úvod
homepage

Pohoštění pro návštěvy II. vytisknout článek

Přidáno: 21. července 2003  •  Autor: Radka Řehánková
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,75 hodnotících Hodnotících: 4 počet zobrazení Zobrazeno: 7133x

Dnešním druhým dílem završíme recepty pro případ neočekávané návštěvy. Je léto, komu by se tedy chtělé vyvařovat, že? Navíc tyto pochutiny mají jednu ingredienci, které odolá malokterá čtenářka či čtenář našeho webu - pivo. Ale pokud by jste dali přednost

TOASTY:

SÝROVÁ TOPINKA K PÁNSKÉ JÍZDĚ

Ingredience:
350 g zralého čedaru, 125 g sýra gouda (dánského) nebo ementálu (švýcarského), 1 lžička hořčičného prášku, 1 lžička hořčičných semen, 2-4 lžíce anglického piva (ALE), 2-4 lžíce jablečného moštu nebo mléka, 1/2 lžičky worcestru, 4 tenké plátky bílého nebo hnědého chleba, 4 vejce, sůl, pepř.

Sýry nastrouháme a dáme do teflonové pánve. Přidáme hořčici, koření, pivo, jablečný mošt nebo mléko a worcestr a dobře zamícháme.Na mírném ohni sýr rozpustíme, tak aby se z něj utvořila krémová omáčka. Odstavíme z ohně a necháme chvíli vychladnout. V předehřátém grilu opečeme z každé strany chlebové plátky a na každý z nich rozetřeme připravenou směs. Poté grilujeme dokud krém nezhnědne a nezačne bublat. Mezitím si připravíme "ztracená vejce":přivedeme asi čtyřcentimetrovou vrstvu vody v hrnci k varu, pak nožem rychle vodu rozvíříme a rozklepneme vejce přímo do středu "víru". Vejce pak vařte zhruba 4 minuty, dokud neztuhnou. Překlopte vejce na topinky a podávejte s rajčatovými trojhránky a listy řeřichy.

TOASTY S HORKOU SÝROVOU SMĚSÍ

Ingredience:
8 horkých toastů, 1 sterilovaná kapie na ozdobu. Na směs: 150 g čedaru, 50 g másla, 4 lžíce světlého piva (ne plzeňského - hořkne), 2 lžíce červeného vína, 4 lžíce kečupu, mletá paprika, sůl, mletý pepř.

Na pánvičce rozehřejeme máslo, přidáme čedar nastrouhaný na jemném struhadle, pivo a ostatní přísady a mícháme na mírném ohni, až se sýr roztaví a vznikne hladký krém. Čerstvě připravené toasty potřeme horkým krémem, ozdobíme proužky kapie a hned podáváme.

TOASTY SE SÝROVOU POMAZÁNKOU A BURÁKY

Ingredience:
300 g strouhaného sýra, 50 g másla, 100 ml světlého piva, burské oříšky, pepř, plátky veky nebo touastového chleba.

Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme sýr a pivo. Za stálého míchání rozpustíme v hustou hmotu. Okořeníme a mažeme na opečené plátky veky nebo chleba. Zdobíme praženými nasekanými ořechy. Můžeme také zapéct v troubě.

NA ZÁVĚR NĚCO "LEPŠÍHO"

SMAŽENÝ SÝROVÝ ŠPÍZ

Ingredience:
120 g sýr Eidamu, 120 g balkánského sýra, 120 g tmavého chleba, 1 dl světlého piva, 150 g polohrubé mouky, hladká mouka, 2 vejce, olej na smažení, drcený pepř, sůl.

Sýry a chléb nakrájíme na úhledné kostky, které střídavě napichujeme na špíz. Osolíme, okořeníme, obalíme v hladké mouce. Poté je namočíme v těstíčku připraveném z piva, soli, vajec, polohrubé mouky, malého množství oleje a usmažíme. Špíz podáváme bez přílohy, případně doplníme kečupem, nebo některou z pikantních studených omáček.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání