úvod
homepage

O novém pivu z Protivína vytisknout článek

Přidáno: 15. září 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,48 hodnotících Hodnotících: 17 počet zobrazení Zobrazeno: 4045x

Interview s ing.Jaroslavem Kovaříčkem, ředitelem protivínského pivovaru Platan.

Kdy vznikl nápad uvařit pivo Knížecí 21°?

jedná se o začátek letošního roku,kdy jsme chtěli jako každým rokem obohatit náš sortiment o nové pivo.

Kdo přišel s ideou silného piva? Receptura byla kolektivní záležitost?

S ideou tohoto piva přišli majitelé, kteří chtěli oživení. Zpracování receptury a vyprofilování piva do konečné podoby je kolektivní dílo technologů pivovaru Platan.

Proč jste představili takto silné pivo v létě? To není zrovna typické období pro silná piva.

Načasovali jsme to tak, aby se první prezentace pro veřejnost shodovala s naší Anenskou poutí, což jsou takové dny otevřených dveří v našem pivovaře. Proběhl slavnostní křest, první články v novinách a první reklamní šoty jak v rádiu, tak v regionální televizi.

Jak byste popsal vaše pivo Knížecí 21?

Je to pivo vařené k speciálním účelům, není to běžné konzumní pivo.Už obsahem 21°dává tušit, že se jedná o těžké pivo s vyšším obsahem cukru i vyšším obsahem alkoholu. Není to tedy pivo určené k táboráku(smích). Je to pivo, které už svým balením a etiketou, třetinkovou lahví je předurčené k výjimečným příležitostem.

Jedná se o jednorázovou akci nebo bude zařazeno do dlouhodobé nabídky?

Platan 21°bude v dlouhodobé nabídce, bude se však vařit tak třikrát do roka: na Vánoční svátky, na jaře a před poutí. Jsou to přece jen období, kdy si lidé spíše koupí takovýto speciál.

Říká se, že správný ležák zraje 60 dní. Můžete nám říct, jak dlouho zraje vaše 21?

21 pro tuto příležitost zrála ve sklepě 90 dní. Do budoucna chceme ale minimálně měsíc přidat. Je to z toho důvodu, aby opravdu jak dobou ležení, tak svými senzorickými a organoleptickými vlastnostmi se jednalo o výjimečné pivo.

Určitě víte, že se dělíte s pivovarem Primátor o druhé místo co do stupňovitosti piva(pivovar Primátor vaří jak 21° Rytířskou, tak 24°Double). Nechtěli jste rovnou uvařit 22°, abyste se nemuseli dělit?

Původně se uvažovalo o pivu, které bude mít magický vzhled. Uvažovalo se o symbolice – 21 oko bere, Mig 21. Nicméně k tomu nakonec nedošlo. Rozhodli jsme se, že pivo bude drahé, tudíž že ho bude kupovat zákazník movitý, vyzrálý, finančně zajištěný, spíš člověk, který si ho vychutná s doutníkem u krbu. Takže jsme pivu nakonec dali solidní vzhled etiketou a balením a také názvem. Vstoupili jsme v jednání s kanceláří knížete Schwarzenberga o používání jména nebo rodového erbu..Souhlas jsme dostali, za což jsme velice vděční. Snad se nám podařilo vtisknout 21 nádech solidnosti, výjimečnosti. Proto jsme zůstali u názvu Schwarzenbergské pivo Knížecí 21.

 Etiketa nového protivínského speciálu. Obrázek z www stránek pivovaru Platan.
Etiketa nového protivínského speciálu. Obrázek z www stránek pivovaru Platan.

Jakou roční produkci plánujete?

jak jsem již řekl, plánujeme tři várky. Jedna várka je 450 hektolitrů, tudíž se celkově dostaneme tak na 1 procento naší produkce. Zatím to bude asi tak to maximum, co budeme schopni prodat a my doufáme, že si najde svůj okruh zájemců.

Můžete nám říct, jaká byla první reakce zákazníků? Přece jen se jedná o pivo ne zcela běžně dostupné.

Většina reakcí byla podobná. Jedná se o těžké, nasládlé pivo, což se vzhledem k typu dalo čekat. Výjimečně se nám dostalo negativního hodnocení, spíše lidé oceňovali vyváženost chutí sladké a hořké, a přes obsah 10ti procent alkoholu i jeho pitelnost.Někteří nedbali našeho varování a účinky tak silného piva na nich potom byly znát...

Stupňovitostí 21° se dělíte o druhé místo, ale obsahem alkoholu 10,5% jste vlastně uvařili nejsilnější české pivo. Byl to váš záměr?

Asi bych měl správně říct, že to byl záměr, abych vypadal chytře(smích). Sám jsem ale nevěděl, že Primátor Double 24° má 10 procent alkoholu. Víte ale, při výrobě takto silných piv,kdy kvasinky prokvášejí 21% cukru až na deset procent alkoholu, se už velmi těžko dá určit meze. Samotné pivovarské kvasinky pracují na hranici svých možností. Nám to prokvasilo, musím přiznat že k našemu překvapení, až na 10,8%. To značí, že kvasinky byly vitálně ve velmi dobré kondici, námi uvařená mladina jim chutnala a ve sklepě dobře dokvášely, tzv. „dotahovaly“.To naše „soupeření“ s Primátorem je tudíž spíš o tom, jak momentálně kvasinky budou schopné prokvasit.

Pro Knížecí 21 používáte stejné kvasnice jako pro ostatní piva?

Kvasnice jsme použili stejné jako výrobu ostatních piv. Pivovarská veřejnost jim říká „budvarské H“ a jsou ze sbírky Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze. Nicméně my je bereme čisté z budějovického Budvaru.

Tak mě napadá, že nejsilnější pivo spodního kvašení na světě, Samichlaus z Rakouska, má 14 % alkoholu. Už vám tedy zbývají jen tři procenta. Pokud si kvasnice trochu „vytrénujete“, třeba se zapíšete i do Guinessovy knihy rekordů. Uvažujete o tom?

To pivo samozřejmě znám. Ale jak jsem už řekl, kvasnice v takto vysokých dávkách alkoholu si samy vytvářejí neživotaschopné prostředí. Přechází potom do spící fáze,klesnou na dno kvasné kádě a už nechtějí kvasit dál. Nejsem schopen říct, jestli by tam naše kvasnice prokvasily. Odhaduji, že se k hranici 11% můžeme dostat. Dál už bych to ale viděl skepticky.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů s vaší Knížecí 21.

Děkuji vám.

Jaroslava Kovaříčka zpovídal Honza Kočka.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání