úvod
homepage

Rekordní výroba českého sladu v roce 2006 vytisknout článek

Přidáno: 27. března 2007  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 3,67 hodnotících Hodnotících: 3 počet zobrazení Zobrazeno: 6553x

Český sladařský průmysl vyrobil v loňském roce 521 294 t
sladu, což je nejvíce v jeho historii.

Na tomto výsledku se podílelo celkem 19 pivovarských a 17 komerčních sladoven a ve srovnání s rokem 2005 vyrobily o 6 773 tun neboli o 1,3 % sladu více. Z pivovarských sladoven nejvíce vyprodukovaly sladovny Plzeňského Prazdroje v Plzni a v Nošovicích, celkem 111 144 t sladu, nápojářské společnosti DRINKS UNION a.s. zaznamenaly produkci 7 674 t. Z komerčních sladoven nejvíce sladu, 320 544 t, vyprodukovalo 5 sladoven patřících do skupiny Sladovny Soufflet ČR, a.s., dále Českomoravské sladovny, a.s. vyrobily 22 889 t a Sladovna Rudolf, s.r.o. 8 761 t sladu.

Exportováno bylo 260 687 t sladu, což je polovina celkové produkce a druhý nejvyšší export sladu v historii. Největšími importéry českého sladu je Polsko se 126 070 t, dále Rumunsko, SRN a následují Kuba a Rakousko. Vedle tradičních dovozců však slad z České republiky putuje i do Japonska, Kazachstánu, Vietnamu i do Peru.

„Rekordní výsledky českého sladařství jsou o to cennější, že nepříznivé počasí v některých fázích vegetace výrazně ovlivnilo vývoj a sklizeň sladovnického ječmene a přes ostrou konkurenci v oboru, která znamenala pro řadu sladoven na celém světě zánik, se českým sladovnám nadále daří zvyšovat produkci,“ uvedl Ing. Richard Paulů, člen předsednictva Českého svazu pivovarů a sladoven. „Přes tyto komplikace se však podařilo udržet požadovanou kvalitu a o český slad je stále větší zájem u nás i v zahraničí,“ dodal Ing. Richard Paulů.

Zatímco v roce 1950 bylo v tehdejším Československu 158 sladoven s průměrnou výrobou 1 051 t sladu na jednu sladovnu, v roce 2006 byl počet činných sladoven 36 s průměrnou výrobou 14 472 t sladu na jednu sladovnu. České sladovny z 99 % vyrábějí slad českého typu, zbytek tvoří mnichovský, diastatický, karamelový a barevný slad a dále menší množství pšeničného sladu.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání