úvod
homepage

Štědrovečerní menu vytisknout článek

Přidáno: 15. prosince 2002  •  Autor: Radka Řehánková
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,56 hodnotících Hodnotících: 18 počet zobrazení Zobrazeno: 5727x

Ke Štědrému dni patří tradiční obalený kapr a bramborový salát. Co ale zkusit něco nového ? My vám dnes přinášíme kompletní jídelníček, který je asi trošku v rozporu s tradicí, ale jistě stojí za to ho vyzkoušet. Tak se směle do toho pusťte a jistě vás va

Každá správná hostina by měla začít přípitkem. Tradičně se asi připíjí sektem, ale my Vám nabídneme sekt míchaný s pivem. Neznáte? Vyzkoušejte, chuť vás určitě překvapí !!

* * DRINK - „ČERNÝ SAMET“ * *

Na jednu porci potřebujeme:
2 dl granátového piva, 1 1/2 dl sektu (nejlépe Bohemia )

Vhodnou sklenici naplníme do poloviny granátovým pivem a zvolna dolijeme chlazeným sektem.

A nyní přistupme konečně k jídlu. Již naše babičky říkávaly, že polévka je grunt, a proto ani my ji nevynecháme. Ta je v podstatě i tradiční.

* * RYBÍ POLÉVKA - z okounů nebo bílé ryby * *

Ingredience:
600 g okounů nebo bílých ryb, 1,5 l vody, 1 dl piva (nejlépe Budvaru), 3 petržele, 3 mrkve, 1/2 celeru, menší cibule, pepř, nové koření, 100 g rybích jiker, 2 kostky slepičího bujónu, 3 lžíce smetany, 1 lžíce hladké mouky, Vegeta

Očištěné ryby nakrájíme na menší kousky a vaříme doměkka s kořenovou zeleninou, cibulí a kořením. Potom vývar procedíme, zeleninu nakrájíme najemno, obrané maso propasírujeme. Vše vložíme do vývaru, do něhož přidáme jikry a 2 kostky bujónu. Povaříme a zahustíme smetanou, v níž jsme rozšlehali lžíci mouky. Krátce povaříme a odstavíme. Během vaření můžeme přidat Vegetu.

Jako další chod jsme pro vás připravily samozřejmě rybu. Můžete si vybrat ze dvou receptů. Přílohu si zvolte podle vlastní chuti.

* * KAPR NA ČERNO * *

Ingredience:
1 kg kapra, asi 150 g kořenové zeleniny, menší cibule, 50 g másla, 4 celé pepře, 3 zrnka nového koření, kousek zázvoru a bobkového listu, špetka citrónové kůry a tymiánu, malý stroužek česneku, 2 lžíce octa, lžíce citrónové šťávy, 30 g strouhaného chleba, 30 g strouhaného perníku, lžíce cukru, lžička soli, asi 10 sušených švestek, 10 ořechů,
10 loupaných sladkých mandlí, 20 g rozinek, 1 - 2 lžíce rybízové zavařeniny, 1/4 l černého piva.

Ze zabitého kapra vypláchneme octem krev a uschováme si ji. Zeleninu nakrájíme a osmažíme na másle. Když začne růžovět, přisypeme cukr a jakmile „zažloutne“, přidáme chléb. Zamícháme a zalijeme asi 1/2 l vody, pivem a octem s krví. Osolíme, okořeníme, přidáme nakrájenou cibuli a česnek. Omáčku povaříme asi 15 minut. Pak ji procedíme, přimícháme perník, zavařeninu, ořechy, nudličky mandlí a oprané rozinky a švestky.
Přikyselíme šťávou z citrónu. Ochutnáme, jestli je správně sladkokyselá, případně dochutíme. Povaříme ještě asi 5 minut, vložíme do omáčky dílky kapra a vaříme ještě 10-15 minut. Kapr na černo je také dobrý rozleželý, až druhý den, kdy jej znovu prohřejeme.
Příloha: houskové knedlíky, nebo jen plátky veky.

