úvod
homepage

Pivo pod osmitisícovkami vytisknout článek

Přidáno: 4. února 2003  •  Autor: Kateřina Paroubková
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,25 hodnotících Hodnotících: 43 počet zobrazení Zobrazeno: 7304x

Jaké to je si zalyžovat na osmitisícovce a jaká jsou místní piva vám dnes poví Vladimír Smrž.



Zúčastnil se vůbec prvního pokusu v české historii o sjezd z výšky osmi tisíc metrů nad mořem a byl úspěšný! Vladimír Smrž, který se v roce 2000 jako člen česko - kanadsko - americké výpravy vydal splnit si svůj sen na vrchol tyrkysové hory - Čho Oyu ( 8 201 m ), se stal prvním Čechem, který sjel osmitisícovku na lyžích. Nedávno se vrátil z náruče pohoří Pamíru , kde se pokusil o zopakování triumfu na vrcholu Pik Lenina ( 7 134 m ) a s námi si, tak trochu netradičně, povídal o gastronomii.

V našich zeměpisných šířkách nelze začít jinak, než o pivu. S jakými druhy "zlatavého moku" jste se na svých cestách setkal?
V Nepálu svoje pivo nemají, a tak jsou k dostání pouze piva dovozová, a to především belgická ( Tuborg, St.Michel ). Jedná se většinou o kvalitní značky. Ceny se pohybují okolo jednoho dolaru a stoupají úměrně s nadmořskou výškou.
V Číně jsme měli možnost ochutnat čínská piva, kterých bychom se u nás asi ani nedotkli, ale pokud jste nuceni pít neustále pouze čaj, vezmete za vděk i jimi. Tam jsem se přesvědčil, že kolikrát opravdu nejde ani tak o kvalitu piva, jako spíš o chuť na něj. Když jsme se po 30 dnech vraceli, zdálo se nám i ono nekvalitní čínské pivo úžasné.
Největší výběr "zlatavého moku" byl v Kyrgyzstánu, kde přesto, že svoji značku nemají, nabízí trh piva ruská a kazašská . Kvalitou se podobala našim - našla se lepší i horší, ale nikde jsme se nesetkali s žádným rýžovým pivem nebo něčím podobným. Jednoznačně nejlepším pivem zde byla ruská Baltica. Údajně existuje 13 druhů, které se liší barvou viněty a především procentem alkoholu v pivu.
Např. 1 byla nealkoholické pivo, 2 černé pivo, 3 jako naše jedenáctistupňové pivo. Na trhu byla nejvíc zastoupena čísla 3, 5, 7 a 13. Nejvyšší číslo označovalo nejsilnější pivo, takže 13 měla 8,5 % obj., což je ve srovnání s naším pivem, které má 4,5 % obj.téměř dvojnásobek.
Na severu Kyrgyzstánu jsme okusili i klasické točené pivo. I když nás o svojí kvalitě příliš nepřesvědčilo, čas od času jsme se rozhodli raději pro horší točené než lahvové. Zde jsme také narazili snad na první černé pivo a ochutnali nejsilnější pivo, které jsme kdy pili - "Krásnyj vostok" ( Červený východ ), které mělo 8,9 % obj., což je hodnota, které dosahuje naše stolní víno.

Pamatujete si na nějaké zajímavosti z oblasti podávání piva?
Tím se tam nikdo moc nezabývá. V Číně se podává v lahvi a většinou se z ní rovnou i pije. Můžete si samozřejmě říct o hrnek, ale dostanete buď nějaký plastový nebo keramický.
V Kyrgyzstánu je to o poznání lepší. Tam bývá samozřejmostí už i sklenička.

Tak, jako je u nás tradičním nápojem pivo, je Kyrgyzstán, především díky Rusům, proslulý vodkou. Konzumuje se tam skutečně v tak hojném množství?
V Kyrgyzstánu mají, stejně jako u nás, obchody specializované na prodej nápojů. My jsme tam šli pro jednu vodku a nějaké balené vody, ale oni běžně nakupují basu nebo karton vodky po patnácti kusech. Na druhou stranu se není čemu divit, protože tam vodka stojí stejně, jako u nás pivo. Půl litru nejlevnější vodky tam koupíte v přepočtu za 12,-Kč a za nejdražší Carskou vodku zaplatíte 42,-Kč.

Jak je to tam s pitím na veřejnosti? Není tam prohibice?
V Kyrgyzstánu prohibice sice není, ale většina lidí pije spíš doma. Do restaurací se, na rozdíl od Evropanů, chodí skutečně jenom najíst.
Číňané alkoholu příliš neholdují. Na diskotékách především zpívají a tančí, pití je pro něj jen okrajová záležitost. Nejzajímavější je to ovšem v Nepálu. Tam se po osmé hodině večerní nesmí pít na veřejnosti, jinak vás policisté mají právo zbít bambusovou holí, pokutovat nebo zavřít. Pokud se jedná o cizince, odnese to osoba, která mu nalévá. I když se nám tento postup může zdát tvrdý, účinek dozajista má, protože opilce tam na ulici skutečně nepotkáte.

Teď na chvíli od pití k jídlu. Vzpomenete si na nějakou zvláštnost z této oblasti?
V Kyrgyzstánu převládá, díky ruským obyvatelům, evropská kuchyně. Na talíři se objevují především pokrmy z brambor, rýže, masa a zeleniny.
V Číně a Nepálu je kuchyně ovlivněna především náboženstvím a finančními prostředky, takže na stole dominuje rýže se zeleninou na různé způsoby.
Nepálskou specialitou je tzv.Dalbát, což je rýže s čočkovou polévkou a k tomu maso a zelenina jako příloha.

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu šťastných kroků k vrcholům hor.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání