úvod
homepage

Jak jsem křtil pivo vytisknout článek

Přidáno: 15. února 2007  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 4 počet zobrazení Zobrazeno: 6056x

Každý chlap je prý ješita. Ale nejen kvůli tomu mi pozvání na křtiny piva Brokát v pivovaru Kaltenecker v Rožňavě koncem ledna tohoto roku udělalo radost.

O pivovaru Kaltenecker jsme u nás již psali. Je to jeden ze sedmi statečných, které na Slovensku najdete. Nejde o onen známý film s pistolníky, jedná o situaci mini a restauračních pivovarů na Slovensku. Takové nízké číslo totiž stačí na vyjádření celkového počtu těchto zařízení u našich východních sousedů. A ačkoliv prostá aritmetika v tržním prostředí nefunguje – při zhruba polovičním počtu obyvatel by se totiž očekávalo číslo poloviční tomu našemu, které se v současné době pohybuje kolem cifry padesát, dá se říct, že situace na východ od Moravy je více než tristní.

Pravda, ani situace u nás ještě před pár lety nevypdala nijak růžově. U průmyslových pivovarů šlo jen o zavírání stávajících provozů, u minipivovarů pak o proces dvoucestný, tedy jak otvírání nových, tak i zavíráních těch fungujících. Naštěstí doba nazrála do stavu, kdy nejenže se mini výrobny nezavírají, počet každoročně otvíraných stoupá. Pokud se potvrdí šeptem kolující informace, tak se letos dočkáme minimálně stejného počtu nových minipivovarů, kterým se zadařilo loni. A pokud „pivní Bůh“ dá, bude to i více ( a možná i jeden, který si troufne na výrobu vyšší než deset tisíc hl za rok).

Ale abychom se jen nepoplácávali po ramenou, jak se nám daří – kdysi náš soused, země, o které by to nejspíš nikdo ze zdejších čtenářů neřekl, má na svém území podobných zařízení ještě více. V současné době má svaz maďarských minipivovarů přes šedesát členů. A bývaly doby, a není tomu tak dávno, kdy těch členů měl na tři sta!!! Vyhledem k těmto informacím a počtům vypadá současná situace na Slovensku opravdu bídně ( a ponechme stranou stav průmyslových pivovarů). O to více bylo potěšující, když mě majitel pivovaru Kaltenecker, pan Kovacs, požádal, zda bych „nešel za kmotra“ jejich piva Brokát. Musím se přiznat, že mi to jednak polichotilo, jednak také udělalo radost. Brokát 13° tmavá mi totiž chutná.



Zprava: Honza Kočka, Světpiva.cz, Pan Pokrievka, Pivné Hobby, pan Kovacs, majitel pivovaru Kaltenecker. Zdoj: www.inforeklama.sk

Celá ceremonie se odehrála na konci ledna v pivovaru za účasti mnoha hostí jak ze Slovenska, tak i Maďarska. Za Svět piva se dostavila moje maličkost a také Honza Šuráň z firmy Pivo Praha, který s sebou přivezl po soudku svého světlého a tmavého ležáku a navrch vzorek piva IPA. A jak to celé dopadlo? Jednoduše řečeno „velká pohoda“. Cimbálová muzika v nejryzejším složení (stačí se podívat na odkaz na bohatou fotodokumentaci), zajímavá piva (nejpovedenější Brokát 16° premium s přídavkem extraktu tokajského vína), pohodová atmosféra, spousta jídla a nových pivovarských kontaktů. Myslím, že se akce podařila. A při vší skromnosti můžu s klidem v srdci napsat, že ani vzorky českých piv neudělaly ostudu a že ani IPA se neztratila.

Pan Kovacs není jen majitelem restauračního pivovaru, navíc podporuje i sběratele pivních kuriozit. Také má plány s propagací fortelného piva na Slovensku, včetně piv jiných pivních kategorií než jsou ležáky. Proto mi nezbývá, než popřát nejen jemu ajeho pivovaru Kaltenecker, ale i celé pivní scéně našeho souseda trpělivost a hodně štěstí do budoucna. Myslím, že s lidmi a nadšenci typu pana Kovacse svítá Slovensku co se piva týče lepší budoucnost.

Bohatou fotodokumentaci naleznete ZDE

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání