úvod
homepage

Střípky z Radničních dnů v Brně vytisknout článek

Přidáno: 28. května 2004  •  Autor: Tomáš Semrád
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,1 hodnotících Hodnotících: 20 počet zobrazení Zobrazeno: 4108x

Vzhledem k tomu, že patřím k velkým fanouškům piva a zejména malých nezávislých pivovarů a díky skutečnosti, že bydlím v Brně, jsem měl program na pátek a sobotu 21. - 22. května jasně předurčen.

Radniční dny malých nezávislých pivovarů jsem navštívil pokaždé od jejich vzniku. Je pravda, že letos se počasí až tak nevydařilo jako v předchozích letech. Kdy ale pivní fajnšmekr, za něhož se mimochodem považuji, má tak skvělou možnost či příležitost ochutnat tolik skvělého zlatavého moku od nejrůznějších malých výrobců najednou? Je to zkrátka svátek všech milovníků poctivého českého piva a pivovarnictví. A když je degustace doprovázena skvělým programem (zdá se mi, že kvalita hudební produkce má stoupající tendenci) a k dobrému pivečku je co k zakousnutí, pak volba je zcela jasná.

Je však pravdou, že když jsem poprvé uviděl přehled zúčastněných pivovarů, byl jsem trochu zklamán. Rozhodně ne jmény "účinkujících", ale jejich počtem. Pro letošní ročník se jich přihlásilo "pouhých" 12 (Pivovar Černá Hora, Měšťanský pivovar Polička, Pivovar Janáček Uherský Brod, Pivovar Vyškov, Pivovar a sodovkárna Jihlava, Soukromý pivovar Svijany, Pivovar Chodovar, Eggenberg Český Krumlov, Žatecký pivovar, Pivovar Broumov Olivětín, Minipivvoar Pegas Brno a Minipivovar U Fleků). V současné chvíli si přesně nevybavuji počet pivovarů v loňském a předloňském roce, avšak rozhodně loni byla účast podstatně hojnější. Jen tak namátkou zde chyběly tradiční účastníci všech předchozích konání, a to náchodský pivovar Primátor (v tomto případě asi byla jistá kolize s dnem otevřených dveří Primátora, které připadly právě na sobotu 22. a náchodští jim dali asi přednost) a pivovar Nová Paka.

Škoda, tato východočeská piva mám velmi rád. Je ale pravda, že náchodskou desítku jsem pořádně degustoval přímo v Náchodě v úterý (jako obvykle u Barešů, a jako obvykle velmi skvělá), takže jistá kompenzace za neúčast zde byla, avšak na Novopacké jsem se zcela upřímně těšil. No nedá se nic dělat, třeba příště anebo na svých toulkách po vlastech českých a moravských (možná i zahraničních) na něj někde narazím.

Na druhé straně jsem přivítal s velkou radostí účast Pivovaru Broumov s jeho velmi specifickým a výborným pivem Opat . A musím uznat, že to nemělo chybu. I můj kamarád, který je velmi náročným konzumentem potvrdil vysokou kvalitu jejich produktů. K mání byla jak desítka, tak i dvanáctka a ti lidé co to čepovali byli opravdoví pivní profesionálové. Jen tak dále Broumovští, rodačka Uršula Kluková by z vás měla určitě radost. A doufám, že už konečně prorazíte ve svém domovském regionu. Ty nové etikety a přepravky se vám povedly. A do obchodní sítě Tesco by to chtělo ještě něco navíc, nejenom osmičku prodávanou za 3,90 Kč. Nějak se začít ale musí, to je fakt.

Velkou pozornost přítomných pivních fandů, ale i ostatních lidí přitahoval také výčepní stánek Soukromého pivovaru Svijany . Měli na čepu rovněž 10 i 12, avšak v průběhu pátku se veškeré "plnotučné" vypilo a v sobotu už se točila pouze desítka. Na Svijanském příkladu je zcela evidentní, že sázka na poctivě vařené pivo a regionální patriotismus se v jejich případě vyplatila. Vždyť tento pivovar byl v roce 1998, kdy ho tehdejší Pražské pivovary pustily k vodě, na zavření. Tehdejší výstav byl cca 30 000 hl, v současné době (dle statistiky výstavu za rok 2003) je největším z malých a jeho produkce dosáhla necelých 160 000 hl vyrobeného skvělého piva. Já osobně svijanské pravidelně ochutnávám v jedenáctkové podobě (Svijanský Máz) v Turnově, v restauraci a penziónu Svatý Ján, kde pobývám na svých služebních cestách. V jejich případě je jen velká škoda, že nepřivezli do Brna i nějaké vzorky z Pivovaru Malý Rohozec , jehož se nedávno stali majoritními vlastníky. Vždyť loni se zde malorohozecké pivo (tehdy ještě s názvem Korbel) čepovalo a nebylo vůbec špatné. Doufám, že se nenaplní předpovědi některých "prognostiků", že Svijany tento pivovar hodlají zavřít a rozšířit si tak své kapacity k další expanzi, což jsem už taky slyšel. No snad ne, nevím jestli by bylo dobré pro současnou pivní scénu v tuzemsku, kdyby malí zavírali ještě menší.

