úvod
homepage

Zeleninové saláty a pivo vytisknout článek

Přidáno: 7. října 2003  •  Autor: Radka Řehánková
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,25 hodnotících Hodnotících: 8 počet zobrazení Zobrazeno: 5855x

Myslíte si, že zelenina a pivo nejde dohromady? Přesvědčíme Vás, že i tato kombinace je docela zajímavá a chutná.I když je pravdou, že některé saláty jsou poněkud exotické. Ale proč je nevyzkoušet…

ČÍNSKÉ ZELÍ S BALKÁNSKÝM SÝREM

Ingredience:
300 g čínského zelí, zelená paprika, kopr, 70 g balkánského sýra, asi 3 lžíce světlého piva, olej, ocet, sůl a mletý pepř.

Omyté zelí nakrájíme najemno. Papriku očistíme a také jí nakrájíme na drobnější proužky. Vše vložíme do misky a promícháme s koprem. Sýr nakrájíme na malé kostičky, přidáme k ostatním surovinám a lehce zamícháme. Zakapeme olejem, přidáme pivo a okyselíme a dochutíme ostatním kořením. Nejlépe chutná vychlazený a lehce proleželý.

CELEROVÝ PIVNÍ SALÁT

Ingredience:
600 g celeru, 3 dl světlého piva, 2 dl vody, citrón, vinný ocet, sůl, pepř, nové koření, cukr, 50 g bílého jogurtu, 50 g majonézy.

Celer očistíme a nakrájíme na plátky. Uvaříme ho ve světlém pivu s vodou. Necháme vychladit, vývar uchováme. Ocet svaříme s kouskem citrónu a novým kořením. Zalijeme celer, který jsme nakrájely na kostičky, přidáme jogurt a majonézu. Promícháme. Podáváme vychlazené.

RAJČATOVÝ SALÁT S POMERANČEM

Ingredience:
300 g rajčat, 1-2 pomeranče, 1/2 hlávkového salátu, řeřicha, čerstvá máta peprná, 100 ml světlého piva, 10 g bramborového škrobu, olej, ocet, cukr, mletá sladká paprika.

Omyjeme rajčata a nakrájíme na plátky. Oloupaný pomeranč nakrájíme na dílky. Na misky klademe na dno listy salátu, řeřichy, na ně rajčata a pomeranč. Pokapeme zálivkou a posypeme sekanou mátou.

PIVNÍ SALÁT ZE SYROVÉ ZELENINY

Ingredience:
200 g mrkve, 200 g celeru, 70 g kedlubny, 70 g pórku, 120 g ředkviček, 150 g jablek, 70 g paprik, 120 čerstvé okurky, 100 ml světlého piva, worcester, citrón, pažitka, hořčice, čerstvý fenykl, sůl, škrob, 100 g majonézy.

Všechnu zeleninu nakrájíme na nudličky, ředkvičky na kolečka a jablka na měsíčky. Promícháme a zalijeme zálivkou z piva, kterou zavaříme a zalijeme škrobem, smíchaným s trochou vody, zavaříme 1 minutu s worcesterem, hořčicí, solí, citrónem a posekaným fenyklem. Po vychladnutí pivního základu dochutíme majonézou.

CHMELÍČKOVÝ SALÁT

Ingredience:
800 g mladého chmelíčku, citrónová šťáva, pepř, 50 ml tmavého sladkého piva, vinný ocet – 1 lžička, olej, sůl.

Chmelíček uvaříme ve slané vodě s citrónovou šťávou. Scedíme a necháme vychladnout. Poté zalijeme pivem s octem a dokořeníme pepřem. Zakápneme olejem.

ŘEŘICHOVÝ SALÁT

Ingredience:
300 g řeřichových listů, 2 vejce natvrdo uvařená, 80 g majonézy, sůl, 3 lžíce sladšího piva, citrónová šťáva.

Omyté a okapané listy řeřichy nakrájíme na nudličky. Smícháme pivo s majonézou, dochutíme solí a citrónem. Do této majonézy přidáme řeřichu a drobně nasekaná vejce.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání