úvod
homepage

Pivní galerie vytisknout článek

Přidáno: 8. listopadu 2006  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,47 hodnotících Hodnotících: 13 počet zobrazení Zobrazeno: 6192x

Mnozí se před několika lety zaradovali při čtení zprávy, že v Holešovicích se pan Vaněk odhodlal ke kousku pravda vpravdě hrdinskému. Ono otevřít krám s nabídkou sice bohatou,ale stále jen nabídkou piva, nutí člověka k zamyšlení, jestli se jedná o projev

Ačkoliv se traduje, že jsme země pivařů, pivo u nás rozhodně na růžích ustláno nemá. Sice dlouhou dobu vévodíme žebříčkům ve spotřebě piva na hlavu, ale realita by mohla být pro mnohé zklamáním. Klesající spotřeba spadá na vrub stoupající ceně (já bych spíš řekl, že změnám zvyku a životního stylu) tohoto zlatavého moku a nebýt turistů, kteří svojí výhodně směněnou měnou udržují původní stav v optické rovnováze, realita by byla nejspíše o nějakých dvacet procent horší. Větší zklamání však zažívají ti, pro které pivo není jen přísun levného alkoholu. Pro ty přetrvávající stav, kdy je velice těžké najít hospodu či nálevnu, kde vám natočí pivo nejlépe z konkurenčních pivovarů, a kdy nález místa s pivními speciály se rovná malému zázraku, pro ty současná situace je (stále) více než traumatizující.

Proto se mnozí před několika lety zaradovali při čtení zprávy, že v Holešovicích se pan Vaněk odhodlal ke kousku pravda hrdinskému. Ono otevřít krám s nabídkou sice bohatou,ale stále jen nabídkou piva, nutí člověka k zamyšlení, jestli se jedná o projev občansko-pivní odvahy, či je to stav určité formy poruchy mysli. Vždyť vůbec zabývat se myšlenkou podobného zařízení v době, kdy většina pivo popíjejícího národa dává přednost moku, který vidí pravidelně v reklamních spotech v prime timu na hlavních kanálech celoplošných televizí, je věc nevídaná, natož se potom věnovat realizaci tohoto předsevzetí.

A přeci. Možná osudu na truc, Pivní galerie, jak se tento koutek pivní svobody pro fajnšmekry nazývá, je stále k nalezení na stejné adrese v Holešovicích, v ulici U průhonu 9. A je to stále to stejné místo, které nabízí piva z malých a středních pivovarů, spíše pak vyšší stupňovitosti. Pokud by někdo rád objevil značky, které mu nic neříkají, nechť zavítá do této pivu zaslíbeného prodejny. Nebude zklamán. Navíc od roku 2004 pan Vaněk zahrnul do své již tak pestré nabídky i pivní speciály z Belgie.

A proč se jako vůbec první zmínka o pražských pivnicích a provozovnách píše o prodejně piva? Důvod je jednoduchý. Pivní galerie nabízí hned dvě piva na čepu. Prodejna je totiž rozdělena na dvě části – vlastní prodejnu a výčep, někdy honosně nazývanou degustační místností. A pokud chcete zjistit, jaká je aktuální nabídka točeného piva, nejlépe uděláte, pokud zavítáte na webové stránky této dlouhou dobu osamocené pivní popelky na velice intuitivní adrese: Pivnigalerie.cz.

A protože nic není tak ideální, jak se na první pohled může zdát, i zde se najdou nějaké ty mouchy. Nejspíš hlavním záporem, alespoň u pivařů, kteří sem absolvují cestu přes celou Prahu s úmyslem odegustovat nějaký ten vzorek, který ještě neměli možnost předložit svým chuťovým pohárkům, je fakt, že zadní „degustační místnost“ je zpravidla velice zakouřená. Snižuje to jak celkový dojem z návštěvy tohoto místa, tak i dojem degustační. Pravdou ale je také to, že mnohým tato situace nevadí. Záleží tedy na úhlu pohledu a vašemu postoji k dané neřesti.

Protože nelze hodnotit Pivní galerii jako restaurační provozovnu, omezím své hodnocení na celkovou známku. Pro výběr piva, i když někdy na hranici data „best before“, pro propagaci belgických pivních speciálů, pro celkem příznivé ceny, bych přiřkl podle školního hodnocení jedničku. Protože jsem ale nekuřák a u piva mi kouření silně vadí, zejména mám-li si vychutnat piva ne zcela běžně k dostání, celková známka mi vychází jako dvojka. Výsledek určitě ne špatný a rozhodně doporučeníhodný.

Psáno pro deník 24 hodin

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání