úvod
homepage

Rakovnický pivovar konečně opět ožil vytisknout článek

Přidáno: 17. září 2004  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,07 hodnotících Hodnotících: 26 počet zobrazení Zobrazeno: 6960x

Vydali jsme se do Rakovníka zjistit, jak to vypadá se znovuotevřením pivovaru. Přinášíme vám dobré zprávy, rakovnické pivo můžete ochutnat už začátkem října!

Jsme rádi, že konečně můžeme napsat: 7 let po uzavření rakovnický pivovar po mnoha odkladech konečně ožil! O jeho historii (sahající až do r. 1454) se můžete dočíst na domovské stránce pivovaru Rakovník. My se dnes budeme věnovat jeho současnosti a budoucnosti.

Pohled na rakovnický pivovar.
Pohled na rakovnický pivovar.

Po příchodu na nádvoří pivovaru je patrné, že práce je zde ještě dost. Však se tu taky pracuje. To nejdůležitější ale je, že uvnitř už dozrávají první várky rakovnického piva.

Ve skromně zařízené ředitelské kanceláři nás přivítal Andrej Govakov, šéf United Czech Brewery, firmy mající na starost prodej a distribuci piva Bakalář. Pan Govakov (38) není v byznysu žádným nováčkem, podle svých slov 12 let pracoval pro mnoho úspěšných světových firem. V Čechách je druhým měsícem. Uvědomuje si, že pokud něco pokazí, pivo Bakalář už žádnou další šanci nedostane. Velmi si však věří a svými argumenty nás záhy přesvědčí, že je to muž na svém místě.

Prorazit dnes na trhu s novým pivem není lehké. To pan Govakov dobře ví. A jak říká –„proto tu jsem“. Samozřejmě zná praktiky jiných pivovarů, „kupujících“ si hospodské: „Tím se nechci zabývat, tenhle trend je třeba zlomit“, tvrdí odhodlaně. Agresivní reklamní politiku ostatních výrobců nehodlá následovat, kampaň Bakaláře má být naopak neagresivní a má stavět na kladech, které jsou podle něj tyto: fakt, že jde o české pivo vařené českým sládkem, vysoká kvalita, přijatelná cena, veškerý servis od pivovaru a také tradice produktu.

Nám, přátelům pivní pestrosti, nezbývá než souhlasit s dalšími tezemi pana ředitele, kterými jsou „svoboda hospodského a zákazníka“. Hospodský by neměl být vázán dlouhodobým kontraktem s jedním pivovarem, který ho navíc tlačí k velkým prodejům. Rakovnický pivovar by měl být hospodě partnerem. Zároveň si hodlá hospody vybírat. „Své dítě přeci taky nesvěříte jen tak někomu“, podotýká. Svoboda zákazníka pak spočívá v možnosti výběru piva. Ne jako doposud, kdy převážná většina hospod nabízí pivo jen jedné značky. Tady si bohužel nemůžeme odpustit námitku a smutný povzdech, že konzumentům je dost často jedno, co pijí. Hlavně, že to má to správné logo...

Politika maloobchodních řetězců prý pana ředitele nezastaví. Nelíbí se mu údajná lhostejnost supermarketů k tomu, jaké pivo prodávají. Rovněž lidé by prý měli po svém supermarketu vyžadovat svou oblíbenou značku. Nechce taky prodávat ultralevné pivo. Spolupráci s řetězci se nebrání, vzhledem k jejich politice si však prý do konce roku Bakaláře ve velkých supermarketech téměř jistě nekoupíme.

A jaké jsou plány do budoucna? Příští rok je plánovaný výstav kolem 50 000 hl, z toho přibližně 80% na vývoz. Prý do celého světa a vždy pod jménem Bakalář. Plánuje se výstav kolem 250 000 hl ročně, dále zvýšit kapacity prý není problém. V Čechách si Bakaláře dáte hlavně v Rakovníku a okolí, točený by měl být k mání i v Praze. Kde? To se včas dovíte.

Rakovnický sládek Oldřich Záruba.
Rakovnický sládek Oldřich Záruba.

Pak už se dostává ke slovu sládek Oldřich Záruba. Do rakovnického pivovaru přišel 1. června. Už 3.8. zde uvařil první pivo. Koncem září se pak pivo stočí, zfiltruje a půjde do distribuce. Úctyhodné! Takže začátkem října již bude v prodeji světlá desítka a dvanáctka, jak sudová, tak lahvová. Do budoucna se počítá i s tmavou desítkou. Ta prý bude sladší, jak byli lidé na Rakovnicku zvyklí.

Pohled na varnu.
Pohled na varnu.

Během prohlídky pivovaru probíráme technologii. Pivovar má pětinádobovou 280 hl varnu, na spilce je 30 kádí. Mimochodem, podlahy jsou zde čisté skoro jako na operačním sále. Při vaření piva se používá vlastní voda, moravský slad, žatecký chmel a chmelový extrakt (do 10%). Kvasinky jsou budvarské a pivo se bude pasterizovat. Co se týče receptury, dostal pan Záruba volnou ruku. Podle toho, co jsme měli možnost ochutnat, je na co se těšit.

Zanedlouho budete moci ochutnat i vy.
Zanedlouho budete moci ochutnat i vy.

Až budete mít cestu kolem Rakovníka, určitě se zastavte a rakovnické pivo ochutnejte. Příští rok budete mít možnost i v plánované pivovarské hospodě v areálu.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 9 komentářů, poslední komentář: 17.08.2005 13:51 Komentovat
Jsem moc rád, že se to povedlo ... Daniel Mach17.08.2005 13:51
Když jsem se nedávno dostal na rakovnické nádraží a viděl jsem tam prodávat světlé...
Výborné Tomas22.11.2004 08:22
Již jsem měl možnost Bakaláře ochutnat a byl vynikající. Doufám, že se brzy dostane do...
Už se pilo huďulu02.11.2004 00:47
Chlapci, už se pilo, bohužel jen na soc - dem párty v Rakovníku na náměstí, ale zato...
Zatim nikde Honza12.10.2004 12:17
Pivo Bakalar zatim bohuzel nikde nekoupite. Dneska mi v pivovare potvrdili,z e pivo je...
Kde koupit Bakaláře? Tomas05.10.2004 14:43
Nevíte, kde je možné zakoupit pivo Bakalář?
Dobrá zpráva Martin Kubík23.09.2004 22:12
V Praze pamatuju, že se Bakalář točil v hospodě Pod Kinskou zahradou, tak však v...
Bakalar na cepu Honza22.09.2004 12:41
Bakalar by mel dorazit i do Prahy. Protoze smlouvy jeste nebyly udajne podepsany, nebylo nam...
Ať už se točí !!!! Nováček Jan21.09.2004 19:09
Znám sládka,bude vynikající,ať už se točí v hospůdkách.Máme se na co těšit !!!!...
Vyhledávání