úvod
homepage

Černý pátek třináctého v Budvaru vytisknout článek

Přidáno: 19. února 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2 hodnotících Hodnotících: 12 počet zobrazení Zobrazeno: 3586x

Pro mnohé z nás je pátek třináctého znamení smůly, neštěstí, v horším případě i katastrofy. Minulý pátek pro zaměstnance Budvaru byl kromě onoho obávaného data i ve znamení netradičního oblečení. Všichni přišli do práce v černém.

Co se tedy stalo? Že by znamení prohraného sporu s americkým gigantem Anheuser-Bush, ztráta trhů a tím pádem neodvratný krach pivovaru? To určitě ne. Vždyť je to pár dnů, co japonský Nejvyšší soud zamítl dovolání společnosti Anheuser-Busch a plně rozhodl ve prospěch Budějovického Budvaru, n. p., kterému přiznal právo používat ochrannou známku Budějovický Budvar a jeho obchodní firmu Budweiser Budvar N.C. Navíc společnost Anheuser-Busch se proti tomuto rozsudku již nemůže odvolat.

Také soudní spor s městským rivalem, nedalekým pivovarem Samson dopadl dobře, kdy Českobudějovický krajský soud zakázal Budějovickému měšťanskému pivovaru používat označení Budweiser Bürgerbräu jako značky piva. Soud tím vyhověl žalobě Budvaru, podle níž značka vzbuzuje dojem, že pivo je jeho výrobek.

Nebo že by pokles výstavu za loňský rok byl tím pravým důvodem? Pravděpodobně zde hledat příčiny jednotně barevného oblečení zaměstnanců nemá cenu. Výstav sice poklesl, ale vyšší celkové výnosy, upevnění pozic na německém a britském trhu, a hlavně hrubý zisk, který vzrostl o neuvěřitelných 24% oproti roku předchozímu nezavdává důvod k smutečnímu obřadu.

Důvod je mnohem prozaičtější. Minulý pátek se totiž v Budvaru po mnoha desetiletích vařilo černé pivo. A protože byl pátek třináctého, pojali tuto slavnostní várku u Jihočechů jako happening. Důvěryhodný zdroj, který je dobře obeznámen se situací, neboť se celé akce účastnil, ale který si nepřeje být jmenován (jak jinak:) ), nám sdělil, že se jedná o dvanáctistupňový ležák, který bude distribuován pouze v sudech ve značkových restauracích Budvaru. Poprvé by měl být k ochutnání koncem května. Náš zdroj uvádí, že na rozdíl od většiny českých tmavých piv, které mají sladší chuť, se bude jednat o pivo, kde dominantní bude příjemná hořkost. Bohužel však nevíme, jestli vlastní černý ležák nahradí stávající pivo z nedalekého pivovaru regent, nebo jestli případně budou nabízena piva obě.

Tak jako tak, až konec května ukáže, jak to vlastně s novým přírůstkem na našem malém trhu černých piv bude. Může příchod tmavého Budvaru znamenat výraznější změny v tomto segmentu? Je ohrožena pozice jeho dosavadního lídra, černého Kozla z Velkých Popovic?

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 19.02.2004 23:59 Komentovat
Černý pátek Petr Sitař19.02.2004 23:59
Černý pátek, ale rozhodně ne pro Budvar. Spíše pro Regenta. Budvar si určitě vystačí se...
Vyhledávání