úvod
homepage

Desítka a kořalka za poslední groš vytisknout článek

Přidáno: 25. února 2003  •  Autor: Josef Albrecht
průměrné hodnocení Hodnocení: 3,72 hodnotících Hodnotících: 17 počet zobrazení Zobrazeno: 4217x

Když se člověk projde Dřevěným městečkem v rožnovském Valašském muzeu v přírodě, většinou se ho zmocní atmosféra života před více než sto léty.

Podívá se do kostela, na starý poštovní úřad, do chalup. Vynechat hospodu by byl hřích. Mají tady dvě, ale nejznámější je Na posledním groši, jejíž repliku viděli už v roce 1895 návštěvníci Národopisné výstavy českoslovanské.

V těchto týdnech vás do hospůdky zažene kromě zvědavosti asi i zima. V tomto směru můžete být klidní. Nabídnou vám grog ale i některé speciality k jídlu i pití. Taková "halůzková s jalovcem" je opravdová dobrota. Klasickou borovičku tady podávají v namražených pohárcích, takže dvě kuličky jalovce na vás z ledové koule koukají jak očka sněhuláka. Lákavá je i vařonka (režná s karamelem). Pozor na některá jídla: například "polévka ze švábů s uzeným" (ve skutečnosti jde o klasickou fazolačku) bývá dost ostrá. No, aspoň host dostane pořádnou žízeň na nošovickou desítku nebo černého Kozla. Kdo desítku nemusí, dostane lahvovou Plzeň. Halušky s brynzou jsou ale takové, jaké mají být. Hutné a silné.

Možná je trochu škoda, že v tradičním historickém interiéru, jemuž vévodí cimbál, se mihotá světlo zářivek (i když ukryté v dřevěných lustrech) a že z rádia místo lahodné cimbálovky někdy znějí zprávy a reklamy komerčních rádií.

"Esli se vám tu líbilo, povězte to všetkým. Esli ne, neřikejte to nikomu," píše se na konci jídelního lístku. V téhle hospodě se ale asi nikomu nemůže opravdu nelíbit. Snad jen když si nemůže sednout, protože je beznadějně plno. A to se někdy (hlavně v sezóně) stává.

Hodnocení HN: ***1/2* (maximum *****)

Na posledním groši
Dřevěné městečko
Valašské muzeum v přírodě
Rožnov pod Radhoštěm
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání