úvod
homepage

Zelenina a pivo vytisknout článek

Přidáno: 18. dubna 2003  •  Autor: Radka Řehánková
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,67 hodnotících Hodnotících: 6 počet zobrazení Zobrazeno: 4562x

Cítíte se unaveni....? Není to nic jiného, než nedostatek vitamínů a sluníčka, kterým všichni v zimním období trpíme. Nevěřili by jste, ale pivo také obsahuje důležité vitamíny!! Nejlepší je asi v "tekutém" stavu, ale co vyzkoušet kombinaci se zeleninou.

Obohatíte si jídelníček a ještě můžete shodit nějaký ten kilogram, který jste nabrali při zimní jednotvárnější stravě.

PLNĚNÉ SMAŽENÉ ŽAMPIÓNY

Ingredience:
500 g větších žampiónů, 2 lžíce másla, 200 g mletého masa, sůl, mletý pepř, tuk na smažení. Těsto: 1 vejce, 4-5 lžic polohrubé mouky, trochu světlého piva, sůl.

Žampióny očistíme, klobouky sloupneme. Třeně vykrojíme, nadrobno pokrájíme a podusíme na másle. Přidáme k mletému masu, osolíme, okořeníme, promícháme a kousky směsi klademe do klobouků hub. Vejce rozšleháme, přidáme mouku, sůl a pivem rozředíme na zahoustlé těstíčko. Houby do něj namáčíme a zvolna smažíme v horkém tuku. Podáváme s tatarskou omáčkou jako předkrm, nebo s vařenými brambory, případně s bílým pečivem a rajčatovým či okurkovým salátem jako lehkou večeři.

NAKLÁDANÁ ZELENINA (Cukemono) - japonská specialita

Ingredience:
Menší rozpůlené okurky, oddělené zelné listy, půlená mrkev, půlené lilky, chléb, pivo nepasterizované či točené 12°, sůl, feferonky (podle chuti promícháme s chlebem.

Do hlubokého hrnce nebo plastikového kbelíčku dáme vrstvu rozdrobeného chleba (2cm), silně osolíme a zalijeme sklenkou piva. Na tuto vrstvu rozložíme zeleninu. Vrstvy klademe na sebe až nahoru. Zakryjeme víkem nebo poklicí a zatížíme (nejlépe velkým kamenem nebo cihlou). Necháme v chladném sklípku nebo chladničce asi dva až tři dny. Poté zeleninu vyjmeme, dobře omyjeme, necháme okapat. Můžeme případně dochutit sojovou omáčkou a glutasolem.
Podáváme nadrobno nakrájené ke všem pokrmům, ke kterým je jako příloha rýže.

RAJČATA V PIVNÍM TĚSTÍČKU

Ingredience:
6 středně velkých pevných rajčat, 6 lžic oleje, sůl, mletý pepř, 1 nadrobno sekaná cibule, olej na smažení. Na těstíčko: 1 šálek mouky, 1 lžíce oleje, špetka soli, 2 lžíce světlého piva, sníh ze dvou bílků.

Rajčata omyjeme, oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, zbavíme jadérek a asi 1 hodinu necháme ležet v marinádě z oleje, soli, pepře a cibule. Pak rajčata vyjmeme z marinády (kterou použijeme na přípravu libovolného salátu), máčíme v těstíčku a smažíme v horkém oleji na pánvi nebo ve fritéze. Podáváme k pečené drůbeži velmi horká. Příprava těstíčka: všechny přísady společně smícháme, nakonec lehce zapracujeme sníh z bílků.

Podobně můžete upravit také hříbky nebo jiné velké houby, např. žampióny. Před úpravou je ale krátce povaříme a obalujeme v těstíčku. Podáváme s různě upravenými brambory.

FRITOVANÁ ZELENINA S PLODY MOŘE

Ingredience:
6-8 mrkví, 6-8 kořenů petržele, 2 hlízy fenyklu, 8 větviček petržele, 4 velké syrové ráčky - scampi, 250 g pšeničné mouky, 250 ml světlého piva, 1 vejce, sůl, pepř, fritovací olej, citrón.

