úvod
homepage

Prazdroj jde do speciálů vytisknout článek

Přidáno: 16. března 2007  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,66 hodnotících Hodnotících: 9 počet zobrazení Zobrazeno: 6768x

Tak a je to tady. Domácí pivovarský gigant se vrací do segmentu trhu, který před několika roky opustil. Na trh pivních speciálů.

Jsou to už nějaké tři roky, co jsem měl možnost během „Pivovarsko sladařských dnů“, největším to každoročním setkání pivovarských odborníků u nás, které tehdy pořádal právě Prazdroj, ochutnat piva, která mi tehdy moc k tomuto pivovaru neseděla. Šlo o pšeničné pivo a tmavý silný speciál. Tehdy bylo uvařeno v minipivovaru, který se v areálu Prazdroje nachází. Zajímavá chuť, prototyp.

Je to jen několik týdnů zpátky, co tiskem probleskla zpráva, že PU letos uvede na trh hned dvě nová piva z kategorie speciálů. Mluvilo se o Jantaru a Diplomatu. Polotmavá 13° a tmavá 18°. Na můj dotaz mi bylo z oficiálních zdrojů sděleno, že tato zpráva se zakládá na pravdě, ale že je na vše ještě brzo a že se vše řeší, tedy vybírá jméno, typ a balení, distribuce a další záležitosti, které uvedení nového piva na trh provází.

Tudíž jsem si začal připravovat článek o tom, jak se k pivním speciálům staví giganti světového pivovarnictví, sháněl informace přes zdroje v zahraničí, dával vše do souvislostí. A ejhle. Před pár dny se na serveru Idnes.cz objevil článek, který potvrzoval dříve uvedené informace o nových pivech ve stáji PU, jen pod jinými značkami, než bylo původně avizováno.

Tak mi nezbylo než se znovu obrátit na oficiální zdroje v pivovaru se žádostí o potvrzení či vyvrácení těchto údajů. A je to už oficiálně: Plzeňský Prazdroj v půli dubna uvede na trh dva speciály, Master 13° polotmavá a Master 18° tmavá. Změna původně uvažovaných názvů piv je dána faktem, že se hledalo jméno, které by se dobře vyslovovalo i v zahraničí při případném exportu, mělo-li by k němu dojít. Zatím poskytnuté informace jsou jen dílčí, na zbytek si musíme počkat až na oficiální tiskovku, která by se měla uskutečnit do půli dubna. Tady jsou: Master 13°má obsah alkoholu 5,2%, tmavé piva pak 7,2%. Pivo bude nabízeno zatím v sudech o objemu 30 litrů zejména restauracím a gastronomickým zařízením, které nabízejí prémiové značky. Logo a další doprovodné informace vám přineseme až po oné avizované tiskovce.

Protože mám ještě rozdělaný článek o vztahu gigantů světového pivovarnictví k pivním speciálům, nechám si úvahu o vlivu PU na tento segment do dalšího článku. Určitě by mě ale zajímalo, co si o vstupu PU do tohoto segmentu myslíte vy, čtenáři. Pomůžete to rozšířit povědomí o pivních speciálech i mezi laickou veřejnost? Přijde PU jednou i chuťově odvážnějšími typy piv? Vždyť právě PU byl první velký pivovar, který na trhu zkoušel pšeničné pivo...

Ještě jedna informace na závěr – máme přislíbeny vzorky těchto piv na setkání čtenářů u zajímavého piva, které bude následovat po tiskovce, tedy na přelom dubna a května. Tudíž budete jedni z prvních, kdo budou mít možnost toto pivo ochutnat.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání