úvod
homepage

Pivní paleta k pohledaní vytisknout článek

Přidáno: 4. února 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,73 hodnotících Hodnotících: 15 počet zobrazení Zobrazeno: 4187x

Dvě nejsilnější komerčně vařená piva na našem trhu, první Weizen pivo bavorského typu i s originální sklenicí u nás, neotřelá degustační místnost ve formě upraveného vagonu v areálu pivovaru. To vše a spousta dalších zajímavostí činí pivovar Primátor z Ná

Práva na vaření piva vlastnili náchodští měšťané již po staletí. Dobu, kdy se pivo vařilo v jejich domech ukončilo rozhodnutí vybudovat městský pivovar. To padlo 30. června 1871 na jednání zastupitelstva města. Výstavba byla zahájena hned v následujícím roce a o dva roky později již náchodští ochutnali pivo z prvního výstavu. Oblíbenost náchodského piva stále stoupala, a tak v letech 1925 až 1930 došlo k rozšíření provozu. K velkým rekonstrukcím bylo přikročeno až po II. světové válce. Dnes je pivovar po dalších rozsáhlých rekonstrukcích a svým vybavením patří technologicky mezi nejmodernější pivovary naší republiky. Moderní zařízení umožňuje produkovat pivo klasickou, staletími prověřenou technologií charakteristickou pro české pivo. Pivo tak splňuje vysoké mezinárodní požadavky na kvalitu a zároveň si zachová svou nezaměnitelnou lahodnou chuť.

V současnosti pivovar vyrábí pod registrovanou obchodní známkou PRIMÁTOR rozsáhlý sortiment piv. Pivo je produkováno z domácích surovin - sladu z jižní Moravy, žateckého chmele a vysoce kvalitní vody pocházející z přírodní rezervace Teplicko-adršpašských skal v chráněné krajinné oblasti Broumovsko - technologií spodního kvašení.

Rozhodující část výroby pivovaru tvoří proslulý prvotřídní Světlý ležák a Výčepní světlé pivo, konzumenti však mohou ochutnat i pivní speciály jako je Tmavý ležák, Nealkoholické pivo či Diamant - pivo se sníženým obsahem cukrů (dříve DIA). Chloubou náchodského pivovaru jsou originální, chuťově zajímavé, vícestupňové speciály, které si získávají stále více svých příznivců a obohacují náš pivní trh. Jedná se o PRIMÁTOR 16% Exkluziv (obsah alkoholu 7% obj.) a PRIMÁTOR 21% Rytířský (9% obj.) - speciální světlá piva a nejsilnější české pivo PRIMÁTOR 24 % Double (10% obj.) - speciální tmavé pivo. Úplnou letošní novinku - z října - je PRIMÁTOR Weizenbier - originální, světlé svrchně kvašené pšeničné kvasnicové pivo.

Degustační hodnocení provedl ing. Jan Šuráň z firmy Pivo Praha. Sládek a profesionální degustátor s dlouholetou praxí. Hodnotí se na stupnici 1-9,kde je 1 je nejlepší hodnocení.

Primátor 24° Double

Zpočátku karamelová až kávová vůně postupně přechází přes ovocnou až do vůně cherry.
Hodnocení – 2

Obdobně bohatě složená je i chuťový vjem, který je zpočátku těžce sladký, pro někoho až nepříjemně, a v závěru intenzivně připomíná sušené švestky.
Hodnocení – 3

Pivo příjemně bohaté a velmi dobře vyvážené chutě a vůně se charakterově blíží stoutu a je vhodné k divočině nebo pro zahřátí v zimním období. Pro vyšší obsah alkoholu se nedoporučuje konzumace většího množství.
Celkové hodnocení – 3

Primátor Weizen

Intenzivní, ale jemná hřebíčková vůně se slabým banánovým aroma typická pro pšeničná piva bez nepříjemné kvasničné, která se často u pšeničných piv vyskytuje.
Hodnocení – 2

Lehká sametová chuť s velmi příjemnou hořkostí, která je dobře sladěna s chlebnatou plností, takže působí lehkým dojmem.
Hodnocení – 2

Pivo vhodné pro horké letní dny a zahnání žízně. Vzhledem k nižší hořkosti a lehké i když plné chuti je předurčeno pro ženy.
Celkové hodnocení – 2

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 04.04.2004 22:18 Komentovat
Primátor na jedničku! simi_204.04.2004 22:18
Jsem velmi rád, že jsem narazil na tento článek Honzy Kočky :-) Já sám se považuji za...
Vyhledávání