úvod
homepage

Na pivu v Dublinu vytisknout článek

Přidáno: 4. ledna 2004  •  Autor: Jan Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,04 hodnotících Hodnotících: 31 počet zobrazení Zobrazeno: 6511x

Hlavní město Irské republiky patří bezpochyby mezi evropské pivní metropole. Dublin se proslavil po celém světě díky černému pivu Guinness. Samotné město pak oplývá mnoha příjemnými hospůdkami, kde o pivo a zábavu není nouze.

Není divu, že Irsko tradičně patří k zemím s vysokou spotřebou piva na jednoho obyvatele. O Dublinu a irském pivu toho bylo napsáno jistě už mnoho. Na druhou stranu není informací nikdy dost, obzvláště pokud jsou založeny na vlastní zkušenosti.

Tradiční názor, že Irské pivo = Guinness neplatí stoprocentně. Na druhou stranu je pro Dublin a celé Irsko nejtypičtějším druhem piva tmavý stout s hořkou chutí praženého ječmene a hustou pěnou. Toto tmavé svrchně kvašené pivo, odvozené od kontinentálních porterů, bylo vyvinuto právě v Dublinu v pivovaru Guinness v roce 1759. Dubliňané jsou na své pivo patřičně hrdi. Pivovar Guinness je zdaleka nejúspěšnější irský vývozce (ročně přes 300 milionů pint) a vůně sladu je cítit hodně daleko od pivovaru. K pivovaru patří návštěvnické centrum, které ale nemá s "exkurzí do pivovaru" známé z české kotliny vůbec nic společného. Do vlastního provozu se určitě nepodíváte a cena vstupenek je poměrně vysoká (13,5 eur). Peníze ušetřené za prohlídku můžete investovat do praktické ochutnávky piva.

Návštěvníka centra Dublinu upoutá čtvrť Temple Bar plná hospod a klubů. Český turista je na první pohled nadšen barevnými fasádami a interiéry vykládanými mahagonem, na druhou stranu jsou tyto hospody typickými zařízeními pro turisty, kde rodilých Dubliňanů mnoho nepotkáte. Pokud chcete vidět, jak a co pijí místní, přejděte rušnou třídu Dame street a za pár minut jistě najdete nějakou "autentickou irskou" hospodu. Ta moje se jmenovala Delaney pub a nacházela se v Aungier street. Dal jsem si pintu Guinnesse (3,40 eur) a pozoroval cvrkot. Barové židle byly obsazeny skupinkou starších pánů, na stěně visely reklamy na Guinness vedle portrétů O. Wildea a J. Joyce a napadlo mě, jestli někdo z přítomných od těchto irských klasiků vůbec něco četl. Hospodské toalety pak připomínaly obdobná zařízení na pražském Žižkově. Irská a česká pivní kultura má hodně společného, ale jsou tu i jisté odlišnosti. Pivo se objednává u baru a každá hospoda nabízí kolem pěti druhů točených piv a nějaký cider. Většina hostů pije samozřejmě Guinness. V Irsku se pije Guinness zásadně nepasterovaný, což je asi důvod proč podle znalců pivo chutná jinak v Irsku a na kontinentě.

 Návštěvníka centra Dublinu upoutá čtvrť Temple Bar plná hospod a klubů.
Návštěvníka centra Dublinu upoutá čtvrť Temple Bar plná hospod a klubů.

Kromě Guinnesse jsem ochutnal ještě stouty Beamish (výrobce Beamish & Crawford Plc., Cork patřící k mezinárodní skupině Foster´s) a Murphy´s) (Heineken Ireland). Výborně chutnal také Smithwick red ale (výrobce Smithwicks Brewery, Kilkenny). Kromě irských piv se v dublinských hospodách objevují i značky mezinárodní (Beck´s, Miller, Coors, americký Budweiser), které působí dost agresivní reklamou v podobě billboardů a pivních tácků, ale Dubliňané jsou k vábení pivovarských gigantů poměrně neteční.

Kromě velkých pivovarů se v Dublinu nacházejí také příjemné hospodské minipivovárky. V centru města, na nábřeží řeky Liffey, jsou to Messers Maguire a zejména Porterhouse Brewing . Minipivovar Porterhouse mě překvapil svou rozlehlostí a sortimentem zahrnujícím kromě vlastních piv ještě obrovský výběr lahvových piv z celého světa. Pivní nápojový lístek má rozměry malé knížky, ve které je celý odstavec věnován rozdílu mezi českým Budvarem a jeho americkým konkurentem. Z vlastních piv pivovar nabízí 3 druhy stoutů, 3 klasické ležáky a 3 piva typu ale. Piva se liší obsahem alkoholu (od 3,7 do 7 %) a odrůdami použitého sladu a chmele. Všechna piva jsou samozřejmě neopasterovaná. Z nabídky jsem bohužel ochutnal pouhá dvě piva: stout Plain Porter a ale Porterhouse red, obě chutnala výborně. V pivovaru je také malá expozice pivních lahví a etiket a pokud návštěvník přinese (plnou!) láhev piva, která ve sbírce chybí, dostane pintu zdarma. Minipivovar Porterhouse má kromě Dublinu pobočky ještě v Londýně a irském lázeňském městečku Bray.

 V centru města na nábřeží řeky Liffey se nachází minipivovárek Porterhouse Brewing, který zaujme svou rozlehlostí a sortimentem
V centru města na nábřeží řeky Liffey se nachází minipivovárek Porterhouse Brewing, který zaujme svou rozlehlostí a sortimentem

Pokud navštívíte Dublin, neváhejte zajít právě do Porterhouse. Stojí to za to.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 12 komentářů, poslední komentář: 18.05.2007 11:34 Komentovat
Lahvové Zbyněk Holan18.05.2007 11:34
Dnes se mi dostala brožurka zpět do rukou. Z textu nevyplývá, že by měli své pivo...
Nevím Zbyněk Holan19.04.2007 15:58
Bohužel si nepamatuji, pokusím se něco vyčíst z brožurky až se mi vrátí z výpůjčky...
Dotaz na lahvové pivo Jiří.j19.04.2007 15:22
prodává se v Porterhouse i jejich lahové pivo. Nějak to nemůžu na jejich webu vyčíst....
Oyster = ústřice Zbyněk Holan27.03.2007 15:24
Když jsem tento stout degustoval, ústřice jsem tam necítil ani vzdáleně ani příchuť...
Skutecne ustrice honza25.03.2007 03:52
Pokud vim, tak tam maji byt skutecne ustrice. Snazil jsem se je premluvit k par vzorkum i na...
Jiří.J Oyster Stout23.03.2007 15:12
Ještě jeden dotaz. Všiml jsem si , že Porterhouse vyrábí Oyster Stout. Je se skutečným...
Tak jo Zbyněk Holan23.03.2007 14:37
Když bude Honza chtít, tak ho připravím. Počkám však ještě na fotky, které mi má dodat...
Minipivovary v Dublinu Jiří Jobánek23.03.2007 07:31
Díky za info o Dublinu, ale myslím si, že by si tyto informace zasloužili celý samostatný...
Vyhledávání