úvod
homepage

Zběsilá pípa vytisknout článek

Přidáno: 10. června 2004  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,08 hodnotících Hodnotících: 24 počet zobrazení Zobrazeno: 6756x

Pivo je v zemi, chlubící se jeho největší světovou spotřebou na hlavu, zajisté neopominutelným fenoménem a zasluhuje si vedle výtvarných a literárních též hudebně-dramatické ztvárnění. Proto také vznikla pivní zpěvohra "Zběsilá pípa".

Jejím jediným autorem je ostravský náruživý pivní znalec a cestovatel Martin Jarošek, který krátce po vydání své literární pivotiny "Pivní labyrint světa a ráj srdce" dal své životní vášni novou uměleckou formu.

Ve hře se odráží autorův značně radikální pohled na současnou tuzemskou pivní scénu:
"V naší hektické, euroglobální době je české pivo a národní pivařství konfrontováno s mnoha problémy. Monstrózní společnosti typu Heineken či SAB Miller zaplavují trh nepitelnými sračkami, ke kterým si ukradly tradiční názvy a ochranné známky ,tupá česká pivní veřejnost huštěná ještě tupějšími komerčními televizemi lehce naletí na velkohubou reklamu , bezdůvodně zavrhuje své regionální pivovary a ničí si vkus i zdraví chemickými dryjáky, jenž nemají s poctivým českým mokem prapranic společného.Je třeba chránit poctivé a tradiční české pivnice, hospodské mezilidské vztahy a kulturu vaření a čepování piva. V pravé hospodě jsou si všichni rovni, nikdo se nad nikým nevyvyšuje, jestli-že tak činí, je příslušným způsobem usazen a do výčepních zařízení mají bez trapných předsudků neomezený přístup také ženy".

Ve zpěvohře vystupují krom modelového komparsu a stafáže též osobnosti jako je nadšený propagátor zdravého piva Dr.Knut Sorensen z Dánska, zloduch Anheuser-Busch, který uloupil ochrannou známku Budějovického Budvaru, vyléčený abstinent, pivní víla léčící pár kapkami chmelového produktu i těžce raněné jednotlivce, a další.

 Zloduch Anheuser-Busch a Dr. Sorensen
Zloduch Anheuser-Busch a Dr. Sorensen
Zleva: výčepní Vilda, Dr. Sorensen, štamgast, vyléčený abstinent
Zleva: výčepní Vilda, Dr. Sorensen, štamgast, vyléčený abstinent

I když se myšlenka pivního muzikálu zrodila již v roce 1997, její realizace se uskutečnila až za dlouhých 7 let. Přestože byl materiál nabídnut několika ostravským poloprofesionálním scénám, zpěvohra nebyla pro svou zjevnou neuměleckou plytkost přijata. Proto byl autor nucen postavit vlastní divadelní soubor, který dnes tvoří jak zkušení herci profesionální, tak rutinovaní ochotníci a dokonce i amatéři, kteří nemají s divadelní činností takřka žádné zkušenosti.

Výběr aktérů se však ukázal šťastným, což potvrdily i dvě ostravské premiéry, které se konaly v domovské pivnici souboru a v jednom z místních kulturních domů.Interakce a týmová spolupráce jednotlivých aktérů vskutku vynesla zralé nahořklé chmelové šištičky v podobě nadšených ovací diváků a zájmu regionálních médií.

 Kulturní dům Ostrava - Zábřeh
Kulturní dům Ostrava - Zábřeh

Na pódiu se vtipkovalo, zpívalo, tančilo, a hlavně pilo točené pivo ze sponzorujícího pivovaru Bernard, neboť celý šílený děj pivního kusu se odehrává v hospodě snů s kvalitním mokem, úslužným vrchním a bodrými pivaři, kteří jsou u oroseného půllitru schopni vyřešit nejednu lokální i globální krizi. Snad jedinou slabostí obou prvních představení byla počáteční nejistota a nervozita zejména méně zkušených protagonistů a prozatím nedořešená technická stránka vystoupení.

Dialog privatizujícího podnikatele s Dr. Sorensenem
Dialog privatizujícího podnikatele s Dr. Sorensenem

Jelikož výprava první české pivní zpěvohry "Zběsilá pípa" je nenáročná a finanční nároky herců prozatím velice skromné, je toto představení značně mobilní a mají je šanci uvidět pivaři i ostatní zájemci po celé republice.

Článek byl vytvořen na podkladě písemných a obrazových materiálů dodaných autorem hry.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 11.06.2004 14:31 Komentovat
Pro Prazaky Petr Sitař11.06.2004 14:31
Myslím, že najít hospodu s podiem, výčepem a nabídkou nemonopolního piva je úkol šitý...
Pro Prazaky Honza11.06.2004 10:13
A auterem jsem nedavno mluvil, a "odlehcena" verze by se dala zrealizovat i v Praze. Pokud tedy...
turné Jiří Kaňa11.06.2004 09:51
Já doufám, že pokud by se něco chystalo, tak nám dá autor včas vědět. V tom případě...
Propgram Petr Sitař11.06.2004 09:14
Jirko, nešlo by v případě rozjetí nějaké šnůry po dalších městech ČR, zajistit...
Vyhledávání