úvod
homepage

Silvestrovské a novoroční menu vytisknout článek

Přidáno: 27. prosince 2002  •  Autor: Radka Řehánková
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,66 hodnotících Hodnotících: 76 počet zobrazení Zobrazeno: 13354x

Silvestr: k tomuto dni se samozřejmě váže bujará oslava spojená s loučením se starým rokem a vítání Nového roku. Patří k tomu i bilancování toho, co se nám vydařilo, ale i toho, co se nám zas až tak nepovedlo. Doufáme, že i Svět piva alespoň trošku přispě

Pomazánky na chlebíčky a chuťovky:

SÝROVÁ POMAZÁNKA S PIVEM A BURÁKY

Ingredience:
300 g strouhaného sýra, 50 g másla, asi 1 dl piva, burské oříšky, pepř

Máslo rozehřejeme na pánvi, přidáme sýr a sklenku piva. Na mírném ohni vmícháme až vznikne hustá hmota. Potom připepříme (někdo i trošku osolí) a natíráme na osmahlé plátky veky. Zdobíme jemně nasekanými ořechy. Někdo ještě dává krátce zapéct.

TEPLÁ SÝROVÁ POMAZÁNKA S PIVEM

Ingredience:
200 g tvrdého sýra, asi 5 lžic černého piva, lžíce hořčice, pepř, sůl, bazalka

Sýr nakrájíme na malé kostičky (nebo nahrubo nastrouháme), dáme na pánev a zalijeme pivem. Prohřejeme na mírném ohni asi 3 minuty, přidáme špetku pepře a hořčici. Můžeme přisolit. Ještě teplé mažeme na plátky veky. Zdobíme nasekanou bazalkou nebo petrželkou. Dáváme-li ještě zapéct, zdobíme až po zapečení.

PIVNÍ POMAZÁNKA S FEFERONKAMI

Ingredience:
250 g měkkého tvarohu, 1 cibule, 2 sterilované feferonky, 100 g másla, 1 dl piva, mletý kmín, mletá paprika, sůl

V misce pečlivě rozmícháme měkký tvaroh s rozměklým máslem. Postupně za stálého míchání přidáváme pivo. Cibuli a feferonky nakrájíme najemno, přidáme do pomazánky a opět vše dobře promícháme. Ochutíme kmínem, paprikou, osolíme a podáváme. Můžeme použít především na chuťovky.

PLZEŇSKÁ POMAZÁNKA Z PIVNÍHO SÝRA

Ingredience:
200 g tvarohu, 100 g másla, 200 g pivního sýra, 50 g nadrobno nakrájené cibule, sladká mletá paprika, sůl, mletý pepř, 1 dl piva

Pivní sýr třeme v misce, přidáme máslo, tvaroh, cibuli a pivo. Dochutíme sladkou paprikou, solí a pepřem. Podáváme jako pomazánku na chlebíčky nebo na slané sušenky.

FLAMENDR

Ingredience:
100 g olomouckých tvarůžků, 100 g lučiny, 1 cibule, 1 lžíce másla, 4 lžíce piva, špetka mletého pepře, 1 malá sušená feferonka.

Změklé máslo utřeme s pivem, lučinou a pepřem do pěny. Přidáme rozemnutou feferonku, drobně nasekanou cibuli a tvarůžky, důkladně rozmačkané vidličkou.

Pokud chcete vyzkoušet domácí chléb místo kupované veky, zde je recept:

BAVORSKÝ PIVNÍ CHLÉB

Ingredience:
330 ml tmavého piva (pokojové teploty), 1 kostka čerstvého droždí = 42 g, 150 ml vlažné vody, 2 lžíce oleje, 600 g žitné hladké mouky, 250 g pšeničné polohrubé mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička rozdrcených fenyklových semen.
Můžeme také místo tmavého piva použít světlé - chuť bude potom jemnější.

Droždí rozdrolíme a hladce utřeme s vodou. Přidáme pivo a olej. Oba druhy mouky smícháme se solí a fenyklovým semínkem, postupně vmícháme do tekutiny a hněteme nejméně 10 minut, až se přestane lepit. Přikryjeme a necháme na teplém místě hodinu kynout. Těsto potom ještě jednou prohněteme, rozdělíme na dva kusy (ale můžeme i na menší večky- na chlebíčky) a z každého utvoříme bochník. Bochníky vložíme na plech vyložený papírem na pečení a dbáme, aby mezi nimi byl dostatečný odstup. Přikryjeme a necháme ještě asi půl hodiny kynout. Pečeme asi 45 minut na 175° C.
Na tento chléb můžeme využít v podstatě všechny výše uvedené pomazánky…..

Studené pokrmy:

UZENÝ JAZYK V ASPIKU

Ingredience:
300 g vařeného uzeného jazyka, 3 1/2 dl 10° světlého piva, 25 g želatiny, 100 g sterilované okurky, na ozdobu: okurka, rajče, hlávkový salát

V jednom a půl decilitru piva necháme nabobtnat želatinu. Zbytek piva nahřejeme asi na 40 °C, vložíme nabobtnalou želatinu, kterou necháme zvolna rozplynout. Do vhodných tvořítek vložíme směs nakrájeného jazyka a okurek, zalijeme chladnoucím tekutým aspikem a necháme zchladnout. Poté vyklopíme a ozdobíme.

MARINOVANÁ ŠTIKA „SVATÝ PETR“

Ingredience:
Asi 100 g štiky, 1 1/2 dl 10° světlého piva, 100 g jogurtu, 50 g šlehačky, 1 lžíce oleje, 100 g pikantní zeleniny, mletý pepř, sůl, ozdoba - sardelová očka.

Porce štiky po náležitém opláchnutí dáme do malého kastrolu, osolíme, opepříme, přidáme olej a zalijeme pivem. Poté přivedeme do varu a dále při 80 °C zvolna 4-5 minut táhneme (vaříme) a necháme zchladnout. Přidáme pikantní zeleninu, jogurt, šlehačku. V této marinádě necháme štiku několik hodin. Pokrm na talíři doplníme vhodnou oblohou.

Hlavní jídlo: (pokud stále nemáte dost a radši by jste si dali pořádné jídlo)

ŠTIKA NA PIVĚ

Ingredience:
4 porce očištěné štiky, 2 dl světlého piva, 2 lžíce másla, malá cibulka, hladká mouka, mletý pepř, mletý zázvor, mletý bobkový list, sůl.

Porce štiky (můžeme ale použít i jinou rybu) osolíme, okořeníme, obalíme v mouce a zlehka na másle osmahneme spolu s jemně nakrájenou cibulí. Poté podlijeme pivem a zvolna dohotovíme.

LOSOS DUŠENÝ NA PIVĚ

Ingredience:
4 porce lososa (ale i jiné ryby), 1 1/2 dl světlého piva, 1 1/2 dl rybího vývaru, 1 lžíce másla, 2-3 lžíce smetany, 1 malá mrkev, malá cibule nebo pórek, bílý pepř, hřebíček, sůl.

Mrkev a cibuli nakrájíme na tenké proužky, dáme do kastrolu s máslem, lehce osmahneme, zalijeme vývarem a krátce podusíme. Do takto připraveného základu vložíme porce lososa, osolíme, okořeníme, zalijeme pivem a podusíme. Krátce před dohotovením přidáme smetanu a prohřejeme. K pokrmu podáváme vařené brambory.

ČERTOVSKÉ MEDAILONKY

Ingredience:
400-600 g vepřové panenky nebo hovězí svíčkové, 1 cibule, 1 dl světlého piva, 1 lžička hořčice, 1 lžíce oleje, 1 lžíce kečupu nebo ďábelské omáčky, 2-3 stroužky česneku, worchestr, cukr, pažitka, sůl.

Z masa ukrojíme 2-3 řezy na jednu porci. Do misky vložíme velmi jemně nakrájenou cibuli, na proužky nakrájený česnek, kečup, hořčici, worchestr, sůl, malé množství cukru a pivo. Vše zamícháme a vložíme nakrájené řezy masa. Takto předpřipravené necháme několik hodin marinovat. Poté na oleji opečeme. Jednotlivé porce bohatě posypeme jemně nakrájenou pažitkou a podlijeme zbývající marinádou.
Příloha - smažené brambory jakéhokoliv druhu.

Ještě nějaké nápoje a oslava může začít:

„PIVNÍ KOKTEJL“

Na jednu porci potřebujeme:
1 dl světlého piva, 2 cl borovičky, řez pomeranče s kůrou, led

Do šejkru vložíme led a náležitě protřepeme. Led odstraníme a vlijeme pivo spolu s borovičkou. Náležitě protřeseme a přelijeme do vhodných sklenic, které ozdobíme řezem pomeranče.

„GLORIA“

Na jednu porci:
1/4 l světlého piva, ovocný sirup (jahodový, rybízový, malinový, ostružinový), čerstvé ovoce. Do atraktivního skla vlijeme některý druh z uvedených sirupů. Opatrně dolijeme světlým pivem. Okraj sklenice doplníme některým druhem čerstvého ovoce.

„PIVCAMPA“

Na jednu porci:
2 dl světlého piva, 2 cl Campari, drcený led, koktejlová třešnička (jahoda),

Do elegantní pivní sklenice vložíme menší množství drceného ledu, přidáme Campari a opatrně dolijeme světlým pivem. Na okraj sklenice zavěsíme třešničku nebo čerstvou jahodu.

„PIVNÍ PUNČ“

Na jednu porci:
2 1/2 dl tmavého piva, 25 g cukru, 2 vaječné žloutky, zázvor, citrónová kůra, celá skořice.

Pivo svaříme s cukrem, zázvorem, citrónovou kůrou a malým množstvím skořice. V misce rozmícháme žloutky, které zalijeme převařenou pivní směsí. Citrónovou kůru a skořici vyjmeme. Podáváme horké.

TEĎ UŽ ZBÝVÁ JEN POPŘÁT HODNĚ ŠTĚSTÍ A ZDRAVÍ V NOVÉM ROCE, HODNĚ OSOBNÍCH I PRACOVNÍCH ÚSPĚCHŮ , A V ROCE 2003 SE NA VÁS BUDEME TĚŠIT

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 31.12.2002 18:44 Komentovat
Poděkování Marek31.12.2002 18:44
Chci Vám moc poděkovat za skvělou inspiraci na dnešní Silvestr. Určitě s kamarády...
Vyhledávání