úvod
homepage

Pinta nad Dublinem vytisknout článek

Přidáno: 17. ledna 2003  •  Autor: Jan Pergler
průměrné hodnocení Hodnocení: 3,12 hodnotících Hodnotících: 44 počet zobrazení Zobrazeno: 6993x

Cihlová budova v nevlídné západní části Dublinu není na první pohled zajímavá. Přesto tenhle dům každý rok navštíví přes půl miliónu turistů.


Loni si dokonce vysloužil titul Irská turistická atrakce č. 1. Od prosince roku 2000 v tzv. Storehouse (skladiště) sídlí muzeum „irského rodinného stříbra“, největšího pivovaru v zemi – Guinnessu.

Guinness – část Irska

Pivovar založil Arthur Guinness v roce 1759, když si v Dublinu pronajal pozemek u řeky Liffey na neuvěřitelných 9000 let (pronájem by vypršel v roce 10 759) a cena byla stanovena na 45 liber ročně. Guinness za to získal pivovar, dva domy na sladování, několik kvasných nádob, stáje pro 12 koní a 200 tun sena. Když se Guinness usadil v Dublinu, bylo v Irsku již na 200 pivovarů a jen v okolních ulicích jich bylo deset.

Pouze Guinnessův pivovar se však rozrostl do gigantického podniku, ze kterého se dnes pivo distribuuje do 150 zemí. Podle statistik se denně na celé planetě vypije 10 miliónů sklenic a ročně se v nejrůznějších hospodách či pubech objednají téměř dvě miliardy pint guinnessu (pinta = 0,568 l). Zcela právem má pivovarské muzeum v záhlaví heslo: Guinness je jednou částí Irska.

Guinness Storehouse

Budova skladiště, ve kterém se návštěvníci seznamují s historií slavné značky, byla dostavěna v roce 1904 jako vůbec první budova s vnitřní kovovou kostrou v Irsku a dokonce na celých Britských ostrovech. Masívní kovové nosníky od architekta Williama Arrola (podílel se i na londýnském Tower Bridge) jsou tak originálně poskládané, že v celku tvoří obří pivní sklenici. Až do roku 1980 byly v budově skladovací a fermentovací prostory. Teprve na konci minulého století se vlastníci rozhodli, že tu vznikne muzeum. Při rekonstrukci za téměř 40 miliónů eur se myslelo také na to, aby světelné efekty v jednotlivých patrech vytvářely v návštěvnících pocit postupně naplňované sklenice guinnessu. Vrchol, typickou pěnu, plní moderní nástavba na staré budově – prosklená, kruhová – tzv. Gravity bar, ze kterého leží celý Dublin i se samotným pivovarem návštěvníkům přímo u nohou.

Sedm pater slávy

Zdejší expozice je koncipována v sedmipodlažní budově tak, že každý návštěvník se od základních ingrediencí, které stojí na počátku každého varu, dostává přes další fáze výroby guinnessu, jeho plnění do sudů a transport až k vyvrcholení samotné pijácké pouti. V nejvyšším patře budovy zakončí návštěvu muzea správně natočenou pintou piva (s pověstným irským trojlístkem vykresleným do bílé pěny) v Gravity baru.

Čeho si v pivovaru cení nejvíce? Samozřejmě originálu smlouvy o pronájmu z roku 1759, který je zasazen do vstupní podlahy muzea. A také čtyř základních surovin – vody, chmele, ječmene a kvasinek. Voda je na prvním místě proto, že bez vody by žádný guinness nebyl – alespoň to tvrdí motto u vchodu do expozice. Ječmen pak dodává pivu jeho rubínově červenou barvu (oficiální výklad všeobecně zažitého, že guinness je černý).

O patro výš je obří sud, do něhož se vejde 720 000 pint tmavého moku. Ve zdejším bednářství bylo dřív najednou uskladněno na 250 000 sudů, které tvořily obří dřevěnou pyramidu – tzv. dublinský div. Důležitou roli v expozici tvoří prezentace značky – od prvních neumělých malůvek až po známého tukana, který reprezentuje firmu už téměř 80 let. Při prohlídce muzea si ale na své přijdou téměř všechny smyslové orgány – vizuální efekty se mísí s příjemnou vůní, která doprovází každou fázi varu. To vše doplňuje syčení, hučení, bouchání – tedy zvuky, které výrobu doprovází. Hmat a chuť si přijdou na své v Gravity baru.

Tak tedy: „Pionta Guinness led thoil“ – pintu guinnesse, prosím.

pivovarské střípky

- Kvasinky, které tvoří neodmyslitelnou součást zdejšího piva, jsou tak cenné, že vzorek má ředitel pivovaru uložen v trezoru.
- Pravého guinnesse, jak tvrdí pověra, nedělá zapáchající řeka Liffey. Voda pro pivo pramení ve studni v Kildare.
- Arthur Guinness měl 21 dětí, rodina kontrolovala firmu 227 let. Dnes vlastní pivovar britský gigant GMG Brands, který má i fastfoody Burger King. Kromě piva vyrábí i whisky J&B, Johnnie Walker, Bell’s, gin Gordon’s, vodku Smirnoff a likéry Baily’s a Cinzano.

jak natočit pintu

Vemte čistou a suchou sklenici, držte ji pod úhlem 45 stupňů, aby se kohoutek pípy sklenice nedotýkal. Naplňte sklenici do 3/4, zatlačte na pípu od sebe a dotvořte pěnu tak, aby se dotýkala okraje sklenice. Hladina nesmí být úplně plochá, pěna má trochu vyčnívat.

důležité informace

Guinness Storehouse najdete v St. James Gate, otevřeno denně 9.30 – 17 kromě svátků.

Vstup: 12 eur, studenti 8, děti a důchodci 5,30.

www.guinness-storehouse.com

Návštěvník dostane místo lístku průhledný valoun, v němž je zachycena v bublině kapka tmavé látky – esence, která tvoří základ guinnessu. Po předložení valounu vám v Gravity baru natočí pintu zdarma.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 20.12.2010 17:20 Komentovat
aktuální informace 2010 shane20.12.2010 17:20
vstupné je už 15€, ale když rezervujete přes internet, tak máte 10% slevu, a místo...
Vyhledávání