úvod
homepage

Velký skok v Malém Rohozci vytisknout článek

Přidáno: 17. ledna 2005  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,58 hodnotících Hodnotících: 14 počet zobrazení Zobrazeno: 4911x

Pivovar v Malém Rohozci se poslední roky nepříliš důstojně potácel na pokraji přežití. Stačilo jen srovnat jeho kapacitu s dosahovanými výstavy. O jeho narůstající „neviditelnosti“ v regionu nemluvě. Konec se zdál být jen otázkou času. Jenže, milí skeptic

Když jsme koncem roku navštívili rohozecký pivovar, byli jsme uspokojeni jen holým faktem jeho existence. Pivo sice dobré, popularita mezi znalci slušná, jenže jenom to je pořád žalostně málo. Vzhledem k tomu málu, co se vědělo a říkalo, se nám totiž samotné přežití roku 2004 zdálo být úspěchem. Roční výstav dosahující či snad převyšující 10 000 hl se pak jevil hodným gratulace. Čísla, která nám zástupci pivovaru sdělili, nás proto doslova ohromila.

Vedení pivovaru zřejmě nechtělo vyprovokovat konkurenci k akci, proto výsledky zveřejnilo poměrně nedávno. Takže když nám v prosinci pověděli o s největší pravděpodobností překročených 30 tisících hektolitrech výstavu za rok 2004, nechali jsme si to číslo pro jistotu zopakovat.

Způsob dosažení tohoto úspěchu nám byl tehdy také naznačen. Je prý dán zejména nekonvenční obchodní politikou pivovaru. Je to jednak u našich pivovarů nevídaná cenová politika. Ten, kdo si poslední dobou kupoval rohozecké pivo, si jistě všimnul nebývale nízkých cen. Třináctistupňové pivo pořídíte u smluvních prodejců za garantovanou cenu kolem 9 korun! „Che, to se to prodává…,“ řeknete si možná, „…tak levně. Kdyby ještě pár korun slevili, tak ani nestačí vařit!“ Nám nezbývá, než věřit, že se i tak nízké ceny můžou pivovaru vyplatit. Ušetřit se prý dá jinde, například na obchodních zástupcích. Ty prý totiž v Malém Rohozci nemají a ani je nepostrádají.

Zdá se, že pivovar má s novým majitelem nakročeno ke skutečně zásadnímu obratu. Vždyť prostřednictvím regionálního tisku se nechal slyšet, že během roku 2005 hodlá překročit šedesátitisícovou hranici! S takovým růstovým tempem by za několik málo let začal ohrožovat i pivovarské giganty. Ostatně, úsměvná zmínka o "nových Krušovicích" se na našem webu již objevila. Při (samozřejmě fantastickém) předpokladu neomezeného růstu by takhle rozjetí rohozečtí dohnali Krušovice za nějakých 5-8 let. Uznejte, to je po těch letech živoření slušný výsledek!

Ale zpátky na zem. Dohnat a předehnat pivovarské giganty pravděpodobně nebude na pořadu dne. A my rádi věříme, že v Malém Rohozci mají své růstové vize promyšlenější, než kdysi míval Mao Ce Tung. I když, zkuste si na chvíli pohrát s představou, že se vás jednou v tuctové pivnici někde na Chebsku zeptají, jestli si dáte „Géčko“, nebo radši „eMeRko“…

Každopádně doufáme, že se malorohozeckému pivovaru bude dařit a že si na jeho pivech v Českém ráji a okolí pochutnáme bez jejich většího hledání.

***

A jak nám Rohozec chutnal? Piva jsou hodnocena na stupnici 1 až 9, kde 1 znamená nejlepší pivo, 9 pak nejhorší.

Světlé výčepní pivo
Obsah alkoholu: 4,2
Zatuchlá sklepní vůně, která světe div se, přechází ve velice příjemnou svěží chuť s veselými chmelovými tóny. Naštěstí chuť hraje dominantní rol, což se pozitivně projeví v celkovém hodnocení.
Hodnocení: 3-

Světlý ležák 11°
Obsah alkoholu: 5
Sklepní a zatuchlá vůně se pere dopředu se prodírající chmelovou složkou. Chuť postrádá výraznější hořkost. Celková dojem je však příznivý.
Hodnocení: 4+

Světlý ležák Premium 12°
Obsah alkoholu: 5,2
Vůni dominuje banánová složka dlouho uleželá v zatuchlém sklepě. Chuť opět převyšuje vůni a značně vylepšuje konečný dojem.
Hodnocení: 4

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 24.03.2008 20:42 Komentovat
Rohozec je hodně dobrý Myrek24.03.2008 20:42
Od chvíle, kdy jsem vedle Svijan a Bernarda - střídám piva podle chuti - ochutnal Skaláka,...
Vivat Svijany - pijem Rohozec! Martin Borský18.01.2005 21:20
Výborná zpráva na počátku roku! Jen tak dál. Při sledování ankety na téma "Rohozec a...
Vyhledávání