úvod
homepage

Chimay - trapista, také ALE, také ječné víno vytisknout článek

Přidáno: 15. dubna 2004  •  Autor: Ing. Albert Rodin
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,99 hodnotících Hodnotících: 29 počet zobrazení Zobrazeno: 8030x

Chimay jsou piva vyráběná v trapistickém klášteře Notre-Dame de Scourmount blízko města Chimay, v nejjižnější části Belgie v blízkosti hranice s Francií.

Nejznámější z trapistických klášterních pivovarů pochází z poloviny 19 století. Stal se známým pro svoje tří základní typy piv, které až do dnešních dnů stále vaří trapističtí mniši.

Trapisté jsou členy mnišského řádu, vzniklého na základě reformy cisterciáckého řádu, vyznačujícího se přísným mlčením. Trapista je také druh piva. Na světě existuje jen šest trapistických klášterů, které mohou své pivo nazývat trapistou. Chimay je nejznámější z těchto piv. Je to zvláštní pivo, které se blíží pivům typu ALE a ječným vínům (barley wine). Kromě bílých (White Cap či Triple) a červených (Red Cap) moků vaří se také Chimay Blue Cap. Zmíněné barvy odpovídají barvám korunek na láhvích jednotlivých piv.

Avšak piva Chimay v původním balení patrně nedosahují takové jemnosti, jakou by získaly při dozrávání ve větších láhvích, uzavřených korkovými zátkami šampaňského typu. Proto piva ve větších láhvích mají patřičně odlišné názvy Cinq Cent, Premiere a Grand Reserve. Chuť piv Chimay nejlépe vyzní v speciálně vyvinuté široké sklenici od Chimay ve tvaru kalicha.

Chimay Red (Premiere) bylo první pivo vařené trapistickými mnichy. Bylo plněno do 75 cl láhví s korkovou zátkou a logicky pokřtěno "Premiere". Je známé svou měděnou barvou, díky níž je obzvláště zajímavé.
Chimay Red (Premiere) vyniká poněkud hedvábně hladkým karamelovým aroma. Nasládlou, jemnou a zaokrouhlenou chuť střídá vyvážené hořkosladké doznívání. Jeho chuť s lehkým hořkým akcentem zanechává na jazyku jemný osvěžující dojem. Příjemně trpká chuť na patře harmonicky doplňuje chuťové kvality piva, zejména je-li podáváno vychlazené na 10-12 ° C. Má se za to, že tento druh piva se nejlépe hodí k filozofické náladě, jednání nebo při rozhodování.

 Chimay Red Premiere
Chimay Red Premiere

Recept na světlé pivo vytvořil Ctihodný otec Theodor. Je to poslední dílo opatství Scourmont. Chimay Cinq Cent se plní do 75 cl láhví. Má typicky zlatou barvu, matný vzhled, jemnou pěnu a zejména charakteristické aroma pocházející z kombinace čerstvého chmele a kvasnic. Chimay Triple (Cinq Cent) má pozoruhodně "načechranou" plnost, dále jemný, ale zřetelný sladový akcent s nádechem čerstvého chmelu, avšak v konečném dojmu se vyznačuje jemnou, osvěžující nahořklostí, zejména je-li podáváno vychlazené na 6-8°C. Toto pivo je skvostným aperitivem.
Aroma dotváří hořkou příchuť piva, která se rozplyne v ústech bez jakéhokoli pocitu kyselosti. Má se za to, že tento druh piva se nejlépe hodí k veselé, pohodlné náladě.

Chimay Cinq Cent
Chimay Cinq Cent

Chimay Blue Cap (Grand Reserve) bylo uvedeno na trh v roce 1948 jako vánoční pivo. Ale jeho vzrůstající úspěch vedl k celoroční výrobě a Chimay Blue se brzy stalo puncem celé výrobní řady opatství.
Chimay Blue Cap (Grand Reserve) se nejvíce podobá portskému vínu s ročníkovým označením. Je nejsilnější ze všech tří typu piv. Aroma portského vína se vyvíjí, nechá-li se pivo dozrávat nejméně pět let! Toto aromatické, živé, bohaté pivo má jedinečnou sametovou chuť se štiplavějším náznakem tymiánu, má také kořeněnou chuť, nese aroma po vonném dřevu a muškátu při doznívání. Hodí se výborně k sýrům Chimay.
Má se za to, že tento druh piva dokonale uklidňuje ve stresové situací, odstraňuje depresivní náladu. Chimay Blue Cap (Grand Reserve) je známkové pivo, které bude s léty stále lepší a lepší. Doporučená teplota podávání 10-12°C, ale toto pivo se pije jak studené, tak i v pokojové teplotě.

 Chimay Blue
Chimay Blue

Chimay jsou piva, která mají neomezenou životnost, prochází chuťovou evolucí a nejlépe stárnou ve větších láhvích.

Chimay se nepije, Chimay se vychutnává doušek po doušku.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání