Hofstetten – pivovar na samotě v polích
Hodnocení: 1 Hodnotících: 12 Zobrazeno: 6719x
Pokud snad někomu připadají doposud představené rakouské pivovary příliš „průmyslové“, v pivovaru Hofstetten se musí zahojit. I my, pivní cynici, jsme při pohledu na pivovar Hofstetten malinko zjihli.
Tohle má být pivovar? Není to spíš statek?
První zmínka o vaření piva na tomto místě pochází již z roku 1449. Od roku 1849 až dodnes je pivovar majetkem rodiny Krammerových.
Pohled na dvorek pivovaru a zároveň rodinného sídla Krammerových.
Trocha patosu na zdi na dvoře.
Dnes pivovar ročně uvaří něco přes 5000 hektolitrů piva, z toho se skoro třetina prodá přímo na místě, v obchodě s nápoji.
Varna není měděná, je jen natřena měděnou barvou, aby lépe vypadala.
V pivovaru Hofstetten se vaří několik druhů spodně kvašených piv. Nejvíce se prodávají tradiční sorty "Märzen" a "Pils", zajímavější jsou ale speciality. Těch pivovar nabízí hned několik. Kupříkladu medové pivo, které produkuje ve spolupráci s pivovarem ve Schrems. V pivovaru se sice našel původní recept na medové pivo z roku 1860, výsledek byl však krajně neuspokojivý. Bylo proto potřeba si s recepturou trochu pohrát a hned bylo na světě velmi zajímavé pivo.
Při podávání medového piva se doporučuje po nalití počkat asi 5 minut. můžu potvrdit, že po této době se ze skleničky začne uvolňovat skutečně výrazné medové aroma.
Sezónní specialitou je "Kürbisbier" (jediné svrchně kvašené pivo v produkci) s přídavkem dýňové šťávy a 16,5° Bock. Celoročně můžete ochutnat polotmavé hořké "žulové pivo" - "Granitbier".
Pivovar Hofstetten zaměstnává 8 lidí. Vodu používá z vlastní studny. Pivo vaří převážně dekčním způsobem, jen Pils (přibližně 25% produkce) infuzně. Pivo se prodává hlavně v okruhu 30-40 km kolem komína, nebo prostřednictvím on-line obchodu.
Současný majitel pivovaru a dědic rodinné tradice Peter Krammer za výčepem pivovarské restaurace. Pivovarnictví vystudoval v Mnichově.
Pivovar ročně navštíví kolem 5000 pivních turistů. Pro ně je tu vytvořeno dobré zázemí včetně pivovarské restaurace. Ta funguje jen na objednávku a můžete v ní ochutnat všechna piva z produkce pivovaru. Jak lahvové speciality, tak točené pivo včetně nefiltrovaného.
Pro zájemce o ochutnání ještě dodám, že v našem Prodejním skladu jsou k dipozici ještě nějaké sudy Granitbieru, takže se s tímto pivem nejspíš setkáte na některé z našich ochutnávkových akcí. A až bude k dipozici čerstvá várka medového piva, určitě vám nějaké dovezeme.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 8 komentářů, poslední komentář: 29.02.2008 18:22 | Komentovat |
Re: Re: Re: Poradí mi někdo? jiri.kana | 29.02.2008 18:22 |
---|---|
Mně se zdál být "Pils" z "Láčka" docela dobře pitelný. Na druhou stranu, nemůžu... | |
Re: Re: Re: Re: Poradí mi někdo? Honza Kočka | 29.02.2008 14:55 |
tak o tom pak sepis cestopis, at ulehcis praci ostatnim:) | |
Re: Re: Re: Poradí mi někdo? Roman Holoubek | 29.02.2008 14:53 |
Tož Tome, zrovna tento pivovar s ohledem na předpokládanou trasu mého popojíždění po... | |
Re: Re: Poradí mi někdo? Tomáš Semrád | 29.02.2008 09:36 |
Tak Romane ty "produkty" z Laa si klidně dej, bez problémů, já nejsem sic takový znalec jako... | |
Re: Poradí mi někdo? Petr Žalio | 25.02.2008 21:35 |
Poradil bych dobrá vína z této oblasti, zejména Grüner Veltliner a Sauvignon atd, ale pivo z... | |
Poradí mi někdo? Roman Holoubek | 25.02.2008 18:10 |
Chystám se do Rakouska a rád bych navštívil něco zajímavého. Poradí mi někdo které z... | |
Forma prodeje Honza | 08.08.2005 12:39 |
Ono kdyby u nas restauracni pivovary prodavali i do obchodni site, zvedl by se jim prodej a byly... | |
To musí být paráda Roman Holoubek | 08.08.2005 12:02 |
Posedět na venkovském statku a popíjet zde navařené pivko. Uživilo by se toto u nás? |