* * KAPR NA BUDVARU* *

Ingredience:
1 kg kapra, 200 g másla, 0,5 l Budvaru, hladká mouka, česnek, mletá paprika, sůl.

Porce kapra potřeme česnekem utřeným se solí a obalíme v mouce, kterou jsme smíchali s mletou paprikou. Podle chuti můžeme použít i pálivou papriku. Potom kapra vložíme do nízkého pekáče kůží navrch a zalijeme pivem. Poklademe hojně lístky másla a pečeme v troubě.

Po chutné slavnostní večeři je na řadě skvělý moučník:

* *SMAŽENÁ JABLKA V PIVNÍM TĚSTÍČKU* *

Ingredience:
800 g jablek, 2 dl světlého piva, 200g polohrubé mouky, hladká mouka, olej na smažení, 1 lžička cukru, 1-2 vejce, vanilkový cukr (skořicový cukr), sůl.

Z polohrubé mouky, žloutků, soli, piva a cukru uděláme hladké těstíčko, které zlehčíme tuhým bílkovým sněhem. Jablka oloupeme a zbavíme jaderníků, nakrájíme je na silnější kolečka, která obalíme v hladké mouce, namočíme do těstíčka, dáme do horkého oleje a usmažíme dozlatova. Podle vlastní chuti obalíme ve skořicovém nebo vanilkovém cukru.

Tak a teď je jistě ten pravý čas, jít se podívat, jak jsme byli celý rok hodní a jestli nám Ježíšek vyplnil naše tajné přání…A protože jste jistě našli dárečků spoustu, můžete si čas u rozbalování krátit pojídáním skvělých preclíků.

* * PIVNÍ PRECLÍKY * *

Ingredience:
500 g polohrubé mouky, 125 g ztuženého tuku, 30 g droždí, 2 žloutky, 20 g cukru, 1 g mletého pepře, 3 1/2 dl granátového piva, mák, sezam, kmín, mouka na vyválení, hrubá sůl, 20 g soli

Do mísy přesijeme polohrubou mouku, přidáme rozdrobené droždí, cukr a malé množství nahřátého piva, lehce zasypeme moukou a necháme částečně vykynout. Poté přidáme rozpuštěný tuk, sůl, pepř, žloutky, část piva a vše důkladně vymícháme na hladké těsto, které necháme náležitě vykynout. Potom tvoříme preclíky, tyčinky, které dáme na plech, potřeme malým množstvím piva a posypeme některou z ingrediencí ( kmín, mák, sezam, hrubá sůl ).
Zapečeme ve vyhřáté troubě a zvolna dosoušíme.

Jako poslední tečku Vám dopřejeme něco zmrzlého, na osvěžení. A od Nového roku můžeme začít s dietou.

* * PIVNÍ „LEDŇÁČEK NA ŠPEJLI“ * *

Ingredience:
1 1/2 dl tmavého piva, 250 g oříškové zmrzliny, 100 g šlehačky, 1 lžíce medu, sezónní ovoce.

Do mixeru vlijeme pivo, přidáme mírně rozmraženou oříškovou zmrzlinu, šlehačku, med a náležitě rozmixujeme. Do vhodných tvořítek (kelímků) vložíme špejli nebo párátko, na které jsme napíchli ovoce (může být i kompotované), zalijeme připraveným krémem a necháme zmrazit. Ledňáček je také vhodnou pochoutkou v letním období, ale jistě přijde vhod i nyní.

Teď ještě pár kapek dobrého moku na dobrou noc, a můžeme si nechat zdát třeba….ať si každý svůj sen vybere sám.

* * PIVNÍ FLIP S MEDEM* *

Ingredience na jednu porci: 2 lžíce ledu, 1 ks čerstvého ovoce, 1 lžička medu, 1/16 l mléka, 1/16 l piva.

Do šejkru vložíme led, med, mléko a náležitě protřepeme. Poté přes sítko nalijeme do sklenice a zvolna dolijeme pivem a doplníme slámkou.

REDAKCE SVĚTA PIVA VÁM VŠEM PŘEJE KRÁSNÉ A POHODOVÉ VÁNOCE.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání