úvod
homepage

Přes kolonie do Nového světa vytisknout článek

Přidáno: 14. listopadu 2003  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,36 hodnotících Hodnotících: 17 počet zobrazení Zobrazeno: 5229x

Co může mít průmyslová revoluce a pivo společného? Na první pohled asi mnoho ne, avšak ve skutečnosti právě průmyslový vývoj umožnil činit s pivem do té doby nevídané věci.

Průmyslová revoluce v Anglii v 18tém a 19tém století svým využitím koksu a oceli umožnila sladovnám přijít na trh s novým sladem světlého typu, který ovlivnil anglický a potažmo celosvětový trh s pivem až do dnešních dní. Byl to právě světlý slad, který dal v Anglii vzniknout pivu typu „pale ale“, který je doposud převažujícím typem piva na britském a části západoamerického trhu.

Vysoké daně uhlí na britských ostrovech v 18tém století sice ještě umožnili dominantní postavení pivům typu porter, ale koloniální expanze a možnost nových odbytišť v průběhu století 19tého umožnily výrobu pale ale (světlých piv) celé škále pivovarů.

Zásobování tímto pivem zejména indického trhu, který byl jinak více méně soběstačný a královské armády, která spravovala tato teritoria pro královskou korunu, dala vzniknout i pojmenování praotci všech dnešních hořkých světlých piv: India pale Ale. Jednalo se o piva hluboce prokvašená s dvojnásobným množstvím chmele, která takto připravená vydržela dlouhou cestu lodí z ostrovů až do kolonií. Nejúspěšnější pivovar té doby - Bass, z města Burton, dosahoval koncem 19tého století produkce až 1 milion hektolitrů.

Začátkem dvacátého století se pomalu začíná upouštět od názvu India Pale Ale a přechází se k obecnému pojmenování Pale Ale. V dnešní době se zejména na britských ostrovech, vzhledem k celosvětové oblibě piv plzeňského typu, spíše uplatní Pale Ale před IPA, protože jsou méně chmelená a lehčí v chuti.

Návrat na výsluní zažila piva IPA během 80tých a 90tých let minulého století na západním pobřeží USA, kde v té době vznikaly desítky malých pivovarů. Tamnější verze piv IPA byly velmi podobné v základních charakteristikách těm z dob koloniální éry s tím rozdílem, že sládkové používali místní chmel. Evan Rail, odborník na piva a gastronomii, který krom jiného hodnotí pražské restaurace pro týdeník Prague Post, o tom říká: „Piva IPA sehrála významnou roli mezi restauračními pivovary při pivní revoluci konce osmdesátých let. Ačkoli je to pivní styl britského původu, velmi rychle se adaptovala za použití amerických chmelů. Velmi populární jsou v oblasti odkud pocházím, severní Kalifornie, dále pak Oregonu a Washingtonu, tedy oblastí tradičně známých pěstováním chmele. Myslím, že lidem na těchto pivech chutná hlavně výrazná, ale příjemná hořkost a suchost, která Vám vyčistí chuťové pohárky v ústech“.

Carl Ockert, sládek pivovaru Bridgeport Brewery z Oregonu, jednoho z pionýrů amerického „pivního probuzení“ konce minulého století k tomu dodává: „V podstatě každý mikropivovar v Oregonu má v nabídce pivo IPA. Je to zde velmi populární pivo. U našeho pivovaru tvoří asi 60 procent produkce, používáme směs šesti chmelů, hlavně amerických“.

A k jakému jídlu by se piva IPA dala doporučit? Evan Rail: „Umím si představit, že příjemně hořká piva, které jsme degustovali, například White Hawk nebo Brooklyn, by se báječně hodila k tradičnímu českému jídlu, jako je kančí se šípkovou omáčkou a houskovými knedlíky. Nepochybuji, že by to byla skvělá kombinace“.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání