úvod
homepage

Pivní Grand Slam vytisknout článek

Přidáno: 10. března 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,67 hodnotících Hodnotících: 12 počet zobrazení Zobrazeno: 4580x

Pivních degustačních soutěží je teď až moc. Každý se vytahuje, že zrovna to jejich klání je to nejdůležitější, nejstarší, nejrespektovanější, až se v tom člověk ztrácí. Co takhle ale udělat jeden super výsledek, něco na způsob Grand Slamu v tenisu?

Minulý týden nebyl zajímavý jen tím, že se konal v Brně další ročník Salimy. Byl to hlavně týden, který přinesl výsledky v pořadí druhé letošní významné degustační soutěže - Zlatého poháru Pivexu 2004. Pro někoho možná skončil s překvapivými výsledky. Vždyť z malých pivovarů se mezi tři nejlepší dokázal prosadit jako jediný pivovar Janáček (s pivem Patriot světlé výčepní) z Uherského Brodu ziskem prvního místa v kategorii světlé výčepní pivo. Ostatní ceny si rozebraly pivovary velké - Starobrno, Drinks Union, Zubr, Kozel a Krušovice. Že by giganti začaly vařit lepší pivo než malé pivovary?

Bohužel srovnávat výsledky s první degustační soutěží v Táboře dost dobře nelze – v lednu se totiž velice dařilo pivovaru Ježek z Jihlavy, který získal „double“, kdežto Pivexu se ani neúčastnil. Proto by opravdu nebylo na škodu, kdyby se u nás po vzoru tenisu vytvořila celoroční soutěž, kde by se sčítali body z jednotlivých soutěží, prostě něco na způsob pivního „Grand Slamu“. Vzhledem k tomu, že máme u nás pět uznávaných degustačních soutěží – Tábor, Pivex, Dočesná, Pivní Kurýr, České Pivo roku XX (pořádá Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarnickým a sladařským), musely by se vybrat kategorie, které budou zastoupeny minimálně u tří soutěží. Zatím to vypadá, že by se sčítalo jen v kategoriích světlé výčepní a světlý ležák. Myslím si, že celkové hodnocení by teprve určilo, kdo vaří dlouhodobě dobré pivo (tím ale samozřejmě nechci snižovat kvality již oceněných vítězných piv). Jsem zvědavý, jestli se někdy tato myšlenka ujme.

Myslíte si, že by takovéto celkové hodnocení mělo smysl? Zajímáte se o výsledky degustačních soutěží? Máte nějakého svého favorita mezi těmito soutěžemi, kterému věříte?

Na závěr si vás dovolím pozvat na další setkání Klubu znalců piva, které se uskuteční na stejném místě jako ta předešlá – Pivovarský dům v Ječné ulici. Protože se vracíme k původnímu termínu, bude to opět pondělí, tentokrát 22.3. od 17 hodin. A o čemže to bude? Protože pomalu končí zima, přichází jaro (pravda, rtuť teploměru tomu teď moc nenasvědčuje), k ochutnání budou polotmavá piva.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 5 komentářů, poslední komentář: 11.03.2004 11:43 Komentovat
Prave proto velka pivni cena... Honza11.03.2004 11:43
Prave protoze pivovary se neucastni vsech degustacnich soutezi, protoze ty male na to nemaji,...
Velká pivní cena ? Marek Kodeda; www.pivovary.info11.03.2004 08:41
Myšlenka Velké pivní ceny je bezpochyby věc lákavá, nicméně domnívám se, a berte mě...
Na pivním superpoháru se pracuje jarda večerníček10.03.2004 12:55
Na myšlence pivní superceny pracujeme v Pivním magazínu od loňského září a v tuto...
Napady... Honza10.03.2004 11:42
Dky za prispevek:). Nejvetsi problem vidim v bode 1., protoze by to zasahovalo do zpusobu...
Grand Slem František Frantík10.03.2004 10:54
Myšlenka na vytvoření žebříčku navrhovaného autorem článku je přitažlivá a...
Vyhledávání