úvod
homepage

Generál z Vyškova vytisknout článek

Přidáno: 14. října 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 19 počet zobrazení Zobrazeno: 3403x

Není generál jako Generál. Tedy toto tvrzení platí aspoň v nenápadném moravském městečku Vyškov. Vysokoškolská studia tu sice možná absolvovali ledasjací budoucí generálové naší armády, ale ty správné Generály plné řízu v hnědé uniformě se zlatozelenkav

Jedná se totiž o čtrnáctistupňový pivní speciál místního pivovaru, který se vaří posledních pět let jen pro sváteční dny vánoční a velikonoční.

Vaření piva ve Vyškově má dlouholetou tradici, která sahá až do středověku. Jestliže biskup Tas z Boskovic obnovil roku 1460 vyškovským měšťanům várečné právo zaniklé v husitských bojích, je zřejmé, že se ve Vyškově vařilo pivo již před těmito válkami. Várečné právo bylo opětovně městu Vyškovu písemně potvrzeno v letech 1498 a 1588.

Oficiální, historickými prameny doložený počátek založení pivovaru se datuje k roku 1680, kdy byl z nařízení olomouckého biskupa Karla z Lichtenštejna dostavěn dnešní pivovar. Olomoucké biskupství vedlo pivovar ve své režii od roku 1680 do října 1855. Od této doby byl pivovar pronajat různým nájemcům, což trvalo až do konce roku 1945. V období řízení pivovaru byl pivovar několikrát stižen požárem, vždy však došlo k obnovení výroby piva a již v roce 1908 byl instalován první plnící aparát na stáčení piva do lahví. V roce 1945 byla dána firma nájemce pod národní správu a v roce 1948 znárodněna. Nyní je pivovar součásti a.s. Jihomoravské pivovary.

V současné době dosahuje produkce pivovaru necelých sedmdesáti tisíc hektolitrů při maximální kapacitě 110 tisíc hektolitrů za rok. Na poměry českého pivovarnictví celkem rozsáhlá nabídka zahrnuje jak piva nízkostupňová, čítající značky Atlet (osmička) a Desítka, tak klasickou jedenáctku (Džbán) a dvanáctku (Březňák). Tmavé pivo zastupuje symbol zimního ptactva Havran (jedenáctka) a horní hranici produkce uzavírá již zmiňovaný Generál, který je jako speciál nabízen jen několikrát v roce.Vyškovský pivovar odebírá vodu z městského řadu, používá granulovaný chmel a slad z vlastní sladovny v Záhlinicích.

Pro pivní fajnšmekry a poznání chtivé pivaře ze západní části naší vlasti špatná zpráva na závěr. Protože se jedná o regionální pivovar a tomu odpovídající výstav piva, většina produkce se prodá "kolem komína". A proto pokud holdujete motorkám a chystáte se na Grand Prix Brna, nebo jste podlehli počítačům a Invex je zakroužkován červeně ve vašem kalendáři, případně vaše dítko školou povinné musí vidět sinicí napadenou "zelenou" brněnskou přehradu, vyšetřete si jeden půlden a navštivte pivovarskou restauraci v areálu pivovaru. Je to jen půlhodinka cesty po dálnici D1 směr Olomouc a ten pivní zážitek stojí za to. Nebudete litovat.

Džbán
Džbán odpovídá českému typu piva. Plnost těla koresponduje se stupňovitosti, celkový vjem je velice příznivý. Menší výtka je určena lehce oxidační a kvasničné vůni.
Celkové hodnocení: 3-4

Generál
Slabě nasládlá vůně patří k typu vícestupňových piv. Též plnost, která částečně zakrývá počáteční vjem hořkosti, odpovídá dané kategorii. Hořkost je drsnější, ulpívajícího charakteru.
Celkové hodnocení: 3

Řezák
Pivo je senzoricky bez nedostatků, nicméně chuť, barva a vůně nejsou úplně v souladu (neharmonizují). Pořád se ale jedná o dobře pitelné pivo.
Celkové hodnocení: 5

Havran
Vynikající vizuální vjem - počínaje bohatou hustou, lehce nahnědlou pěnou, přes tmavou barvu ebenového dřeva. Vůně je kávově karamelová. Hořkost svou nízkou intenzitou odpovídá kategorii tmavého piva. Malá výtka - plnost těla ne úplně zapadá do kategorie tmavých 11tek, což je způsobeno absencí sladkosti, karamelová příchuť je patrná a příjemná.
Celkové hodnocení: 3

Piva byla hodnocena na stupnici 1 - 9, kde 1 je ideální pivo, 5 je dobře pitelné pivo a výsledek 9 znamená možnost střevních potíží.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání