úvod
homepage

Pravidla sladařsko-pivovarské Výroční ceny vyhlášena vytisknout článek

Přidáno: 16. dubna 2007  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,25 hodnotících Hodnotících: 4 počet zobrazení Zobrazeno: 8706x

Pivovarníci a sladovníci, sdružení v Českém svazu pivovarů a sladoven, vyhlašují podmínky nově ustaveného ocenění, Výroční ceny F. O. Poupěte.

Toto uznání bude každoročně, počínaje rokem 2007, uděleno jednotlivci nebo skupině osob za významný počin roku v českém pivovarství a sladařství. Hledání a vytipování činnosti, která výrazně přispěje k rozvoji obou oborů, je cílem, kterým chtějí pivovarníci a sladovníci upozornit na významné a společnosti prospěšné činy, které přispívají k věhlasu českého piva. Smyslem je podpořit inovační pohled na obory pivovarského průmyslu a veřejnosti, odborné i široké, nabídnout aktuální pohled na novinky, pokrok, zajímavé počiny nebo upozornit na pozoruhodné události. V propozicích se uvádí, že může jít např. o cenný objev z oblasti vědy a výzkumu, ekologicky přínosný projekt, cenný charitativní čin atd.

Toto ocenění tak navazuje a doplňuje každoroční vyznamenání osobností, které za své celoživotní dílo bývají přijímány do Síně slávy českého pivovarství a sladařství. Vyznamenaný jednotlivec nebo tým obdrží diplom a umělecky hodnotnou cenu – ocenění nemá další hmotnou nebo finanční stránku. Návrhy předložené do 31. října posoudí a vítěze vybere předsednictvo Českého svazu pivovarů a sladoven. Vyhlášení výsledků se uskuteční vždy na přelomu listopadu a prosince, ve dnech osobních výročí F. O. Poupěte.

„Hledali jsme osobnost českého sladařství a pivovarství, která by vhodně symbolizovala české pivovarství a sladařství a navíc v sobě spojovala činnost ve výrobě a měla i teoretické zázemí,“ uvedl Ing. František Krakeš, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven. „Takovou osobnost jsme našli ve Františku Ondřeji Poupěti, který v sobě optimálně propojuje odbornost obou oborů a významně přispěl k reformám českého pivovarství a sladařství,“ dodal František Krakeš.

František Ondřej Poupě se narodil 6. 11. 1753 v Českém Štemberku a zemřel v 1. 12. 1805 v Brně. Legendární sládek nazývaný „velmistrem“ se sládkovskému řemeslu s vyučil Třebíči a posléze působil v pivovarech ve Štěkni u Písku, v Tachově, v hraběcím pivovaru v Hořovicích nebo byl sládkem knížecího schwarzenberského pivovaru v Jinonicích. Od roku1794 působil v Praze (na domě U Koulů na Perštýně má pamětní desku). Poupě doporučoval a zavedl reformy, které zlepšily výrobu a kvalitu piv, dále např. zlepšil ekonomiku vyhřívání varních pánví, zlepšil také kontrolu teploty vaření piva teploměrem atd. Své poznatky publikoval a v roce 1804 byl Vlastenecko-hospodářskou společností v Království českém jmenován jejím dopisujícím členem. Na sklonku 18. století založil v Brně první pivovarskou školu na světě, čímž o 100 let předběhl obdobné snahy jiných zemí.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání