úvod
homepage

Česká pivní stopa na jižním pobřeží vytisknout článek

Přidáno: 24. dubna 2003  •  Autor: Josef Albrecht
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,2 hodnotících Hodnotících: 5 počet zobrazení Zobrazeno: 4316x

Chorvatské pivo – to je především Karlovačko, Osiječko, Ožujsko a Zlatorog. Najdete tady ale také otisk klasického českého pivovarnictví. Pěnivý mok tady totiž vaří i česká menšina. Jejich značka se jmenuje Staroročesko. Samozřejmě především v lepších res

Velká část našich turistů, která do Chorvatska zamíří, se zásobí již doma a kartóny českého plechovkového piva si uloží na dno kufru svého auta. Na rozpálenou pláž si je potom nosí v přenosné chladničce. Kdo si nenakoupí již doma, může české pivo bez potíží pořídit přímo na místě. Nejrozšířenější značky, jsou v této zemi Budvar, Plzeňský Prazdroj a Radegast. V některých barech ale i obchodech lze najít i speciality jako třeba moravský Janáček. Všechna tato piva vyjdou přibližně o třetinu dráž než doma. Na trhu mají samozřejmě významné zastoupení zahraniční značky jako například Heineken, Amstel nebo Tuborg. Ty najdete především v lepších restauracích.

Podniky na pobřeží jsou ale solidně zásobovány také místním zbožím. Jaké tedy je chorvatské pivo? Zřejmě nejpopulárnější a nejznámější jsou značky Karlovačko, Ožujsko, Osiječko a piva vyráběná v zahraniční licenci, jako například Kaltenberg nebo Zlatorog. Chorvatské pivovarnictví nepatří do světové elity a autoři, kteří o pivu píší, mu v encyklopediích nevěnují ani jedinou zmínku.

O tom, že čeští pivaři tato piva dobře znají a považují je za příjemná a solidní, však svědčí třeba výsledky hlasování na jednom z pivních serverů nazvaném Top pub, kde se například tmavé pivo Karlovačko nebo značka Osiječko umístily v první dvacítce. Zahraniční značky jako Amstel nebo Guinness, ale i klasická česká piva, jako například Holba, Samson nebo Regent, zůstaly hluboko za těmito jižními produkty. Karlovačko nabízí klasický sortiment piva, můžete volit přinejmenším mezi světlým a tmavým ležákem. Světlé Karlovačko, které se prodává hlavně v malých třetinkových láhvích, má intenzívní nahořklou chuť. Svými vlastnostmi je toto pivo srovnatelné například s moravským Ostravarem - převažují totiž výrazné nahořklé chuťové tóny.

O poměrně dlouhé pivovarnické tradici v Chorvatsku svědčí například více než stoletá historie pivovaru Zagrebačka, který na trh dodává pivo značky Ožujsko. Pivovar od poloviny devadesátých let vlastní belgická společnost Interbrew, která má silné zastoupení také v České republice, protože pod něj spadá skupina Pražské pivovary. Ožujsko nabízí tradiční škálu piv, nejznámější je klasický světlý ležák. V tomto pivovaru se od roku 1997 licenčně vyrábí také velmi známá belgická značka Stella Artois.

Známá je také značka Zlatorog, kterou vaří ve městě Varaždin. Ze Zlatorogu pocházejí klasická světlá i tmavá piva. Na trhu je najdete také pod názvem Lašské pivo.

Ortodoxní pivaři, kteří považují českou pivovarnickou tradici za pupek světa, také nejsou v Chorvatsku ztraceni. Česká menšina totiž v Daruvaru vaří pivo nazývané Staročesko. Daruvarský pivovar patří v Chorvatsku mezi nejstarší. První pivo tady vyrobili v roce 1840. Staročesko je velmi slušné pivo hlásící se k typické české pivovarské škole. Nabízejí klasickou světlou dvanáctku, lehké pivo a silnější speciální pivo Old Bohemian, které patří mezi nejnovější chorvatské značky. Dvanáctka je malinko silnější, než jsou Češi zvyklí. Obsah alkoholu se totiž mírně přehoupne přes pět procent.

Milovník piva se tedy nemusí v Chorvatsku ničeho bát. Nabídka tady není tak široká, jako například v Čechách nebo v jiných zemích ve střední a hlavně západní Evropě, ale pivní chuť lze jistě uspokojit. Navíc je tady pořád ta jistota, že pokud mikroflóra vyšlechtěná v tuzemských hostincích nebude jižní produkty přijímat, je možné přejít na bezpečně známé české značky. A nebo samozřejmě na víno. A to je v těchto zeměpisných šířkách vynikající. Navíc v Chorvatsku je jistě levnější popíjet víno než poměrně drahé pivo.

Materiál byl napsán pro Magazín IN Hospodářských novin.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání