úvod
homepage

Pivo v Černé Hoře vytisknout článek

Přidáno: 6. prosince 2003  •  Autor: Jan Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,7 hodnotících Hodnotících: 42 počet zobrazení Zobrazeno: 11092x

Černá Hora - exotická balkánská země - láká každoročně tisíce českých turistů. Většina našich krajanů tráví dovolenou u moře, ale milovníci nevšedních zážitků rádi podstoupí náročnou cestu do nádherných a často turistikou nedotknutých černohorských hor.

Pokud ovšem chceme vnímat cizí zem všemi smysly, měli bychom okusit něco z místních specialit. K skvělé balkánské kuchyni se výborně hodí místní silné červené víno (značky Vranac a Orahovačko Game), ale rodák z české kotliny pátrá především po pivu. V Černé Hoře je výběr jednoduchý - je to, obrazně řečeno, země jednoho piva. Jmenuje se Nikšičko pivo (= pivo z města Nikšič), je docela dobré a mají ho úplně všude v podobě lahvové nebo plechovkové. S točeným pivem jsem se v Černé Hoře nesetkal. V roce 2001, kdy jsem zemi navštívil, stálo v restauracích a kavárnách 1-2 DM za 0,33 a 0,5 l.

Nikšičko pivo je klasické 12 stupňové pivo s 5,2% procent alkoholu. Exportní varianta Nikšička, Nik gold export beer, je o něco silnější - 5,5% alkoholu. Oba nápoje lze charakterizovat jako ležáky s plnou chutí, které v horkém černohorském létě výborně osvěží. Od českých piv se Nikšičko i Nik liší hlavně nižším obsahem chmele, čili jsou trochu nasládlá. Obě značky vyrábí společnost Industrija piva i sokova trebjesa Nikšič patřící mezinárodní společnosti Interbrew, dobře známé i od nás jako majitel Pivovarů Staropramen. Pivovar nemá vlastní web, ale základní informace o tomto pivu můžete najít na www.beerpal.com.


Druhé balkánské pivo, které jsem v Černé Hoře ochutnal bylo srbské Lav pivo (= pivo Lev) z pivovaru Čelarevo. Láhev tohoto piva jsem koupil za půl marky v horské obci Mratinje a moc mi nechutnalo, bylo kalné a kyselé. Na internetových stránkách proběhla nedávno zpráva, že většinovým vlastníkem pivovaru Čelarevo (třetí největší pivovar v Srbsku) je od podzimu tohoto roku dánský Carlsberg. Jak změna vlastníka ovlivní kvalitu piva uvidíme v budoucnu.


Každopádně se domnívám, že pivo z divokého Balkánu stojí za ochutnání a určitě si zaslouží naši pozornost.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 6 komentářů, poslední komentář: 27.08.2012 10:02 Komentovat
Nikšičko pivo Mejla27.08.2012 10:02
Je to dobré pivo, ale ta lehce nasládlá chuť mi trochu vadila. Ale člověk nemůže mít...
nikšičko Jakubisko23.12.2006 14:10
Nikšičko je vážně super pivo, přišlo mi hlavně že má hodně kvasnic, bylo takové...
www.ideaforce.de Mario Tunukovic04.09.2005 09:18
Poštovani! Za unapređenje prodaje/proizvodnje vaših artikala/proizvoda, od danas može da...
ad "Černá hora" Dan Dvořák24.02.2005 13:02
Navštívil jsem ji v loňském roce (2004) a Nikšičko opravdu "bodlo", měli ho všude a...
odpověď Michal05.10.2004 12:10
Moje informace už jsou dva roky staré. Taky jsem čundral spíše po vnitrozemí. Na pobřeží...
No problem bluegripen29.07.2004 10:33
Sehnat čepa v Montenegru není problém, kvalita je různá. Podařilo se mi najít i čepované...
Vyhledávání