Zeleninu očistíme, omyjeme a ponecháme asi 1 cm natě. Fenykl také očistíme a rozčtvrtíme. Scampi vyjmeme ze skořápek a omyjeme. Utvoříme těsto: do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, nalijeme do něho pivo, přidáme vejce a vše rozmícháme na hladké těsto. Okořeníme solí a pepřem. Zeleninu, petržel a mořské ráčky namáčíme do těsta a po částech opékáme v rozpáleném oleji ve fritovacím hrnci. Posolíme a ozdobíme osminkami citrónu a ihned podáváme.

KAPUSTOVÉ ZÁVITKY NA PIVĚ

Ingredience:
4 větší kapustové listy, 200 g mletého masa, 100 g libové slaniny, 250 ml světlého piva, 1 vejce, 1 žemle, 50 g smetany, 100 g cibule, mletý pepř, česnekové granule, sůl.

Kapustové listy krátce povaříme v osolené vodě a necháme je okapat. Z mletého masa, vejce, namočené žemle ve smetaně, soli, pepře, třeného česneku uděláme nádivku, kterou rozdělíme na kapustové listy a zavineme je. V kastrole na nakrájené slanině osmahneme jemně nakrájenou cibuli, přidáme naplněné kapustové listy a krátce podusíme. Poté přilijeme pivo a zvolna dusíme. K pokrmu podáváme vařené brambory nebo bramborové knedlíky.

PEČENÝ KVĚTÁK V TĚSTÍČKU

Ingredience:
květák, 2 dl světlého piva, 2-3 vejce, sůl, polohrubá mouka, olej.

Květák, který uvaříme v osolené vodě, rozebereme na růžičky. Utvoříme pivní těstíčko: z mouky, piva, vajec a soli, a v něm pak květák obalíme a zabalíme do pomaštěného alobalu. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi 15 minut. Podáváme samotné se zeleninovým salátem, nebo s bramborem.

FAZOLE SE SÝROVOU OMÁČKOU A PIVEM

Ingredience:
asi 500 - 600 g čerstvých fazolí (mohou se použít i zmrazené, nebo sterilované), 2 lžíce světlého piva, 2 dl vývaru, cibule, 150 g žampiónů, 2 dl mléka, hladká mouka, 60 g strouhaného sýra, majoránka, tymián, tuk.

Dáme vařit společně vývar,pivo a přidáme fazole, které uvaříme skoro doměkka. Cibuli pokrájíme na drobno, podusíme na ní houby, a vmícháme povařené fazolky. V mléce rozmícháme mouku, sýr, dochutíme pepřem, a ostatním kořením a vmícháme do pokrmu. Povaříme na mírném ohni asi 10 minut. Přílohou je tmavý chléb nebo pečivo, či vařený brambor.

ZELENINOVÁ MUSAKA

Ingredience:
150 g papriky, 300 g rajčat,150 g celeru, 100 g cibule, 300 g vařených brambor, 100 g dušené rýže, 80 g žampiónů, 2 dl světlého piva, olej, rajský protlak, sekaná petrželka, sůl, mletý pepř, máslo, hladká mouka, vejce podle potřeby, mouka nebo strouhanka - na vysypání pekáče.

Vařené brambory, papriku, rajčata, předvařený celer nakrájíme na plátky nebo dílky. Přidáme rýži a žampióny podušené na cibuli. Ochutíme solí, pepřem a dáme zapéct na vymazaný a vysypaný pekáč do trouby, asi na 15 minut. Poté zalijeme rozšlehanými vejci v pivu s hladkou moukou, rajským protlakem a petrželkou. Znovu zapečeme.

ZAPEČENÁ ZELENINA NA PIVĚ

Ingredience:
300 g brokolice, 300 g zelených čerstvých lusků, 200 g chřestu, 200 g červeného zelí, 90 g sýra, 2 dl světlého piva, máslo, sůl, cukr, asi 2 dl vody.

Všechnu zeleninu uvaříme téměř doměkka ve směsi vody a piva. Tu pak na másle orestujeme a okořeníme. Nakonec se přidává dušené zelí. Tuto směs dáme do zapékací misky nebo pekáčku, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání