úvod
homepage

Minipivovar Amadeus M. P. vytisknout článek

Přidáno: 6. března 2007  •  Autor: Petr Buriánek
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,33 hodnotících Hodnotících: 9 počet zobrazení Zobrazeno: 9474x

Jelikož často jezdím služebně do Hlohovce, měl jsem již delší dobu políčeno na minipivovar Amadeus M. P. v cca 50 km vzdálených Šuranech.

Když jsem jeden únorový týden nesehnal ubytování v Hlohovci, ubytoval se na okraji Nitry a vzdálenost se smrskla na necelých 30 km, bylo rozhodnuto. (Mimochodem, budete-li v okolí Nitry shánět ubytování, či se jen dobře najíst, pension Hoffer mohu vřele doporučit. Topvar 12°/25 Sk.) Šurany, městečko o 10 000 obyvatelích, se nachází přibližně 25 km jižně od Nitry. Najít pivovar nebyl žádný problém, stačí projet městečkem po hlavní silnici (Nitrianská, poté SNP) do jeho východní části, kde za křižovatkou s ulicí Komenského se objekt nachází (adresa zní Komenského 66).

Po vstupu dovnitř se ocitneme ve výčepu pro cca 40 lidí. Otvírací doba je od 9:00 do 22:00. Jedná se opravdu pouze o výčep, v podniku se nevaří, k dispozici jsou nějaké tyčinky a chipsy. Jelikož byl přítomen pan majitel (pan Valachovič?)využil jsem toho a poprosil ho prohlídku jeho pivovaru. Výroba probíhá v místnostech vedle výčepu. Varna je z nerezu a objem várky je 1000 l. Ležácké tanky mají objem dvojnásobný. Pivo leží 2 týdny. Měsíčně se zde vyrobí cca 6000 l piva, ročně asi 60 000 l. V letních měsících sotva stačí pokrýt spotřebu, v zimě je výtoč přeci jen menší. Uvařené pivo se točí pouze zde. Informace pro sběratele, vlastní půllitry, tácky ani etikety nemají.

A co zde vaří? Jednak světlý, 11,5° ležák, vyznačující se poměrně výraznou, dlouhotrvající hořkostí. Půllitr stojí pouhých 16 Sk, třetinka je za 10 Sk. Později jsme s kolegou v našem penzionu popíjeli Topvar 12° a shodli jsme se, že šuranský ležák byl o třídu lepší. Dále zde vaří černou 13°. Její chuť také není špatná, nicméně pár týdnů ležení navíc by jí zřejmě ještě prospělo. 0,5 l za 20 Sk, malé za 12 Sk. Slad pochází ze sladovny v Levicích, chmel granulovaný z Žatce. Obě dvě piva jsou filtrovaná, což u takto malého pivovaru je vcelku neobvyklé. Pivovar funguje od roku 1997. Pojedete-li někdy kolem, rozhodně doporučuji se někdy zastavit.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 17 komentářů, poslední komentář: 09.04.2012 12:29 Komentovat
Skúsenosť z roku 2012 Mišo09.04.2012 12:29
V piatok, 6.4.2012 som si tam nechal do fľaše načapovať svetlý ležiak. Doma som ho potom...
Info ĽubošL13.04.2007 17:37
Pár doplňujúcich info: www.kamnapivo.sk/pivodb/surany/4671/
Vaří, nevaří a praktiky... Zbyněk Holan27.03.2007 14:03
Ad Petr B.: souhlasím s Tebou platí jedno moudro tradované od nepaměti "hlad přepiješ, ale...
K době ležení David Ručka22.03.2007 16:41
Vojkovický sládek hovořil u jejich jedenáctky o třech týdnech, a patřilo bezesporu k...
dotaz na všetky články jaroslav stofko21.03.2007 17:52
máte šťastie,že som nemal tú možnosť ochutnaťpivo v Šuranoch,ale myslím si že je...
To Honza a Roman Chody13.03.2007 11:06
Doufám, že článek bude i konkrétní, žádné naznačování!?
Super, na clanek se... honza13.03.2007 10:24
se tesim. Napis ho pod pseudonymem, ja pak smazu tuhle diskusi a vse zapru:) Ale vazne....
Realita je ošklivější než si mnozí myslí Roman Holoubek13.03.2007 09:24
Jo Honzo, ale to už je úvaha na samostatný článek, snad se donutím a pár postřehů...
Vyhledávání