Náchodský pivovar, který je známý jako přední český výrobce pivních speciálů, tak rozšiřuje škálu nabízených piv o další druh.

„Nový druh piva, který uvádíme na trh, je jen pokračováním naší snahy nabízet jiná, zajímavá piva, která u nás nejsou zastoupena. Snažíme se tak reagovat na rostoucí poptávku po pivních speciálech, jejichž výrobou jsme pověstní a do určité míry se tím lišíme od jiných pivovarů,“ uvedl Ing. Josef Hlavatý, generální ředitel a místopředseda představenstva Pivovaru Náchod a.s., který je zároveň členem prezidia Českého svazu malých nezávislých pivovarů a místopředseda Českého svazu pivovarů a sladoven. „Domníváme se, že by si tento druh piva mohl najít své zákazníky a ctitele mezi těmi, kteří hledají nové, zajímavé chutě piva, nebo kteří je v zahraničí ochutnali a jejich nabídka jim na českém trhu chybí,“ dodal Ing. Josef Hlavatý.

Náchodský pivovar bude nové pivo PRIMÁTOR® English Pale Ale nabízet nejširší veřejnosti prostřednictvím obchodních řetězců a dále jej začne dodávat do sítě vybraných gastronomických zařízení. Na podporu prodeje připravuje řadu marketingových aktivit, k nimž budou patřit především ochutnávky v místě prodeje, dále k tomuto účelu speciálně vyrobené POS/POP a v neposlední řadě i komunikační a Public Relations aktivity. Pivovar plánuje vyrábět přibližně 2 000 hl tohoto speciálního druhu piva.

Náchodský pivovar byl založen rozhodnutím městského zastupitelstva v roce 1872 a první pivo bylo vyrobeno o dva roky později. V roce 1935 se začala v tehdejším Obecním pivovaru Náchod používat chráněná značka Náchodský Primátor, předchůdce současné známky PRIMÁTOR® . V současné době náchodský pivovar nabízí širokou škálu piv, od klasického výčepního po ležáky, a dále ucelenou řadu pivních speciálů včetně populárního pšeničného kvasnicového piva Weizenbier. Náchodský pivovar, který je od ledna 1993 akciovou společností 100 % vlastněnou městem Náchod, získal za svá piva ke dnešnímu dni 90 ocenění z domova i zahraničí. K posledním patří vítězství tmavého ležáku PRIMÁTOR® Premium Dark v soutěži pořádané Českým svazem pivovarů a sladoven České pivo roku 2006. Nejnovější ocenění si pivovar odvezl minulý týden z Norimberku ze soutěže The European Beer Star Award 2006, kdy zde tento tmavý ležák ve své kategorii zvítězil a 16% Exkluziv skončil na třetím místě.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 46 komentářů, poslední komentář: 03.06.2009 11:48 Komentovat
SUPER Mgr.Vojtík Radoslav03.06.2009 11:48
Som zo Slovenska a s pivom Primátor som sa stretol v roku 2008 na medzinárodnej výstave vo...
Báječný Káča19.03.2009 12:35
Bohužel jsem se k tomuhle pivu dostala až teď, je skvělý! Vratné balení taky hodnotím!
Re: Re: EPA v půllitrových lahvích Stanislav Jakoubek22.05.2008 12:12
a hlavně jsou ty flašky vratný; nejsem žádný extra ekologický aktivista, ale nevratný...
Re: EPA v půllitrových lahvích jiri.kana22.05.2008 11:57
Jojo, to je záslužný počin. Když je to "English", tak to takhle přece jen víc připomíná...
EPA v půllitrových lahvích Stanislav Jakoubek22.05.2008 11:01
včera jsem byl na nákupu v Teplické Hypernově a byl jsem mile překvapen - EPA je již...
Primátor sipka(22)18.03.2008 19:04
Už se těším až ochutnám Primátora,jezdím po republice a ochutnávám piva.Hlavně aby ho...
Pro Woody Tomáš Semrád30.07.2007 10:52
Zkus poslat na níže uvedenou emailovou adresu, tj. marketing@primator.cz dotaz a budeš to...
EPA v Makru Jarin30.07.2007 09:53
Já si EPA kupuju v brněnským Makru za cca 13.10.Mají ji tam v balení po šesti.Takže kdo...
Vyhledávání