úvod
homepage

Zrzavý Ir vytisknout článek

Přidáno: 6. února 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,23 hodnotících Hodnotících: 18 počet zobrazení Zobrazeno: 4524x

Připadá vám, že nabídka zahraničních piv na našem trhu je omezená? Stačí se ale například podívat na nadnárodního giganta, pivovarnickou skupinu Heineken, a hned vidíme několik zajímavých zástupců: Heineken, Amstel, Desperados, Murphy's Red Irish a také n

Málokterého návštěvníka irského pubu napadne, že Irové dali světu nejen ono slavné pivo černé jako bota, které patří do kategorie stoutů a které má ve znaku harfu se zlatým písmem vyvedené jméno začínající na G (nezaměňovat se středobodem našeho pivovarnictví z Plzně). A pravděpodobně jen několik málo sečtělých konzumentů by správně určilo, že dříve než stout, o kterém jsou první znímky až z konce sedmnáctého století, se v Irsku vařilo jiné pivo, kterému se dnes říká red irish ale.

Historické prameny uvádějí, že migrující irští misionáři v šestém století a později Vikingové během svého pobytu na ostrovech v rozmezí devátého až dvanáctého století vařili pivo, které mělo červeno-rubínovou barvu, která dala celé této kategorii jméno.

Jednotlivé charakteristiky piv této kategorie - hořkost, plnost chuti, vůně, se vydaly zlatou střední cestou. Dohromady tvoří velmi příjemný harmonický celek, který nikoho sice nepřekvapí, ale ani zároveň neurazí a zejména výborně osvěží. U tohoto piva je vše prostě tak akorát. Piva jsou kvašená při nižších teplotách než je běžné u ostatních piv typu ales (svrchní kvašení), nejlépe v rozmenzí do 18 °C, což pivům dodá jiskrnost a relativně nevýrazné ovocné tóny, než je běžné u ostrovních ales.

V dnešní době je tato pivní kategorie v přímém ohrožení existence. Nepomáhají jí ani milióny Irů žijících v zahraničí, ani stovky či spíše tisíce irských pubů rozsetých po celém světě. Na americkém kontinentu se za pivo red irish dá považovat kromě Killians Red z produkce pivovaru Coors v Coloradu, které získalo licenci na vaření od původních majitelů G.K. Lett Brewery, pivio St. Rogue Red z pivovaru Rogue Ales v Newportu v Oregonu.

Poslední dva zástupci, které po zavření G.K. LEtt v roce 1956, v Irsku zbyly, je pivo z nejstaršího dosud fungujícího irského pivovar Smithwicks's ( v činnosti od roku 1710), a tím druhým je Murphy's Irish Red, dnes zástupce nadnárodní společnosti Heineken.

Naštěstí pro českého zvídavého konzumneta není problém pivo red irish sehnat, neboť Murphy Red Irish je k dostání jak lahvové ve vetšině super- a hypermarketů, tak točené po loňském zlevnění i v mnoha lepších barech naší vlasti. Otázkou zůstává cena, která se může nejednomu zákazníkovi levných nákupních center zdát příliš vysoká. Vždyť drtivá většina těchto obchodů může nabídnout až deset svých lahváčů v ceně jednoho piva red irish obsahu 0,4 litru, tedy za cenu lehce přesahující 30 korun českých. Můžu ale s klidným srdcem prohlásit, že irish red si vaší pozornost rozhodně zaslouží

Hodnocení Murphy`s Red Irish - Ing. Miloš Hrabák, Výzkumný Ústav piva a sladu

Pivo Red Irish mělo krásnou pěnivost, plnejší chuť vzhledem k pouze 5 % alk., barva nebyla načervenalá, spíše do hněda. U nás by se řadilo do kategorie polotmavých (granátových) piv. Slabá karamelová příchuť není závada pro tento typ piva - je způsobena vyšším zbytkovým extraktem.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání