úvod
homepage

Jaký bude další osud rohozeckého pivovaru? vytisknout článek

Přidáno: 27. října 2004  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,26 hodnotících Hodnotících: 19 počet zobrazení Zobrazeno: 4831x

Jistě jen málokomu z vás, čtenářů Světa piva, je lhostejný další osud malorohozeckého pivovaru. V anketě jsme se vás proto zeptali, jaký je váš názor na jeho budoucnost.

Alespoň podle zpráv v médiích nebyla situace rohozeckého pivovaru posledních několik let zrovna růžová. Zatímco ještě v roce 1995 vystavil 40 000 hl piva, o pět let později už to byla sotva čtvrtina. Pivovar se potýkal s úbytkem zákazníků, byl ve ztrátě, z tradičních odbytišť na Turnovsku jej vytlačovala konkurence, především velkých pivovarů. Ve „svém“ regionu nebyl téměř vidět a do jiných se netlačil. Nabízel jen světlou desítku a jedenáctku.

Roku 2001 (to už byl pivovar v konkursu) se zdálo, že dochází k určitému obratu. V pivovaru přišli s novinkou – světlou třináctkou. Pivní fajnšmekři si ji záhy oblíbili, nezůstala ani bez ocenění. Kromě toho pivovar obměnil etikety a snažil se více prosadit ve svém regionu, celkově o něco posílil.



Na jaře 2002 začala rohozecký pivovar provozovat společnost Mivo Bohemia, jejím důležitým úkolem bylo zastavit jeho ztrátovost. V tomto roce pivovar rozšířil svou nabídku o světlou dvanáctku. Výroba mírně stoupala (viz tab. 1), prodej stále zůstával zaměřen především na Turnovsko a Semilsko. O rok později se pivovar pokusil prosadit i v Praze, s lahvovým i sudovým pivem. Se sudovým pivem podle mého názoru spíš nešťastným způsobem (ZDE ).



Tab. 1.Vývoj výstavu rohozeckého pivovaru. Zdroj: Czech Beer Report.

V roce 2003 se kvůli uspokojení věřitelů začal připravovat prodej pivovaru. Příznivci malých pivovarů znervózněli.

Z několika zájemců o koupi pivovaru byl nakonec vybrán pivovar Svijany, který přišel s nejvyšší nabídkou. Takovýto výsledek samozřejmě vyvolal různé spekulace o budoucnosti rohozeckého pivovaru. Z mnohých byla cítit skepse, podpořená zkušenostmi s tím, jak u nás dříve dopadly některé menší pivovary po fúzi s většími.

Vaše názory, nálady a očekávání jsme se rozhodli prozkoumat anketou. Položili jsme vám proto otázku: Jak se podle vás bude vyvíjet budoucnost pivovaru v Malém Rohozci u Turnova? Výsledky jsou shrnuty v tabulce 2.



Tab. 2.Výsledky hlasování ve čtenářské anketě.

Ankety se zúčastnilo 145 čtenářů. Většina (74) vidí budoucnost rohozeckého pivovaru optimisticky. O něco méně čtenářů (54) se ale domnívá, že výroba piva bude ukončena. Zbytek soudí, že se v Rohozci bude vařit pivo značky Svijany. S omluvou přiznávám, že možnost číslo 2 byla formulována poněkud neobratně – v Malém Rohozci se sotva může vařit svijanské pivo…



Ukázalo se také, že je potřeba volit otázky a odpovědi nanejvýš obezřetně. Jednoho čtenáře totiž vyznění ankety pobouřilo, připadalo mu manipulativní. Ve své reakci se také pokusil vyvrátit některé stereotypní názory o vztahu svijanského a rohozeckého pivovaru. Čtenářovu reakci (její plné znění můžete najít v diskusi ke staršímu článku o rohozeckém pivovaru ) považuji za velmi zajímavou, její podstatné části vyjímám:

...majoritním akcionářem Svijanského pivovaru je společnost se sídlem v Liberci(...) Společnost se sídlem v Liberci je rovněž majoritním akcionářem pivovaru v Malém Rohozci. Oba pivovary mají tedy společného akcionáře, ale fungují jako dvě nezávislé a.s.(zvýraznil J.K.) (...) tento fakt jste při formulaci své ankety pozapomněl, a celá anketa tak vyznívá jako – Malý Rohozec = nesvéprávná filiálka Svijanského pivovaru. Takto Vámi překroucená informace, a rád bych věřil že to nebyl Váš záměr, může mít vliv na spotřebitelské chování.

Vždyť ta anketa šla napsat i na zakázku druhé strany, pak mohla obsahovat např. následující dotazy:

1. vrátí pivovar Malý Rohozec na trh dříve oblíbenou značku Skalák?

2. vybuduje nový majitel pivovaru Malý Rohozec na Rohozci druhé Krušovice?

3. výroba bude rozšířena o sortiment nealko nápojů

4. prodá majitel pivovaru Malý Rohozec licenci na výrobu oblíbených značek rohozeckého piva pivovaru Svijany?

5. bude nový majitel pivovaru Malý Rohozec exportovat na zámořské trhy?

Cítíte ten rozdíl v podtextu Vámi a mnou formulovaných otázek – dá se jimi vytvářet dobrá, nebo blbá nálada.

... bezpochyby Já ani Vy, stejně ani čtenáři Vašeho serveru nemohou ovlivnit rozhodnutí akcionářů obou pivovarů ohledně jejich budoucnosti, neboť rozhodnutí majitelů, v tomto případě akcionářů je jediné správné rozhodnutí. Všechny, kteří mají k vztah pivní kultuře a kteří chápou historickou postavení a smysl existence středních i malých pivovarů, bezpochyby vždycky zamrzí zprávy o zavření nějakého pivovaru, a asi by podobný konec nepřáli pivovaru žádnému a proto mě Vaše anketa, v té podobě v jaké je, spíše než cokoliv jiného připomíná plivnutí proti určitě poctivé práci „slaďáků“ pivovaru Malý Rohozec...

Podepsán Jakub

Určitě nemáme zapotřebí na někoho plivat, tím spíš na poctivou práci pivovarníků. Je nám líto, jestli jsme se někoho dotkli. Co někomu může připadat jako šíření blbé nálady, považujeme my spíše za, řekněme, „zdravou skepsi“. Jsou-li však oba pivovary fakticky nezávislé, pak se můžou nabízené odpovědi jevit skutečně trochu „mimo“. Stejně jako novinové články, které jsem doposud na téma rohozecký pivovar přečetl. Což nás samozřejmě neomlouvá.

Rohozeckému pivovaru bych závěrem rád popřál, aby úspěšně překonal všechny dosavadní potíže. Bez něj by Český ráj ztratil velkou část svého kouzla. A vám, četnářům, děkuji za reakce ke článkům. Zejména ty kritické nás můžou posunout zase o něco dál.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 5 komentářů, poslední komentář: 12.11.2004 14:01 Komentovat
... Jiří Kaňa12.11.2004 14:01
Sice se nejmenuji Honza, ale děkuji Vám za uznání :-)
objektivnost Jakub10.11.2004 20:45
Vazeny Honzo, Dekuji za velice korektni způsob, jakym jsi zpracoval vysledky ankety ohledne...
bez reklamy k začínajícím pivařům nelez sládek chmelka10.11.2004 10:54
Pivovar M.Rohozec samozřejmě vařil přes 100.tis. hl oblíbeného piva a mohl vařit i více,...
SOUHLAS Zdenek02.11.2004 23:08
"Bez něj by Český ráj ztratil velkou část svého kouzla" :o)) a o tom to take mimo jiné JE!!
Rohozec je super pivo Rosomák02.11.2004 22:31
ano, víc není třeba napsat...!
Vyhledávání