Novinku představila na letošním ročníku mezi brňáky velmi populární Černá Hora . Byla jí desítka Sklepní . To se černohorským opravdu podařilo a určitě neméně kvalitní bude i jejich nová jedenáctka Páter. Černohorský pivovar, jak jsem si mohl přečíst v jejich občasníku "Černohorský Máz", se pustil kromě výroby nových produktů i do projektů budování svých značkových bowlingových center po celé České republice (Přerov, Velké Pavlovice, Černá Hora, Valašské Meziříčí, Bělá pod Pradědem a dokonce i matička Praha). To je teda fakt pecka a moc dobře, že i malý nezávislý pivovar dokáže a doufám, že úspěšně, konkurovat velkým nadnárodním skupinám, které však tyto značkové restaurace a projekty budují většinou ze zdrojů nepocházejících z České republiky. Určitě je to zajímavý nápad a bowling je dnes hodně populární....

No zpět od marketingu k Radničním dnům. Kromě kvalitního piva, které nabídly po oba dny všechny zúčastněné pivovary, si mohli příznivci zakoupit i nejrůznější propagační předměty a dárková balení jejich produktů. Já osobně jsem neodolal dárkovému balení Rodinného pivovaru Chodovar z Chodové Plané na Tachovsku. Kartonek o obsahu 2 piv (jedenáctka a zámecký speciál 13) byl opravdu profesionálně zpracován, nejenom v češtině, ale samozřejmě v důsledku blízkosti hranic i v němčině, jednoduše, výstižně a se zaujetím, byla představena nejenom historie chodského pivovarnictví a pivovaru samotného, ale byly zde prezentovány i fotografie z jejich unikátní pivní restaurace ve skále. To určitě stojí za návštěvu.

Dárková balení se kromě Chodovaru např. prodávala i u výčepního stánku uherskobrodského Janáčka (karton o obsahu šesti půllitrů od osmičky až po 14 Comenius), Měšťanského pivovaru Polička, či Pivovaru Vyškov.

Domnívám se, že zajímavě dárkově zabalené pivní produkty z malých pivovarů, které zde byly k mání, by určitě byly velkou konkurencí pro všelijaké ty multipacky, chlaparky, sixpacky a já nevím co ještě od pivních gigantů, které se běžně objevují v obchodních sítích nejznámějších řetězců. Vždyť příklad humpoleckého rodinného pivovaru Bernard, či Hlučínského Avaru, respektive jejich netradičně pojatých speciálů co do vzhledu láhve (retro, keramický uzávěr) či balení (dřevěná bedýnka), je v nějaké neotřelé a netradiční formě hoden následování.

Své místo na radničních dnech si našli i milovníci pivních speciálů a vícestupňových piv . K ochutnání byly Comenius 14 (Uherský Brod), Grand 18 (Jihlava, to byla fakt síla dle slov jiných, sám jsem si na to netroufl), Flekovské černé nebo kvasnicová piva (Polička, Vyškov, Pegas). Zkrátka a dobře, radniční dny ukázaly, že malé pivovary si rozhodně své místo na tuzemské pivní scéně plně zaslouží a jejich přítomnost je žádoucí, ne-li přímo nutná. Svědčí o tom i přes nepříliš vydařené počasí davy lidí, které jejich piva přišly ochutnat a kteří možná po prožitých degustačních zážitcích začnou v obchodech a restauracích hledat a hlavně požadovat to poctivé české pivo. Snad...

A co na závěr? Je trošičku škoda, že se takové akce neúčastnilo vícero pivovarů, protože čím více chutí, tím více zážitků a dojmů. Třebas příště.

P.S. Mně osobně nejvíc chutnal černý uherskobrodský Janáček v desítkovém provedení . Na rozdíl od ostatních tmavých piv nebyl tak výrazně karamelově nasládlý, ale spíše hořčí. A potom náš "brněnskej" kvasnicovej Pegas. Na rozdíl od minipivovaru v Jakubské ulici, kde ho točí do čtvrtinek, byl zde čepován, pravda do kelímků, ale zase o objemu 0,5 l. S pozdravem a očekáváním dalších degustačních postřehů.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání