úvod
homepage

Mistr ČR v točení piva Stella Artois znám vytisknout článek

Přidáno: 29. září 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,25 hodnotících Hodnotících: 8 počet zobrazení Zobrazeno: 8409x

Druhý ročník Mistrovství ČR v točení prémiového ležáku Stella Artois "STELLA ARTOIS DRAUGHT MASTER", které pořádá společnost Pivovary Staropramen, zná svého vítěze.

Českým mistrem se stal Filip Hála z Příbrami, který bude Českou republiku reprezentovat na mezinárodním finále, které se koná 28. října 2004 v Bruselu. Druhé místo obsadil Jiří Ketner z Tábora a na třetí pozici skončil Ladislav Veselý z Olomouce.

Téměř osmdesát nominovaných kandidátů z řad barmanů a majitelů provozoven se utkalo v šesti regionálních kolech, která probíhala od 30. července do 16. září 2004. Z každého regionálního kola postoupil do finále vždy mistr (1. místo) a vicemistr (2. místo).

Paspův sál, Pivovary Staropramen. Soutěžní místo druhého ročníku M ČR v čepování piva Stella Artois
Paspův sál, Pivovary Staropramen. Soutěžní místo druhého ročníku M ČR v čepování piva Stella Artois

"Kvalita výkonu účastníků letošního ročníku českého mistrovství je ve srovnání s loňským prvním ročníkem znatelně vyšší. Bodové hodnocení finalistů soutěže se v některých případech nachází dokonce v bodovém rozpětí nejlepších deseti účastníků loňského mezinárodního finále v Bruselu", říká Michaela Schirmerová, manažerka rozvoje on-trade společnosti Pivovary Staropramen.

Během finále hodnotila odborná porota celý proces točení a servírování piva - soutěžící převezme objednávku, umyje sklenice, připraví si tác se vším potřebným k obsluze, natočí a naservíruje porotě dvě čepovaná piva Stella Artois, jedno čepované pivo Hoegaarden White a jedno lahvové pivo Leffe Brown. Odborná porota, složená z obchodních sládků či marketingového manažera prémiových značek společnosti Pivovary Staropramen, nehodnotí pouze technickou přesnost, ale i příjemné a komunikativní vystupování soutěžícího.
Cílem soutěže je pozvednout úroveň servírování prémiových značek a také zvýšit povědomí o prémiovém ležáku Stella Artois. "Belgická piva zpestřují a rozšiřují pivní nabídku provozoven, které je prodávají, a jejich popularita mezi spotřebiteli neustále roste. Například meziroční nárůst objemů prodeje piva Stella Artois v roce 2003 činil 120 %," říká Simona Krautová, manažerka komunikace společnosti Pivovary Staropramen.

Filip Hála (21 let) z Příbrami pracuje ve Sport Baru MARILA, barmanské činnosti se věnuje dva roky a k soutěži říká: "Prvenství ve finále českého mistrovství je pro mě velkým oceněním a zároveň závazkem. Těším se na účast v mezinárodním finále, kde - pevně věřím - budu v nepochybně silné konkurenci důstojně reprezentovat Českou republiku."

Vítěz M ČR v čepování piva Stella Artois, Filip Hála z Příbrami
Vítěz M ČR v čepování piva Stella Artois, Filip Hála z Příbrami

Mezinárodní mistrovství světa v servírování belgických piv, STELLA ARTOIS WORLD DRAUGHT MASTER, pořádá společnost InBev (dříve Interbrew) již od roku 1997, letos tedy probíhá již osmý ročník. V této soutěži měří své dovednosti v čepování prémiového ležáku Stella Artois a belgických speciálů a jejich servírování zákazníkům číšníci a barmani z celého světa. V soutěži je kladen velký důraz na proces čištění sklenice, správnou pozici kohoutku při čepování piva (nesmí se dotýkat piva, pěny ani sklenice), výšku pěny (ne vyšší než dva prsty) a pečlivé ponoření sklenice do studené vody, čímž se dosahuje té správné teploty piva. Každý krok bedlivě sleduje a hodnotí odborná porota. V České republice letos proběhl druhý ročník této soutěže.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání