úvod
homepage

Budvar prohrál ve Španělsku vytisknout článek

Přidáno: 29. dubna 2003  •  Autor: Josef Albrecht
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 3 počet zobrazení Zobrazeno: 3722x

Španělský odvolací soud rozhodl, že Budvar musí na španělském území zastavit prodej piva pod značkou Budweiser Budvar. Svá práva obhájila americká společnost Anheuser-Busch, která vede s českým pivovarem o tuto značku řadu sporů v celém světě.

Americký koncern ve svém prohlášení uvedl, že z rozhodnutí soudu vyplývá právo požadovat náhradu za vzniklou škodu, která mu vznikla tím, že Budvar v rozporu se zákonem používal ochrannou známku americké firmy.

"Toto rozhodnutí potvrzuje naše právo k názvu Budweiser, jak už to rozhodlo mnoho jiných soudů. Zároveň se tím potvrzuje náš názor, že Budvar nemá právo značku Budweiser používat," prohlásil šéf amerického pivovaru Stephen J. Burrows. Anheuser začal známku Budweiser používat 19 let předtím, než byl Budvar založen.

Šéf českobudějovického Budvaru pro agenturu ČTK uvedl, že rozhodnutí soudu neohrozí obchodní aktivity pivovaru v této zemi. "Ve Španělsku prodáváme pivo pod označením Budějovický Budvar. Této ochranné známky a tedy ani obchodních aktivit se rozhodnutí soudu v Madridu nedotýká," reagoval na výsledek sporu s americkým pivovarem Anheuser-Busch ředitel Budvaru Jiří Boček. Dodal také, že soudní verdikt není tak jednoznačný, jak jej vykládá americká firma. Z rozsudku navíc vyplývá, že je možné se proti němu dovolat k Nejvyššímu soudu," uvedl Boček.

Budějovický Budvar vyváží pivo asi do 60 zemí a má přes 380 ochranných známek. Ty má registrovány asi ve 100 zemích světa. S americkou firmou vede asi 40 soudních sporů a zhruba stejný počet správních řízení před patentovými úřady. Naposledy byl úspěšný ve Švýcarsku, kde Anheuser-Busch nesmí užívat známku Bud.

Zisk americké společnosti Anheuser-Busch, která je největším pivovarem na světě, se v prvním čtvrtletí zvýšil o 6,3 procenta na 485 milionů dolarů z 456 milionů ve stejném období loňského roku.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání