úvod
homepage

Pivní aktuality: Pestrá směsice na závěr roku vytisknout článek

Přidáno: 22. prosince 2003  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,39 hodnotících Hodnotících: 15 počet zobrazení Zobrazeno: 4490x

A pak že jen léto je bohaté na zprávy a události s pivní pěnou. Stačí si přečíst dnešní pivní aktuality a zjistíte, že zima létu může směle konkurovat. K tomu navíc můžete vyhrát lístky na MS v ledním hokeji, které proběhne příští rok v Praze, dovíte se

Pokud vás nebaví v hospodě jen tak sedět a jste zároveň příznivci ledního hokeje a navíc marně sháníte lístky na mistrovství světa, zajděte do restauračního zařízení, kde se točí Budvar. Ten pro pro své zákazníky připravil hokejový turnaj Budvar Cup v duchu "Přijďte si nasázet pár kousků do branky s Budějovickým Budvarem". Turnaj ve stolním hokeji je realizován v 80-ti restauračních zařízeních po celé ČR. Hlavní výhrou celého turnaje jsou dvě vstupenky na Mistrovství světa v ledním hokeji 2004 a další ceny.

Chcete-li se podívat, jak soutěž ve skutečnosti probíhá, neváhejte nahlédnout na webové stránky www.budvar.cz, kde také najdete seznam restauračních zařízení a termíny, kdy soutěž probíhá.

Protože pivní kultura je i o čepování piva a začít se má u mladých, proběhla v nedávné době v Ostravě za podpory pivovaru Radegast v rámci třetího ročníku Gastro festivalu i "Dovednostní soutěž v čepování piva", které se účastnili studenti hotelových škol. 15 soutěžících, z toho čtyři ženy, mělo za úkol během 4 minut načepovat půllitr nealkoholického piva Radegast Birell. Pětičlenná porota hodnotila první dojem, pevnost pěny, stav a formu "pivní čepice", množství piva, způsob servírování před porotou a celkový dojem. Náročná kritéria poroty nejúspěšněji splnil Daniel Kučera ze SOŠ Ahol v Ostravě.


Vítěz, Daniel Kučera, shrnul své dojmy: "Jsem vítězstvím překvapen, nijak zvlášť jsem se nepřipravoval. Pivo zatím nepiji, ale baví mě ho čepovat."

Společnost Pivovary Staropramen uvádí na trh další pivní speciál, Ostravar Strong. Ostravar Strong je čtrnáctistupňové pivo s obsahem alkoholu 6 %. Je určeno pro všechny příznivce silnějších a chuťově výraznějších piv.

Ostravar Strong je prozatím nasazen u příležitosti letošních Vánoc. Pokud by poptávka po novém pivním speciálu byla vyšší, je pivovar Ostravar připraven zařadit Ostravar Strong do svého stálého produktového portfólia.

Špatná zpráva pro příznivce silných piv ze západní části naší vlasti je ta, že ochutnat toto pivo mohou jen v místě zrodu a nejbližším okolí. Alespoň nás nebude nikdo obviňovat z pragocentrismu:). A navíc Kelt a Velvet, piva která se též vaří v pivovaru Ostravar, si nakonec cestu mezi speciálu chtivé pivaře také našla.


Ostravar Strong, 6% ABV

Na Moravě ještě chvíli zůstaneme - střídání stráží v nejmladším pivovaru v republice, Radegastu, ohlásila nadnárodní korporace SABMiller, které tento pivovar patří. Novým sládkem zde byl jmenován Ing. Petr Kwaczek (31), který do pivovaru Radegast nastoupil v roce 1996 jako technolog výroby. V lednu 2000 se stal manažerem sladovny a od 1. října 2003 je sládkem Pivovaru Radegast - oficiálně manažerem výroby. Řídí pět provozů, kde pracuje necelá stovka lidí a odpovídá za kvalitu přes 2 milióny hektolitrů piva ročně, což je roční výstav pivovaru Radegast.


Ing. Petr Kwaczek (31), nový sládek pivovaru Radegast

Na závěr jedna perlička - pokud ještě odmítáte jezdit vlakem kvůli věčným zpožděním, drahému jízdnému či špatnému spojení, pro jednou byste mohli udělat výjimku. Díky královskému městu Žatec byly v novém grafikonu vlakové dopravy ČD pojmenovány dva rychlíky u příležitosti Žateckého milénia názvem ŽATECKÝ CHMEL.

Je opravdu vidět, že se město Žatec dobře připravilo na oslavy Žateckého milénia, protože žádost o změnu v grafikonu musela být podána již před rokem a hlavně musel být vybrán ten pravý název, který by město reprezentoval. Výběrem se zabývala komise pro přípravu milénia a na dalších místech skončily například názvy jako Žatec, Jan ze Žatce nebo Žatečan. V grafikonu ČD existuje asi 330 vlaků, které je možné pojmenovat a v současném grafikonu je pak pojmenováno asi 60 vlaků.

Podle grafikonu ČD, který platí od 14.12.2003 do 11.12.2004 se jedná o rychlíky č. 831 Chomutov - ŽATEC (přij. 6.27, odj. 6.29) - Praha a č. 830 Praha - ŽATEC (příj. 8.37, odj. 8.38) - Karlovy Vary.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání