úvod
homepage

Zdravé ryby v kombinaci s pivem I. vytisknout článek

Přidáno: 21. srpna 2003  •  Autor: Radka Řehánková
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,43 hodnotících Hodnotících: 7 počet zobrazení Zobrazeno: 4992x

Dnes Vám představíme opět něco ze zdravé výživy. Ryby jsou nejen dietní, ale také velmi výživné. Obsahují mnoho vitamínů a pokud je ještě připravíme v kombinaci s pivem, které obsahuje také řadu důležitých vitamínů, získáme tak dokonalou vitamínovou "bomb

Je léto, čas dovolených, čas rybolovu, takže není problém si nějakou rybu ulovit. Taková vlastnoručně ulovená ryba bude chutnat dvojnásob.

KAPR PO CIKÁNSKU

Ingredience:
800 g očištěného kapra, 80 g oleje, 3 dl 12° piva (nejlépe Budvar), česnek, drcený kmín, mletá sladká i pálivá paprika, mletý pepř, sůl.

Porce kapra osušíme, osolíme, opepříme, poprášíme směsí pálivé a sladké papriky, přidáme drcený kmín a z vnitřní strany utřený česnek. Smažíme asi 3 minuty v oleji, potom zalijeme pivem a dalších 5-7 minut povaříme. Potom porce obrátíme a vaříme asi 5 minut. Při této přípravě kapra dost solíme a kořeníme. Podáváme s vařeným bramborem nebo s chlebem.

SPECIALITA - "ČERNÁ" RYBA

Ingredience:
800 g kapra (při zabíjení zachytíme krev a uchováme, tělní dutinu vypláchneme octovou vodou), kořenová zelenina -mrkev, celer, petržel, větší cibule, perník na strouhání, 50 g másla, hladká mouka, 1/4 l černého piva, 5-6 kostek cukru, 2 lžičky rybízové zavařeniny, 50 g rozinek, 50 g mandlí, 80 g jader vlašských ořechů, 100 g sušených švestek, celý pepř, bobkový list, nové koření, ocet, sůl.

Zeleninu pokrájíme na nudličky spolu s cibulí a dáme vařit do osolené, mírně okyselené vody. Přidáme krev z kapra, asi 7 zrnek celého pepře, 4 zrnka celého koření a 2 bobkové listy. Po půl hodině vaření přidáme na porce nakrájeného kapra a zvolna vaříme doměkka, tak aby se ryba nerozpadla. Potom ji vyndáme, do vývaru přidáme nastrouhaný perník, řídkou jíšku z másla a hladké mouky, černé pivo, cukr upražený na karamel a rybízovou zavařeninu. Tuto omáčku zvolna vaříme ještě asi dvě hodiny. Potom ji propasírujeme přes síto. Zvlášť uvaříme švestky, zvlášť rozinky, mandle a ořechy. Švestky přidáme do omáčky i s vodou, v níž se vařily, pak vložíme rozinky, mandle a jádra ořechů, povaříme, přidáme ryby a necháme ještě chvíli pomalu "táhnout".
Nejlépe chutná druhý den a takto upravenu rybu je možné podávat teplou i studenou. Je to složitější recept, ale chutná to úžasně !!!

KAPR S KŘENEM

Ingredience:
600 g kapra, 1 cibule, 1/2 celeru, celý pepř, nové koření, bobkový list, citrón, 100 g křenu, 50 g strouhaného tvrdého sýra, 100 g másla, 1 dl 12° piva, sůl, pepř.

Kapra naporcujeme, osolíme, opepříme, vložíme na pekáč s máslem, podlijeme pivem a pečeme doměkka. Během pečení poléváme šťávou a podle potřeby podléváme pivem. Porce klademe na talíř, pokapeme citrónem a posypeme křenem smíchaným se sýrem. Kapra s křenem můžeme také uvařit. V tom případě kapra zakápneme citrónem, vložíme do osolené studené vody, přidáme cibuli, celer, koření a vaříme 15 minut. Poté porce vyndáme, na talíři přelijeme rozpuštěným máslem a posypeme křenem se sýrem.

PIVOVARSKÝ PSTRUH

Ingredience:
4 pstruzi, 60 g másla, 1 dl 12° piva, česnek, hořčice, sůl, pepř.

Pstruhy osolíme, opepříme, potřeme česnekem a uvnitř hořčicí. Pečeme na másle asi 3 minuty, potom zalijeme pivem a dodusíme. Nejlepší je pstruhy péct na bříšku, které rozevřeme. Nepoškodí se obracením a dobře se propečou. I při podávání vypadají lákavěji…

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání