úvod
homepage

Světová kuchyň II. – ( sladké a nemasové pokrmy ) vytisknout článek

Přidáno: 18. září 2003  •  Autor: Radka Řehánková
průměrné hodnocení Hodnocení: 3 hodnotících Hodnotících: 7 počet zobrazení Zobrazeno: 6178x

Ne, nezlobte se. Nemůžeme Vás pozvat na výlet do zahraničí. Ale chcete-li, máme pro Vás připraveny další recepty, tentokrát opět importované ze zemí blízkých i dalekých. Možná, že jimi překvapíte přátele, kteří Vás navštíví, možná že manželku či manžela,

USA:

SPECIÁLNÍ JEDNOHUBKY

Ingredience:
1 lžíce piva, 150 g ementálu, 1 lžička hořčice, 1/2 lžičky mletého pepře, 3 rohlíky, olej na opečení

Do malého teflonového rendlíku nalijeme polévkovou lžíci piva. Přidáme nastrouhaný sýr, který se na mírném ohni za stálého míchání rozpustí. Přidáme hořčici, pepř a touto směsí poléváme předem slabě opečené slabší plátky rohlíků. Pak vše dáme ještě na chvíli do trouby. (Na povrchu se vytvoří jemný škraloup).

NORSKO

PIVNÍ CHLÉB

Ingredience:
1/2 litru světlého piva, 1/4 litru smetany, 2 žloutky, podle chuti cukr; bílý chléb nebo žemlovka, olej na smažení.

Do měděného kotlíku dáme pivo, smetanu, žloutky, cukr a šleháme nad párou do husté pěny. Sejmeme z tepla, aniž by tekutina přišla do varu. Podáváme s malými krajíčky nebo kostičkami na oleji osmaženého chleba. Tato pochoutka je obzvláště oblíbena v oblasti východního Norska.

FRANCIE

PALAČINKY S JABLKY

Ingredience:
1 1/2 šálku hladké mouky, 2 vejce, sůl, 1 lžička oleje do těsta, máslo na pečení, 1 rovná lžíce cukru, mléko a pivo podle potřeby, 5 větších jablek, plná lžíce másla pod jablka.

Do mísy dáme mouku, špetku soli, vejce, lžičku oleje, přilijeme mléko smíchané s pivem, aby vzniklo řidší těsto. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, rozkrájíme na tenké plátky a podusíme je opatrně po částech na másle, aby se nerozpadly.Lehce je pocukrujeme a uchováme v teple. Upečené palačinky z připraveného těsta plníme dušenými jablky, svineme je, pocukrujeme a hned podáváme.

RAKOUSKO

SMAŽENÉ ŠVESTKY V PIVNÍM TĚSTÍČKU

Ingredience:
25 čerstvých nebo kompotovaných švestek, 25 mandlí, moučkový a vanilinový cukr . Těstíčko: 150 g hladké mouky, 1/8 l 10° světlého piva, 1 žloutek, 2 bílky, 1 lžička cukru, špetka soli

Mandle vsypeme do vařící vody, povaříme 10 sekund, scedíme a oloupeme. Švestky odpeckujeme tak, aby obě půlky zůstaly co nejvíce spojeny. Pecky nahradíme mandlemi. Obě půlky k sobě přitiskneme, švestky namočíme postupně do hustšího těstíčka, krátce je necháme odkápnout, hned vkládáme do fritovacího hrnce a smažíme při 170 °C 2-3 minuty. Okapané švestky posypeme moučkovým a vanilinovým cukrem. Příprava těstíčka: Mouku, pivo, žloutek, cukr a sůl rozšleháme v hustší těstíčko a necháme je asi 1/2 hodiny na teplém místě. Před použitím vmícháme tuhý sníh z bílků a je-li třeba, vmícháme trochu mouky.

VELKÁ BRITÁNIE

VÁNOČNÍ PUDINK

Ingredience:
12 dkg víněnek, 12 dkg švestek, 30 dkg rozinek, 7 1/2 dkg kandované pomerančové kůry, 4 vejce, 12 dkg loje, 1/4 lžičky muškátového oříšku, 1/4 lžičky skořice, 12 dkg mouky, 22 dkg strouhanky, 20 dkg cukru, 3 dkg strouhaných mandlí, kůra z 1 citrónu, černé pivo, 3 dkg másla na formu, 2-3 lžíce rumu nebo koňaku.

Lůj utřeme s cukrem a vejci. Přidáme rozinky, muškátový oříšek, skořici, mouku, strouhanku, strouhané mandle a kůru z 1 citrónu, odpeckované víněnky, švestky a pomerančovou kůru umletou na masovém strojku. Vše dobře promícháme. Přidáme tolik piva, abychom získali vláčné těsto. Pudinkovou formu vymažeme máslem, naplníme pudinkem a pevně uzavřeme. Formu postavíme do nádoby s vařící vodou a vaříme v páře v troubě 6 hodin. Tento pudink se v Anglii vaří už koncem listopadu. Uskladňuje se tak, že se úplně vychladlý vyndá z formy, zabalí se do celofánu a uskladní se v suché chladné spíži. Na vánoce se znovu ohřeje v troubě, polije rumem nebo koňakem a podává se hořící na stůl.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 24.09.2003 15:59 Komentovat
Víněnka Radka24.09.2003 15:59
Víněnka - neboli cibéba, je druh velkých rozinek s jádry.
Ingredience do pudinku w4ceva24.09.2003 11:44
Co to jsou víněnky??
Vyhledávání