úvod
homepage

Bretaňské pivovary vytisknout článek

Přidáno: 27. prosince 2004  •  Autor: Petr Pavlas
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,12 hodnotících Hodnotících: 8 počet zobrazení Zobrazeno: 5737x

Není pravda, že by celá Francie představovala typicky vinnou zemi. I zde se najdou oblasti,kde lidé dávají přednost pivu. Kromě Alsaska je takovou oblastí zejména Bretaň.

Ve zdejších hospodách představuje pivo nejčastější nápoj, i když se čepuje převážně do „čtvrtinek“, tedy je podáváno ve stejném objemu jako víno. Téměř všude je nabízen na české poměry dosti široký sortiment čepovaných piv, obvykle čtyři až šest druhů. Prozatím převažují globální značky, především Kronenbourg a Heineken. Objevují se však mezi nimi i značky místních pivovarů, které v posledních letech rostou jako houby po dešti.



Vzhledem ke konzumovanému objemu, používají se zde sudy nejvýše třicetilitrové, některé pivovary však plní pivo pouze do lahví obvykle 0,33 l (někdy 0,50 či 0,75 litru, popřípadě až 2 l). Co se týká technologie, jednoznačně převažuje svrchní kvašení a pivo je obvykle stáčeno do lahví s přídavkem kvasnic pro tzv. „třetí kvašení“. Vyrábí se pestrá škála druhů piv od světlých (blanche, blonde) přes polotmavá (ambrée, rousse) až po tmavá (brune, noir), výjimečně i jiné typy (Gueuze de Bretagne – pivovar Britt). Převažují silná piva s obsahem alkoholu okolo 6 % objemových, celkové rozmezí je od 4 do 11 %. Jazyk milovníka českého ležáku některá asi některá piva neocení (např. ochutnané Coreff brune), jiná jej však mohou okouzlit (Dremwell rousse, Lancelot ambrée, …). A pozor: Nekupovat pivo v láhvi z čirého bezbarvého skla, neboť i tento zlozvyk se ve Francii dosud někdy vyskytuje!



Zřejmě nejstarším bretaňským pivovarem (zmíněným i v Jacksonově encyklopedii) je Coreff Morlaix. Přestože má druhý největší výstav v Bretani, už velikost jeho nádvoří naznačuje, že bychom ho zařadili spíše mezi mikropivovary.

Následující přehled bretaňských pivovarů není úplný, neboť stále vznikají nové, nezahrnuje Kronenbourg v Rennes ani departement Loire-Atlantic, který je někdy k Bretani přiřazován :





V této krásné hospůdce na náměstí v Lannionu čepují Dremwell, jak ukazuje i logo na zdi
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání