úvod
homepage

Grilování s pivem vytisknout článek

Přidáno: 3. dubna 2003  •  Autor: Radka Řehánková
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,1 hodnotících Hodnotících: 10 počet zobrazení Zobrazeno: 13858x

K létu a teplému počasí, neodmyslitelně patří zahradní grilování a posezení s přáteli u dobrého moku a vynikajícího jídla. Tyto pochoutky ale můžeme samozřejmě připravovat i doma v troubě nebo na pánvi, nejen na zahradním grilu.

GRILOVANÁ KRKOVIČKA

Ingredience:
4 plátky krkovičky, 20 g medu, 40 g hořčice, 0,1 l černého silného piva, čerstvě drcený barevný pepř

Nejprve si připravíme marinádu: smícháme med, hořčici, pivo a pepř. Vložíme maso a necháme minimálně 12 hodin marinovat. Plátky vyjmeme a grilujeme při vyšší teplotě asi 5 minut z každé strany.

TEXASKÉ GRILOVANÉ ŽEBÍRKO

Ingredience:
1-1,5 kg hovězího žebírka, 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje, kajenský pepř na marinádu: 750 ml ostré grilovací omáčky, 250 ml světlého piva, šťáva z 1 citrónu, 2 polévkové lžíce worcesterové omáčky, 3 nasekané cibule, 5 utřených stroužků česneku, 3 polévkové lžíce hnědého třtinového cukru, 2 kávové lžičky mletého kuminu, 1/2 lžičky mletého zázvoru.

Připravíme si marinádu: ve velké míse smícháme grilovací omáčku, pivo, citrónovou šťávu, worcester, cibuli, česnek, hnědý cukr, kumin a zázvor. Maso vložíme do marinády, několikrát obrátíme, volně zakryjeme a necháme 1-2 dny marinovat v ledničce. Poté maso z můžeme grilovat na venkovním grilu, přičemž důkladně potíráme marinádou během grilování. Nebo pečeme doma v troubě: Do pekáče dáme olej, na které nandáme maso a pečeme. Podléváme trochu vodou. Šťávu dochutíme kajenským pepřem.

DIVOKÉ SELE NA ROŽNI

Ingredience:
divoké sele, 500 ml světlého piva, veka na vyložení břišní dutiny, tymián, sůl, kmín, slanina, petrželová nať

Řádně očištěné, uvnitř nasolené sele vyložíme oloupanou vekou nebo chlebovou střídou s kmínem, petrželovou natí a tymiánem. Naplněnou břišní dutinu pak sešijeme motouzem. (šijeme zevnitř, aby stehy neprohořely a končíme mezi zadními běhy uzlíkem). Sele při pečení potíráme střídavě mašlovačkou namočenou v pivě a kusem slaniny. Místo slaniny můžeme použít rozpuštěné máslo. Sele pečeme podle velikosti 1 1/2 - 2 1/2 hodiny na dřevěném uhlí. Pečeme pomalu, aby se na kůži neudělali puchýře, ty musíme ihned propíchnout vidličkou.

MASO ZMOŽENÉHO TRAMPA

Ingredience:
400g vepřové kýty, 1 větší cibule, 3 hrsti listů mladých kopřiv, 3 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, 0,2 l piva, 1/2 lžičky zázvoru a sladké papriky, sůl, pepř, kari, chilli, pórek

Maso nakrájíme na menší kostky, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, kopřivy, pórek a pokrájený česnek. Osolíme, opepříme a zalijeme pivem a olejem. Promícháme a necháme odležet. Poté vše zabalíme důkladně do alobalu. Pečeme v horkém popelu nebo v troubě, asi přes hodinu.
Příloha: chléb opečený na ohni nebo brambory pečené v popelu.

GRILOVANÝ BŮČEK

Ingredience:
8 tenkých plátků libového bůčku, 3 lžíce hořčice, šťáva z 1/2 citrónu, 1 lžička sterilovaného strouhaného křenu, sůl, pepř, 2 lžíce oleje, 1/8 l piva.

Plátky bůčku pomažeme směsí z hořčice, šťávy z citrónu, křenu, soli, pepře a oleje. Maso grilujeme na roštu z každé strany asi 5 minut. Poté plátky potřeme pivem a znovu grilujeme asi 3-4 minuty, až se na mase udělá křupavá kůrka.

VEPŘOVÁ ŽEBÍRKA NA ROŠTU

Ingredience:
1-1 1/2 kg vepřových žebírek, 5 lžic oleje, šťáva z 1 citrónu, 2 stroužky česneku, tlučený černý pepř, worcester, Tabasco, 1/8 l piva.

Žebírka rozkrájíme na porce. Utvoříme marinádu: olej, šťávu z citrónu, nakrájený česnek, worcester a Tabasco. Tuto marinádu nalijeme na žebírka a necháme 1/2 hodiny proležet, maso občas obrátíme a poté grilujeme na roštu pod rozehřátým grilem. V polovině grilovací doby potřeme maso pivem, znovu grilujeme a hotová žebírka osolíme a opepříme. Přílohou je domácí chléb - můžeme doporučit chléb pivní ( níže zmiňovaný ) a hořčice.

PIVNÍ CHLÉB

Ingredience:
500 ml 10° piva, 1 kg hladké muky, 50 g droždí, kmín, anýz, sůl, 125 ml vlažné vody.

Do mísy nalijeme pivo a necháme 10 minut stát. Pak vsypeme koření, mouku, sůl a rozdrobené droždí. Propracujeme těsto a necháme 30 minut kynout. (těsto se lepí, ale to není na závadu) Zpracujeme bochník, uložíme na plech vysypaný moukou a vložíme do rozpálené trouby, ale vzápětí teplotu zmírníme. Pečeme asi 1,5 hodiny, během pečení chleba potíráme lehce osolenou vodou. S chlebem vložíme do trouby kastrůlek s vodou, aby se voda v troubě odpařovala. Je vynikající !!!

ZBOJNICKÝ TELECÍ ŠAŠLIK

Ingredience:
asi 1 kg jehněčí kýty, 250 g cibule, citrón, mletý bílý pepř, drcený kmín, 4 rajčata, 5 dl světlého piva, olej, sůl.

Maso nakrájíme na kousky a dáme do marinády z piva, části cibule, citrónu, koření. Necháme marinovat alespoň 12 hodin. Poté maso napichujeme na grilovací jehlu, střídáme s cibulí, dílky rajčat a slaninou. Pečeme na grilu nebo roštu. Potíráme olejem, paprikou a pivem.

ŠPÍZ ŠUMAVSKÉHO BAČI

Ingredience:
400 g jehněčí kýty, 200 g ledvinek (nejlépe také jehněčích), 100 g slaniny, olej, 150 g cibule, 2 dl světlého piva, bobkový list, 150 g kečupu, rozmarýn, sůl.

Marináda: z piva, trošky oleje, kousku cibule, bobkového listu, rozmarýnu a soli. Kýtu nakrájíme na kousky, přidáme ledvinky a necháme marinovat ve směsi asi 12 hodin. Poté maso napichujeme na jehlu střídavě se slaninou, cibulí a bobkovým listem. Opékáme na rožni nebo grilu. Trochu marinády povaříme s kečupem a špíz směsí potíráme.

VYNIKAJÍCÍ PIVNÍ ŠPÍZ

Ingredience:
400 g vepřové kýty, 200 g svíčkové, 200 g uzeného vepřového bůčku, 100 g syrových brambor, 300 g cibule, 100 g pálivých paprik, tmavé pivo, grilovací koření, sůl, worcester, 10 stroužků česneku, jalovec, olej, mletá paprika.

Maso nakrájené na kousky naložíme do marinády, kterou jsme svaříli - z piva, worcesteru, grilovacího koření, jalovce, a cibule. Necháme do druhého dne. Střídavě napichujeme maso, brambory, česnek, papriku. Pak posypeme gril.kořením, paprikou a potřeme olejem. Grilujeme. Opravdu to stojí za to vyzkoušet !!!

ROŽNĚNÉ MLETÉ ŠIŠTIČKY

Ingredience:
400 g mletého hovězího masa, 2 dl černého piva, cibule, česnek, zázvor, sůl, libeček, ostrá hořčice, olej, kečup.

Do mletého masa přidáme pivo, rozetřený česnek, na jemno nakrájenou cibuli, sůl, zázvor a libeček. Necháme odležet. Poté tvarujeme šišky, které potřeme směsí piva a oleje. Opečeme na grilu nebo roštu. Podáváme s kečupem a hořčicí a tmavým pečivem.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 06.04.2003 15:21 Komentovat
Bomba Daniela06.04.2003 15:21
Pivní chleba doma také připravuji, je to bomba. A musím ho všem, kdo ho nezná, vřele...
počasí Marta06.04.2003 15:00
Dovolím si poznámku, recepty jsou bezva, ale při pohledu z okna, by se spíš hodil recept na...
Vyhledávání