úvod
homepage

Pivovarský kalendář 2005 pokřtěn vytisknout článek

Přidáno: 16. prosince 2004  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 3,5 hodnotících Hodnotících: 4 počet zobrazení Zobrazeno: 6446x

Pivovarský kalendář na rok 2005 byl včera představen veřejnosti. Jeho kmotrem se stal významný odborník českého pivovarství a sladařství, Ing. Antonín Kratochvíle.

Pivovarský kalendář obsahuje informace o významných výročích pivovarských a sladařských odborníků a také institucí působících kolem českého piva. Dále jsou v něm podrobně shrnuta statistická data o pivu a sladu u nás i ve světě za poslední roky. Tradičně významnou částí kalendáře jsou odborné statě pivovarských, sladařských a chmelařských odborníků, které činí z pivovarského kalendáře nejen zajímavé, ale i poučné čtení. V kalendáři jsou však i články o historii pivovarství a sladařství a letošní novinkou je první část leckde již pozapomenuté pivovarské a sladařské řemeslnické terminologie. Vyhledávanou součástí kalendáře je i adresář českých a slovenských firem působících při výrobě piva. Publikaci vydal Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s.


Nový pivovarský kalendář křtili Ing. Antonín Kratochvíle (vlevo) a odstupující výkonný ředitel Svazu pivovarů a sladoven Doc.Ing. Jaroslav Čepička.

„Není u nás mnoho výrobních oborů, které mohou být hrdé na více než stoletou historii kalendářů s jejich informační funkcí a také významnou odbornou a naučnou částí,“ uvedl Ing. Jan Veselý, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven. „Nové vydání Pivovarského kalendáře pro rok 2005 není jen udržováním tradice, ale nabízí současným odborníkům řadu nových a nepochybně cenných údajů a informací,“ dodal Jan Veselý.

Autorem statistických údajů o českém i světovém pivovarství, sladařství a chmelařství i některých dalších pasáží kalendáře je Ing. Antonín Kratochvíle. Kratochvíle je někdy nazýván Antonínem IV. Podle toho, že jeho pradědeček, děd i otec (pracoval v pivovaru Svijany)působili v českém pivovarství a sladařství. On sám po ukončení studií na pražské Vysoké škole chemicko-technologické mnoho let působil především v jihočeských pivovarech. Byl také jedním z těch, kteří obnovili Český svaz pivovarů a sladoven, kde byl také po osm let výkonným ředitelem. Kratochvíle působil jako expert v Polsku a Číně a dodnes publikuje v odborných médiích. Právě to, a také skutečnost, že je spolu s ředitelem VÚPS, a. s., dr. Karlem Kosařem, CSc., duchovním otcem znovuzrození kalendáře, rozhodlo o tom, že se Ing. Antonínu Kratochvíle dostalo cti být kmotrem vydání Pivovarského kalendáře 2005. Antonín Kratochvíle v plném pracovním nasazení oslaví 26. prosince 75 let.

Předchůdce dnešního kalendáře, První pražský kapesní kalendář pro zájmy pivovarského a lihovarského, jakož i pro vinařství, chmelařství a živnost hostinskou na rok 1874, byl poprvé vydán v roce 1873. Obsahoval mj. seznam pivovarů a sládků v Čechách a na Moravě. Specializovanější Kapesní kalendář českých sládků vyšel v roce 1878 a poté – s většími nebo menšími přestávkami a pod různými jmény – vycházel kalendář až do roku 1950, kdy bylo jeho pravidelné vydávání zastaveno. Vždy však obsahoval to, co jej od řady jiných kalendářů odlišovalo – odbornou část, která pro mnoho pivovarských odborníků znamenala možnost seznamovat se s novinkami v oboru. A této tradice se drží i obnovená verze Pivovarského kalendáře, který je nyní již pravidelně vydáván od roku 1998.

Cena Pivovarského kalendáře je 150 Kč. Objednat si jej můžete přes naší redakci na dobírku na emailu redakce@svetpiva.cz. Poštovné a balné je 80 Kč.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání