úvod
homepage

Novinky na pivním trhu vytisknout článek

Přidáno: 24. dubna 2007  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2 hodnotících Hodnotících: 1 počet zobrazení Zobrazeno: 11347x

Domácí pivní trh je dynamické prostředí, o čemž svědčí spousta novinek nejen v oblasti obalů, ale i nových značek piv a v neposlední řadě i samotných pivovarů.

Protože se na nás v poslední době hrne jedna zpráva za druhou, tedy co se týče novinek na našem pivním trhu, rozhodl jsem se sepsat krátký článek, který se této oblasti chce věnovat. V žádném případě si nedělám iluze, že se mi podaří podchytit vše, co se u nás, třeba jen letos, událo. Ba naopak, byl bych moc rád, kdyby jste se do tohoto článku formou diskuse vložili i vy, čtenáři.

Nové obaly – není to tak dávno, co domácím trhem hýbala aktualita v podobě nových obalů. Nejdříve Budvar, následován dalšími velkými hráči přišel na trh s novými lahvemi. To vyvolalo reakci zejména u menších pivovarů a hlavně ve Svazu malých nezávislých pivovarů v čele s předsedou panem Fuskem. Prorokovala se tragédie v podobě výrazného finančního dopadu na ty, kteří zůstanou na konci „lahvového“ řetězce, tedy na menší pivovary. Sešel se rok s rokem a pokud je mi známo, černé vize se nenaplnily.

V dozvuku změn designu obalu jsou horkou novinkou lahve Zlaropramene, Radegastu a Kozla. Zlatopramen a Kozel navíc změnii i design etiket, prvně jmenovaný na podzim, druhý pak v nedávné době.


Nové pivní značky – o Pardálu z Budvaru, pivech Master z Plzeňského Prazdroje i Nitrobeeru (http://www.svetpiva.cz/pressrel.php?ID=336) jsme u nás psali. Pivem, které mě zaujalo zatím etiketou, protože jsem ho neměl ještě možnost ochutnat, je nealkoholické pivo. Pochází z Humpolce a světe div se, je jantarové, tedy polotmavé. Nebude zajisté pro vás problém si odvodit název, ale pro úplnost dodávám Bernard Free jantarové. A jak u tohoto pivovaru zvykem, jde si svou cestou a etiketou, kde je vyobrazen pan Bernard v holohlavé počítačové úpravě určitě v regálech mezi záplavou dalších značek nezapadne.


Pro úplnost dodám, že i Svět piva nechce v představování novinek zaostat. Rádi bychom navázali na loňskou šňůru pivních zajímavostí (piva IPA, weizenbock, rauchweizen...) a i letos bychom vás chtěli překvapit několika novinkami.

Pivovary– po dlouhé době opět jeden uzavřený pivovar, který zahájil letošní sezónu, který navíc svým výstavem nepatřil mezi nejmenší, snad neudá tón průběhu následujících měsíců. Podle informací, které se k nám dostávají to však vypadá, že Braník by měl být výjimka potvrzující pravidlo. Pravidlo, či spíše situaci, že po loňské úrodě nových pivovarů by letošní rok co do počtu nově otevřených pivovarů mohl být ještě bohatší.

Pokud je nám známo, bude letos otevřen pivovar ve Stříbře, Vyšším Brodě, Železné Rudě, Plzni, Plzni-Černicích, Domažlicích, Ostravě, Praze, Chrudimi, Chotěboři, Karlových Varech, Jičíně a možná i na jiných místech. Sice se nám donesly údajné problémy některých projektů a různě dlouhé prodlevy při jejich zprovozňování, ale doufejme, že letošní počet bude rekordní. A jak to tak vypadá, možná se letos dočkáme i „fungl“ nového pivovaru s výstavem v řádu nejen stovek, ale tisíce hektolitrů ročně.

Pro účely dnešního článku zde přinášíme obrazový vizuál minipivovaru Purkmistr, který by měl být otevřen v červnu letošního roku u Plzně a kde své moky bude vařit čtenářům určitě ne neznámý Pepa Krýsl(brzy vám přineseme samostatný článek)


Závěrem bych snad chtěl jen dodat, že mi udělala velkou radost i skutečnost, že se na našem serveru začíná otevřeně mluvit o neduzích tzv. Malého pivovarnictví. Nalhávat si,že vše, co se uvaří v pivovarech s výstavem v řádu stovek hektolitrů, jsou božské nektary, které musí okouzlit každého pivaře, je nalhávání si do vlastní kapsy. Taktéž skutečnost, že jsou menší pivovary, které se nerozvíjí jen díky aroganci moci těch velkých, na kterou zde mnozí často upozorňují, a přehlíží se jejich laxnost a třeba i špatná lokální propagace, nepovede k tomu, že se situace zlepší. Ale to už je námět na jiný článek.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání