úvod
homepage

Jaké pivo pije Ježíšek? vytisknout článek

Přidáno: 17. prosince 2004  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,33 hodnotících Hodnotících: 12 počet zobrazení Zobrazeno: 5512x

Zdá se, že po nezdařených pokusech s Dědou Mrázem přežil tradiční český Ježíšek i chabý útok Santa Clause. Alespoň podle jeho zabydlení se v reklamních sloganech soudě. Zatímco však o Santa Clausovi bezpečně víme, že pije Coca Colu a u Dědy Mráze tušíme n

Vůbec bych se nedivil, kdybyste už měli všeho toho předvánočního třeštění plné zuby. Mám na mysli třeštění hlavně reklamní. Masáž je zas trochu důkladnější než loni. Obranou je zvýšená otupělost. Takže už si letos ani nekladu otázku, jestli jsem normální, když netoužím po mobilu s integrovaným fotoaparátem, rádiem a detektorem kovů. Možná tím někoho zklamu, ale dokonce ho ode mě nikdo ani nedostane.

Navíc mám pocit, že se letos s vánoční kampaní začalo opět o něco dříve. Období vánočních výzdob v supermarketech s „nevtíravou“ hudební kulisou reprodukovaných koled se rok od roku plíživě posouvá směrem k létu. Trend k zavedení druhých letních Vánoc se zdá být nastoupen. Já vám však za Svět piva slibuji, že u nás zásadně nebudeme vánoční tématiku nakusovat dřív, než v prosinci.

Ale abych příliš neodbíhal od otázky nastolené v úvodu. Doufejme, že v dohledné době žádný z českých pivovarů Ježíška marketingově neuchopí a nevytěží. A protože Vánoce přes všechna ta zesurovění zůstávají časem jistého kouzla, dovolím si drobnou naivní spekulaci: Chlapi, jak dobře vím, pijí Staropramen. Fajn. Ale doufám, že bude trvat ještě alespoň pár let, než se dovím, že „Jéža pije Géčko“. A do té doby prostě předpokládám, že Ježíšek pije vánoční speciály.

S potěšením musím konstatovat, že naše pivovary Ježíškovi čím dál víc podstrojují. Některé, když už mu nevaří přímo vánoční speciality, přichystají své pivo alespoň ve vánočním obleku (jmenujme třeba Budvar, Prazdroj, Primátor, Opat či Bohemia Regent), nebo ve zvláštním vánočním balení (například Budvar či Staropramen Granát).

Jsou ale i pivovary, které si Ježíška skutečně považují a snaží se přijít o Vánocích s něčím výjimečným. Některé, kupříkladu vyškovský, pelhřimovský nebo trutnovský, mimořádně uvaří vícestupňové pivo. Jiné pivovary, jako třeba velkobřezenský, připraví polotmavý speciál. Ještě odvážnějším počinem je Červený král z Vratislavic. Určitě jsem nejmenoval všechny a čtenáři můj výčet jistě doplní.

Pozadu nezůstávají ani ty nejmenší pivovary. Nejobsáhlejší výčet jejich vánočních specialit je zřejmě na Czech Beer Reportu, jmenuji alespoň tmavou kácovskou třináctku.

Protože Ježíšek naštěstí všechno nevypije, zbude něco i na nás. My, pivní sběratelé, ať již sbíráme pivní suvenýry či chuťové požitky, si tak o Vánocích přijdeme na své. Závěrem bych proto rád popřál nám i Ježíškovi do příštího roku ještě více odvážných a experimentujících pivovarů. A vám, milí čtenáři, přeji, abyste si o Vánocích pochutnali na pivu alespoň tak jako já a Ježíšek. Hezké Vánoce!

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 23.03.2005 13:01 Komentovat
PIVOVÁREK RADOMIL PATÁK23.03.2005 13:01
Který obrázek popisuje autor příspěvku s názvem pivovarek?
Ježíšek Karel Bidlo17.12.2004 13:11
Jak to tak sleduju, tak toho Ježíška letos ani nechci potkat....To musí být ale příšerný...
Zase vykukuje Petr Pavlas17.12.2004 11:39
Je škoda, že z některých pivovarských vánočních přání opět vykukuje Děda Mráz,...
Jake pivo pije Jezisek? Jan Ludvik17.12.2004 09:54
Krasny clanek, jen se opovazuji doplnit: Jezisek pije Budvar, dokonce nejen ten, co koupi pro...
Vyhledávání