Pivovar DALEŠICE - ten pravý z Postřižin
Hodnocení: 1,65 Hodnotících: 17 Zobrazeno: 5865x
Mezi českou pivařskou veřejností je široce zakořeněno přesvědčení, že legendární film Postřižiny se točil v Nymburku. Nenechte se dál mýlit nymburským Francinovým ležákem a Pepinovou desítkou. Všechno je totiž jinak.
Dalešický pivovar nebyl vybrán pro natáčení náhodou. Je ojedinělou ukázkou zachovalé pivovarské architektury druhé poloviny 19. století - krásného kompaktního souboru budov kolem dvora - bez jinde se tak často vyskytujících přístaveb ignorantských komunistických dob.
Přestavba na průmyslový pivovar se datuje do roku 1870 a poslední várku tady uvařili po téměř jednom století provozu 19.8.1977. Chátrající pivovar objevili po dlouhém hledání filmaři o tři roky později, kdy se natočily Postřižiny, a neutěšený stav budov se zhoršoval dál. Až byl pivovar objeven podruhé, společností s ručením omezeným Archatt Památky. Ta jeho ruiny v druhé polovině 90. let zakoupila, citlivě zrekonstruovala a roku 2002 tady sládek Jiří Kotýnek mohl po rovném čtvrtstoletí uvařit další várku - shodou okolností také 19.8. Dnes pivovar dodává do devíti hospod v okolí, v Třebíči i v Brně a plánovaný výstav piva na letošní rok je 1000-1500 hl. Pro příští rok počítá s navýšením na 3000 hl.
Odlehlost pivovaru od hlavních cest činí jeho návštěvu poněkud časově náročnější. Ale jen si zajeďte - nebudete litovat. Projdete pod historickou branou s letitým nápisem Akciový pivovar Dalešice - a už jste v Postřižinách. V budově původní sladovny a varny nalevo, odkud po pádu komínem vycházel velitel hasičů v podání Petra Čepka, bylo koncem června otevřeno pivovarské muzeum se zvláštním zřetelem na historii dalešického pivovaru.
A napravo před vámi je další místní lákadlo - rovněž od konce června pravidelně fungující výčep piva. Je to letní, zastřešená terasa, která bude během letošního podzimu nahrazena pivovarskou hospodou v náležitě klenutých prostorech mezi sladovnou a obytnou budovou.
Terasa je velepříjemným místem umožňujícím zapomenout na každodenní starosti, kde si prostě a jednoduše nádherně vydechnete a odkud je přehled po dvoře a budovách kolem. Od začátku srpna 2003 by měla nabízet kompletní sortiment pivovaru - polotmavý nefiltrovaný Májový ležák 13° (výborný), nefiltrovanou 12°, filtrovanou 12° a filtrovanou 11°. K jídlu nabízí steaky na grilu a obvyklé přípivní drobnosti.
A jeden tip pana sládka na závěr: na cihlovém komíně nad hlavami návštěvníků je čapí hnízdo. V klidném letním podvečeru můžete posedět na terase, pustit všechno z hlavy a když budete mít jen trochu štěstí a trpělivosti, tak vám k pivu bude vyzvánět klapání čapích zobáků.
otevírací doba:
terasa: 11 - 22 hod. denně muzeum: 10 - 17 hod. (začátek poslední prohlídky v 16.00), v Po zavřeno
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 1 komentář, poslední komentář: 20.02.2006 17:35 | Komentovat |
Fotografie Pavlína Svobodová | 20.02.2006 17:35 |
---|---|
Prosím vás, pošleto mi nějaké fotografie na můj email prosím... |