úvod
homepage

Šumavský Prazdroj z klášterního pivovaru vytisknout článek

Přidáno: 13. července 2005  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 9 počet zobrazení Zobrazeno: 7581x

Dnes vám představíme jeden zajímavý šumavský pivovar. Na rakouské straně Šumavy, nedaleko českých hranic, se v klášteře Schlägl prokazatelně již od roku 1580 vaří pivo.

Město Schlägl najdete v severozápadním výběžku Rakouska. Nejbližším hraničním přechodem do ČR (nepočítám-li ty turistické) je Přední Výtoň/Guglwald.


Pohled na pivovar.

Pivovar je v majetku premonstrátského kláštera. Řadí se mezi malé, jeho roční produkce je kolem 25 000 hektolitrů a dává práci dvaceti lidem.



Klášter Schlägl (akvarel).

Pivovar je zajímavý nejen svou blízkostí k české hranici, nýbrž i chutnými pivy, která se zde vaří. V sortimentu jsou jak spodně kvašená piva, tak svrchně kvašené speciality. Technologické zázemí pivovaru je jakýmsi mixem staršího i relativně moderního zařízení (např. CK tanků). Vaří se povětšinou dekokčním způsobem, jen u „Pilsu“ se používá infuze.



Pohled do útrob pivovaru.

Nejprodávanějším pivem je Schlägl Urquell, který tvoří kolem 70% produkce. Pokud mohu posloužit svým skromným názorem, tak je to jeden z mála „obyčejných“ rakouských ležáků,který mi opravdu chutnal. Přes tmavé pivo Malzkönig , druhé nejprodávanější 13,4° světlé pivo Kristall a Pils Abtei se v sortimentu propracujeme k první specialitě. Tou je silný šestnáctistupňový Doppelbock, vařený ovšem jen jednou ročně v létě (stáčený v říjnu). Celoročně dostupnou zajímavou specialitou je svrchně kvašené žitné pivo Roggen Gold . Stejně jako Schremser Roggen Bier je toto pivo označováno za „jediné“ rakouské žitné pivo. Od svého schremsského kolegy se však značně liší, jednak chuťově, jednak tím, že je na trh dodáváno filtrované.



Urquell, Roggengold a Doppelbock.

Specialitou pro milovníky svrchně kvašených piv a zároveň pro milovníky Šumavy je pivo Stifter. Svrchně kvašené pivo Stifter Bier nejprve kvasí v otevřených kádích při 25°C, poté dozrává v ležáckém sklepě. A proč pro milovníky Šumavy? Toto pivo specifické vůně i chuti je totiž vařeno u příležitosti dvoustého výročí narození Vojtěcha (Adalberta) Stiftera, básníka Šumavy. Mimochodem, jeho rodiště (Horní Planá) je od pivovaru vzdáleno odhadem tak 20 - 30 km vzdušnou čarou.



Básník Šumavy a "jeho" pivo.

Kam ve Schläglu zajít na pivo? Velmi zajímavé možnosti jsou hned dvě. Buď do velmi pěkně zařízené pivovarské pivnice v budově kláštera, která je zároveň místem, kde se klášterní pivo původně vařilo. Nebo do moderního podniku v horní části Schläglu, kde kromě místního piva máte možnost ochutnat dalších přibližně 100 pivních značek z celého světa. Pochopitelně většinou lahvových. V obou podnicích doporučuji zaměřit se buď na nefiltrovaný místní ležák (Zwickelbier) nebo na svrchně kvašený Stifter Bier.



Vchod do pivovarské prodejny.

Co uvést závěrem? Snad jen poznatek, že rakouští pivovarníci mají v něčem podobné starosti, jako ti čeští. Když jsem se totiž ptal, jestli pivovar Schlägl netrápí konkurence velkopivovarů, k mému překvapení mi bylo sděleno, že ani ne, že mají starost s něčím úplně jiným – v Rakousku je prý příliš levné pivo…

Obrázky mi byly poskytnuty z archivu pivovaru Schlägl.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání