úvod
homepage

Prazdroj: Chceme posílit pozice v Itálii vytisknout článek

Přidáno: 9. června 2003  •  Autor: Josef Albrecht
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,67 hodnotících Hodnotících: 6 počet zobrazení Zobrazeno: 4551x

Plzeňský Prazdroj zřejmě získá lepší pozici na jihoevropském trhu. Šéfové plzeňského pivovaru totiž odhadují, že právě ukončený vstup světové pivovarnické dvojky, jihoafrické společnosti SABMiller, do tradičního italského podniku Birra Peroni přinese výra

„Prémiové pivo Pilsner Urquell je totiž vlajkovou lodí skupiny,“ uvedl mluvčí Plzeňského Prazdroje Alexej Bechtin.

"SAB už tuto transakci uzavřel. Získali jsme 60 procent akcií za 246 milionů eur," řekl agentuře ČTK ředitel komunikace SABMiller Nick Chaloner. Jihoafričané už vyzvali drobné akcionáře k prodeji podílů a měli by tak získat 97,8 procenta akcií pivovaru. "Naším jasným cílem je využít růstový potenciál italského trhu a upevnit pozici značky Pilsner Urquell", prohlásil Chaloner.

Agentura ČTK napsala, že finanční ředitel SABMiller Malcolm Wyman zdůvodnil vysokou cenu podílu tím, že Itálie je vedle Španělska jediným rostoucím trhem piva v západní Evropě. O Peroni se zajímali další významné pivovarnické koncerny jako Interbrew, Scottish & Newcastle nebo Carslberg.

"Českému pivu se v Itálii daří. Svědčí o tom rostoucí vývoz pivovarů i zájem o slad," řekl ČTK zástupce agentury Czechtrade Josef Němeček. "Ačkoliv spotřeba piva na obyvatele zatím zůstává na nejnižší úrovni v Evropě (29 litrů), postupně roste na úkor vína a tvrdého alkoholu," dodal. Pro zahraniční pivovary je důležité to, že pokračuje trend růstu importu piva, který činí 4,4 milionu hektolitrů a představuje více než čtvrtinu celkové spotřeby. Itálie patří k nejotevřenějším evropským trhům pro dovoz piva.

Podle zástupce Českého svazu pivovarů a sladoven Pavla Bobošíka je české pivo populární zejména v severní Itálii. "Spotřeba měla několik let rostoucí trend, ale nyní se mladí začali velmi silně orientovat na tak zvané alcopopy, což jsou limonády s alkoholem," dodal Bobošík.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání