úvod
homepage

Pivo, které přežilo prohibici vytisknout článek

Přidáno: 17. října 2003  •  Autor: Josef Albrecht
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,37 hodnotících Hodnotících: 8 počet zobrazení Zobrazeno: 5932x

Tak jako k českému pivaři patři tradiční plzeňské, k Angličanovi opravdové Ale a k obyvateli německé spolkové země Bavorsko typický mnichovský ležák, finští milovníci piva přísahají na Sahti.

Sahti je velmi neobvyklý nápoj, který se stovky let vařil pouze podomácku. Velmi oblíbený byl také v době prohibice, v první třetině minulého století. V posledních přibližně patnácti letech je možné Sahti pořídit i v obchodech nebo speciálních hospodách. Tento nápoj, pro jehož výrobu měl v každém statku svůj originální recept, je doslova kusem finské kultury a historie. Patří k jejich tradici, což mimo jiné dokládá i fakt, že se velmi často vaří v sauně, kde jej Finové často také pijí. Zřejmě nejsilnější tradici má tento nápoj, do kterého přidávají jeho výrobci mimo jiné i jalovcové kuličky, na severozápadě země, v oblasti Lammi.

Finsko ale rozhodně není jen Sahti, i když jeho ochutnávku si znalci jistě nenechají ujít. Pivní mapa této severské země není zdaleka tak hustá jako česká nebo belgická, ale jsou tady pivovary, které dokáží konkurovat světovým koncernům. Historii finského pivovarnictví výrazně ovlivnili Rusové. Právě v období na konci devatenáctého století, kdy byli Finové pod ruskou nadvládou, byly jejich pivovary světově uznávaným pojmem. Právě nejstarší ze současných finských pivovarů založil v Helsinkách Rus Nikolaj Sinebričov, který začal kolem roku 1850 vyrábět spodně kvašené pivo. Přibližně padesát let prodává pivovar své produkty pod značkou Koff. Je možné ochutnat například velmi silný Koff Porter, jehož síla dosahuje více než sedmi procent objemových procent alkoholu. Koff nabízí ale také sérii i jiných pivních stylů - například druh pojmenovaný Cheers, který připomíná tradiční anglické Ale (pivo vyráběné relativně rychlým svrchním kvašením s výrazným ovocným akcentem - pozn. autora). Stejný majitel jako Koff vlastní také pivovar ve městě Pori, odkud pochází značka Karhu. Kromě Sinebričových dědiců vaří ve Finsku pivo ještě dva velké podniky - Hartwall a Mallasjuoma . Společnost Hartwall se rozkročila po celé zemi - na východě vaří v provincii Karélie (značka Karjala), na západě v Kaarině nedaleko města Turku (značka Aura) a na severu v Laponsku (vlastní značka Lapin Kulta). Mallasjuoma, která vaří ve městech Lahti a Heinola, je známá svoji značkou Lahden.

Pivař, který vyhledává kuriozity a produkty malých pivovarů, mají i ve Finsku šanci. Slavný pivní znalec, novinář a spisovatel Michael Jackson míní, že tady zvolna přibývá malých nezávislých, často rodinných či hospodských pivovarů a že zájem o pivo v této zemi postupně roste. "Helsinky mají dokonce speciální bar pouze s pivem, kde jsou k dostání téměř všechny značky z nepříliš rozsáhlého portfolia země," píše ve své encyklopedii Jackson.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání