úvod
homepage

Za olivětínským Opatem na Pivovarské slavnosti vytisknout článek

Přidáno: 18. října 2004  •  Autor: Regent
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,09 hodnotících Hodnotících: 12 počet zobrazení Zobrazeno: 5016x

Když před rokem Pavel Jakl napsal rozsáhlý článek o broumovském pivovaru , mohl jsem si říci, že na tom nejsem tak špatně jako zmiňova

Na slavnosti jsem vyrazil už v pátek vlakem do Červeného Kostelce. Cestou naplánoval přesnou trasu a těšil se na severovýchodočeská piva. Naproti nádraží mě uvítal klasický Hostinec s nabídkou trutnovské dvanáctky. Nešlo odolat. Po jednom rychlejším slušně ošetřeném pivku, jsem kolem zříceniny hradu Vízmburk spadl do údolí Úpy. Důvod byl prostý. V obci Havlovice se nachází hostinec Amerika, který v roce 2003 vyhrál anketu o nejlevnější točené pivo roku. Loni zde stála trutnovská desítka 9 Kč. Letos byla už o korunu dražší. Dražší ale výborně ošetřená. Těžko se po jednom odjíždělo. Následující cesta vedla přes Úpici do Malých Svatoňovic. Jak v Úpici tak i v Svatoňovicích jsem zaregistroval po jednom pivním štítu Krakonoše. Ovšem chybějící nabídka teplých jídel v těchto občerstvovacích zařízení mě donutila vyšlapat na sedlo v Odolově a zapadnout do známé restaurace U Lotranda.

Je pravda, že kuřecí prsa na bazalce se moc nepovedla, ale mohl jsem zde ochutnat řezanou trutnovskou tmavou desítku se světlou dvanáctkou. Bylo to příjemné zpestření. Díky porouchané pípě tmavého piva jsem si do třetice dal jen světlé. A jak je z fotografie patrné, Trutnovský Krakonoš je vskutku božské pivo!



Rozzářený božský Krakonoš.

Po malé přeháňce nevěštící pro nocleh pod širákem nic dobrého, jsem mohl vyrazit k cíli prvního dne. Tím byl hostinec Majka v Radvanicích. Důvod byl jeden. Zdejší Krakonoš je i letos k dostání pod magickou hranicí 10 Kč. Stojí 9 Kč! A v hostinci to vřelo jako v úle. Jediná 2 volná místa byla přímo u výčepu. Aspoň to bylo blízko zdroje. Bohužel desítka vykazovala výrazný chuťový rozdíl o proti desítce z Ameriky. Hořkost zmizela neznámo kam a i říz byl poněkud mdlý. Moc mi nechutnalo. A tak po ochutnání dvanáctky, ta byla už lepší, jsem se odebral do lesa k zaslouženému odpočinku.

V sobotu ráno mě ze spacáku vyhnala přecházející studená fronta (ještě že Broumov není na západě) a následující trvalý déšť mi poněkud zkomplikoval plán další cesty. Naštěstí po dvou hodinách krčení se pod stromem, se počasí umoudřilo a já mohl vyrazit za Opatem. První připomínkou, že se blížím k Broumovu, byl Žďár nad Metují. Nad místním hostincem se vedle pivního štítu Budvaru houpal i Opat. Ale měli až od 17:00 a tak trasa vedla přímo do Police nad Metují. A ne náhodou. Dalo by se čekat, že Majka se svou desítkou získá letošní nejlevnější pivo. Nezíská. Díky Jirkovi Kaňovi ho nejspíš získá Prodejna piva Opat. Ta nabízí točenou desítku Opata za neskutečných 8,80! K točenému pivu do skla si můžete sednout v lokále i na zahrádce. A Opat potvrdil svou kvalitu malého pivovaru.



Nejlevnější točené pivo 2004. Foto: Jiří Kaňa.

Bohužel díky rannímu deštíku jsem po jednom premiérovém točeném Opatu musel vyrazit dál. Cestou do Broumova jsem chtěl ještě očmuchat severní část Broumovského výběžku. Na oběd jsem zamířil do Meziměstí. Cestou jsem potkal několik hospod a restaurací. V Bukovině se nad místním podnikem houpal pivní štít Primátora. Na křižovatce silnic na Broumov a Teplice se sice houpal štít Opata, ale otvíralo se až od 13:00. V Lachově nad zastrčeným penzionem visel štít Prazdroje. Holt lepší úroveň si vyžaduje „lepší“ pivo. Ve Vernéřovicích se nad místním hostince vyklubala zajímavá kombinace. Vedle štítu Opata byl i štít havlíčkobrodského Rebela. Jestli se informace zakládala na pravdě mi nebylo dovoleno zjistit. V sobotu se otvíralo až od 18:00. Dvojici štítů kazil štít třetí. Monopolní géčko. A už jsem byl v Meziměstí. Nad jakymsi podnikem mě uvítalo opět géčko a začínající deštík. Kombinace ne moc příjemná. Cestou do centra se ale začalo vyjasňovat. Tedy alespoň v nabídce piv. Na hlavní křižovatce visel Primátor a na silnici k hraničnímu přechodu nad restaurací Slávie pro změnu Krakonoš. A jelikož začínalo hustě pršet a v Slávii nabízela teplá jídla, bylo rozhodnuto.

Sic názvem restaurace jednalo se o klasickou hospodu plnou komunistických pohlavárů. Naštěstí to byly jen fotografie visící na zdi. K mé smůle mě jídlo moc nepotěšilo. Klasický hospodský průměr. A i desítka Krakonoš mi moc nejela. Taková nijaká bez výraznější chuti. Nakonec jsem využil probíhající deštík k malému osvěžení a vyrazil k Broumovu. Cestou jsem dvakrát očmuchal přilehlé vesničky. Ve Vižňově byla hospoda zavřená, což ale moc nevadilo. Nad hospodou se houpal štít Staropramenu. Přece nepojedu z Prahy do Broumova chlemtat Staropramen. V Ruprechticích jsem se už dočkal. Penzion Malý dům nabízel točená piva Erdinger weissbrau a hlavně jedenáctku Opata.



Penzion Malý dům.

A Odbočka od hlavní silnice se vyplatila. Opat byl výborný. K doplnění nabídky pro zoufalce penzion nabízel opět monopolní géčko. Při odjezdu déšť začínal pomalu slábnout. V Hynčicích mě nad místním hostincem hrdě zdravil další štít Opata. Vedle něho se ostudně červenal štít monopolu. Ovšem na zkoumání už nebyl čas. Bylo něco před třetí hodinou odpolední, déšť ustával a já byl necelé tři kilometry od Olivětína. Ale o tom až příště…

Více informací o popsaných hospodách a restauracích získáte na adrese www.hospody.d2.cz

Informace o anketě o nejlevnější pivo získáte na adrese www.tourregent.d2.cz/organizace/anketa/anketa.html.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 18.10.2004 08:30 Komentovat
Malý dům a Vernéřovice Jiří Kaňa18.10.2004 08:30
V Malém domě se mi docela líbilo (pravda, než jsem zjistil, že mě nic moc preso stálo 35...
Božský Krakonoš Roman Holoubek18.10.2004 07:50
Ta fotka božského Krakonoše se ti fakt povedla - kam se hrabe oproti tomu kampaň Radka. Na...
taky jsem ochutnal Standa Jakoubek18.10.2004 07:42
Opata jsem měl možnost ochutnat letos v létě, měli stánek v Duchcově na Casanovských...
Vyhledávání